Алпийците сковани от проклятието “Зьолден”

https://www.24chasa.bg/Article/1086823 www.24chasa.bg
Американската звезда Боде Милър (вторият отдясно) разглежда автомобила с цена 120 000 евро. СНИМКИ: АВТОРЪТ

В ските вече се говори за проклятие "Зьолден". Австрийският курорт, където вече 14 г. се открива световната купа се оказва повече на карък. Единственият, надмогнал демоните, е Херман Майер.

Тук са последните победи на четирима скиори, като Франк Пикар и Мартина Ертъл дори повече не стъпват на подиума в кариерите си. След двата си успеха в Австрия Тина Мазе мистериозно изкарва по две години без първо място в световната купа.

Три от големите имена пък след успех в Зьолден получават животозастрашаващи контузии. Става въпрос за Аксел-Лунд Свиндал, Даниел Албрехт и Херман Майер, които закъсват след доминация на глетчера Ретенбах. Херминатора пада от мотора си и едва не губи крака си точно след победата през 2001 г. Албрехт е поставен в изкуствена кома след падане в Кицбюл, а Свиндал пропусна сезон, след като се преби в Бийвър крийк.

Килиан Албрехт
Килиан Албрехт

Майер е и единственият, който прави невероятен форор след Зьолден. През 2000 година той спечели 13 поредни победи в гигантския слалом и така изравни рекорда на Ингемар Стенмарк. Боде Милър и Аня Персон пък след първо място в Австрия правят сезони, в които печелят в 4 различни дисциплини.

Един от лекарите на австрийския национален отбор загина след инцидент със сноуборд. 50-годишният мъж се е забил с главата напред в ледника. Според домакините той е ползвал немаркирано трасе. По същия начин си патим и в родните курорти, когато сноубордистите се опитват да карат на места, където е забранено за всички.

Килиан Албрехт: Може да се стигне и до стачка

Българският алпиец Килиан Албрехт е шеф на комисията на спортистите към Международната федерация по ски. В петък той се включи в разискванията за новите правила, които се предлагат, и преминаха доста бурно. Повечето състезатели са категорични, че те връщат спорта с години назад и само ще навредят.

- Тежка ли е ситуацията?

- Наистина е доста тежка, но смятам, че ще се стигне до някакъв разумен компромис. Защото има доста сериозни грешки, най-вече от страна на международната федерация. Те се позовават на университетски изследвания, според които карвингът води до доста сериозни контузии в коленете. От друга страна, скиорите са категорични, че ако бъдат приети промените, това е все едно да ги учиш да карат наново. Сега и треньорският съвет е зад нас. В крайна сметка обаче ще се стигне до някакъв компромис. Сега вече и треньорският съвет е зад нас и смятам, че ще има развитие.

- Взе ли се някакво решение след бурните дебати?

- След Алта Бадия ще се създаде нова работна група, в която да влязат състезатели и да се направи ново изследване. Сега вече има една, но тя няма как да работи, защото е разделена на две. Марко Бюхел се отказа и мина на другата страна. След това ще се вземе отново решение.

- Защо липсваха австрийците на сбирката?

- Защото им забраниха от федерацията. Още преди две седмици, когато написах писмото до ФИС, че не сме съгласни с промените на правилата и как са направени, те го подписаха. След това обаче са им забранили. Но аз съм българин и така минавам. Но не мога да разбера как така се правят промени, без да се питат тези, които всъщност ти правят бизнеса и заради тях хората ходят на пистите. Вижда се, че финансово ските са в много добро състояние.

- Боде Милър изглежда бесен.

- Не само той. Но той е може би най-запаленият противник на новите правила. Това може да означава, че ще трябва да спре да кара, а той не иска това. Защото едно е радиусът на завоя да е 16 метра, друго е да го увеличат до 35. Заради това го разбирам.

- Може ли да се стигне до стачка?

- За първи път ще кажа - може би.

- С какво се занимаваш в момента?

- Станах агент на скиори. Германката Лена Дюр е вече мой състезател. Работя с един колега и двамата сега представляваме Микаела Шифрин, която на 16 години стана най-младата шампионка на слалом. Това е новата Линдзи Вон. Има всички предпоставки. Имам няколко състезатели и в свободния стил, защото много ми харесва. Просто са невероятни.

- Но най-известният от тях стана алпиец.

- Да. Йон Олсон, който има всичко. Според мен просто вече му се натрупаха годините. Сега обаче очаквам с нетърпение да го видя как кара.

- Кога ще подпишеш с български скиор?

- Не е изключено. Има добри момчета.

Боде се захласна по електрически звяр

Боде Милър бе един от първите, който се прехласна по новия електрически звяр Fisker Karma 2011. Колата е концептуална и се продава за 120 000 евро. Максималната скорост е над 250 км/ч, а двигателят е с 400 конски сили. Разработката е на бивш дизайнер на "Астън Мартин", който за три години е успял да събере около себе си и други инженери от елитни производители на спортни автомобили.

Милър пиеше кафе пред хотел "Централ", когато колата бе паркирана отпред. Той веднага се набута вътре за кеф на екипа, който я промотира. Накрая дори си изпроси и тест драйв по улиците на Зьолден.

Вечерта екипът на Fisker пък се събра с българската група по покана на Марк Жирардели. "Тук са най-добрите строители на нови курорти и най-добрите при автомобилите", категоричен бе носителят на 5 световни купи и почетен банскалия.

Линдзи Вон влезе в историята

Линдзи Вон влезе в историята на ските като едва петата алпийка с победа във всички дисциплини, след като спечели гигантския слалом за откриването на сезона в Зьолден. Тя успя да изпревари само с 4 стотни Виктория Ребенсбург от Германия, а представителката на домакините Елизабет Гьоргъл остана трета на 4 десети. Водачката след първия манш Федерика Бриньоне от Италия падна и не завърши.
Преди Линдзи победи във всички дисциплини имаха Петра Кронбергер, Пернила Виберг, Яница Костелич и Аня Персон. Америка нямаше успех при дамите в Зьолден, а Боде Милър има две победи при мъжете.

Още на първата пресконференция се видя, че Линдзи е натрупала доста килограми в областта под кръста, което означава, че е тренирала главно в техничните дисциплини. Тя вече се е изнесла и в каравана по примера на Боде.
"Не мога да повярвам, че успях да спечеля в гигантски слалом. Подготовката ми бе перфектна и очаквам да спечеля световната купа. Надявам се това дори да стане по време на стартовете в Банско, където имам невероятни спомени", заяви Линдзи след успеха.

Носителката на световната купа Мария Рийш, която вече кара с фамилията на съпруга си Хьофъл, направи невероятна грешка и остана 24-а. Германката вече обяви, че след олимпиадата в Сочи приключва с кариерата си. Стартът се проведе при идеални условия - слънце и нула градуса на въздуха. Домакините се похвалиха с 12 000 продадени билета, най-евтинините от които бяха 20 евро. Изненадващо над трибуните се вееше и родният флаг.