Президентския вот винаги досега е печелил водещият на I тур

https://www.24chasa.bg/Article/1087292 www.24chasa.bg

Със социолога Юлий Павлов разговаря МИЛА ГЕШАКОВА:

- Г-н Павлов, този път май няма да има сериозни основания да винят всички социолози, че не са познали изборите - Плевнелиев води, следван от Калфин, а след тях Кунева... Доволен ли сте от качеството на прогнозите тази година?

- Аз съм доволен от качеството на собствената си прогноза, в която доста точно предсказахме изхода от изборите, при това далече преди вота.

Мила Гешакова
Мила Гешакова

- Може ли да ни изненада изходът от балотажа?

- Не виждам как може да ни изненада. Резултатите на Плевнелиев и Попова са с достатъчно голяма разлика, която практически не може да бъде стопена. Аз затова съм и доволен от прогнозите си, защото няколко агенции предсказахме, че разликата между първия и втория ще бъде голяма Докато имаше други, които твърдяха, че разликата се стопявала, че резултатите на тримата първи се сближавали. А всъщност се оказва, че дистанцията между първия и втория в президентската надпревара е доста над 10 процента.

- Социолозите наблюдават небивала активност пред урните сред електоратите на ГЕРБ и БСП. Какво обаче ще стане с подкрепилите Кунева, как ще гласуват тези хора?

- Кунева наистина не може да стопи дистанцията с Калфин. Още от първите данни от екзитполовете беше ясно, че първите три места са точно такива, каквито излизаха като резултат от изследванията. Непоклатимо! Изследванията на Центъра за анализи и маркетинг преди изборите показаха, че половината от избирателите на Кунева няма да гласуват на втори тур, а останалите се разпределят в съотношение 3:1 в полза на Плевнелиев.

- Хората гласуват по различен начин за кмет, общински съвет и президент, е следващият любопитен извод от екзитполовете. Как го обяснявате?

- Изборите за кмет са най-мажоритарните в България. Особено в по-малките населени места партиите са чисто условни и хората гласуват по-скоро на родово-кланов принцип, отколкото по партийна линия. Вотът за президент и за общински съветници по места обаче е по-скоро партиен.

- Любопитно е и това, че към момента няма централизирана активизация на електората на ДПС. Повечето гласували за Калфин, излиза от екзиполовете, но и за Плевнелиев, и за Кунева.

- Да, така е, но ДПС не са така единни, както преди. Явно, че нямат инструкция за кого да гласуват.

- Интересно какво поведение ще има този електорат на евентуален втори тур?

- Калфин събира най-много от вота на избирателите на ДПС, но ако няма директива от горе, няма да бъде 100%.

- Ако на втори тур всички се обединят срещу ГЕРБ, очаквате ли Калфин да стигне опасно близо или да надмине Плевнелиев?

- Не. Подкрепата на ДПС безспорно ще намали разликата между двамата, но не може да я стопи. Да не забравяме, че избирателите на почти всички останали кандидати ще гласуват по-скоро за Плевнелиев, а не за Калфин.

- Разбираме, че не само София и Бургас може да са с кмет, избран от раз, но оказва се, и Пазарджик, Хасково и Монтана. Колко още ще са градовете с избрани още на първи тур градоначалници?

- Мога да говоря само за София, Пловдив, Варна и Бургас. В Пловдив битката е оспорвана, защото Иван Тотев е успял да изпревари досега действащия кмет Славчо Атанасов. Между тях двамата очевидно ще има балотаж.

За мен е изненада, че Кирил Йорданов във Варна има толкова слаб резултат и ще трябва да се явява на балотаж срещу Веселин Марешки. Бурята и наводненията преди дни очевидно са стопили част от преднината на досегашния кмет Йорданов.

- Вярно ли е, че ГЕРБ е препотвърдила вота си от парламентарните избори през 2009 г. - резултатите от вота за общински съветници до момента са 40% за ГЕРБ и 28% за БСП.

- Е, като проценти са същите, но избирателната активност е по-ниска. Но е факт, че ГЕРБ преподтвърждава позицията си на водеща политическа сила.

- Можем ли да обозначим тези избори като борба между двата гиганта - ГЕРБ и БСП?

-БСП чак такъв гигант не се явява, но полугигант - може би. Но останалите партии са се свили до много ниски нива и това беше ясно и преди тези избори.

Не мога да не отбележа обаче, че Меглена Кунева постига успех.

Смятам, че е сериозно постижение, че близо половин милион избиратели гласуват за нея, при положение че зад нея не стои нито една от големите партии.

- Как ще изглеждат следващите парламентарни избори?

- Много е възможно, ако изборите сега бяха парламентарни, ГЕРБ да имат и абсолютно мнозинство.

- Дали вторичната криза няма да попречи на такъв развой на изборите през 2013 г.?

- Чак за 2013 г. едва ли някой може да направи прогноза. Най-дългият срок за прогнози, които може да се направят, е догодина напролет.

- Криза е, мнозина едвам оцеляват. Какво мотивира хората 2 г. след управлението на ГЕРБ да я подкрепят така, както в началото на мандата им?

- ГЕРБ постигнаха успехи в борбата с престъпността. Открити са. Говорят на езика, на който хората говорят. Корупцията по високите етажи на властта бе спряна. Сигурно по средните и долните етажи продъжава, но по върховете няма видими признаци за корупция. А това са все черти, които ги отличават от управлявалите преди това. Затова и в средата на мандата ГЕРБ продължават да имат висока подкрепа.

- Има ли проява на тези избори линията "Нищо не зависи от мен - Европа ни управлява, правителството следва директивите на централата в Брюксел"?

- Аз мисля, че след като гласуват половината от всички избиратели, резултатите на изборите за президент и за местна власт съвсем не са лоши. В крайна сметка в Източна и Централна Европа дори на парламентарни избори гласуват не повече от 40-50% от хората. В това отношение активността на изборите в България е показател за гражданска активност.

- Дали активността на балотажа ще бъде същата като сега?

- Още е трудно да се каже, освен това много зависи от това какво ще е поведението на ДПС - ще има ли партийна инструкция към симпатизантите на движението, или няма да има.

- От сутринта в ефира текат информации за търговия с гласове. Според вас каква част от този вот в момента ще е купен?

- Не повече от 2-3 процента. На изборите на национално ниво това няма да се отрази, а в някои от малките общини.

-Затихва ли това явление? Преди няколко дни бяха обявени данни, че делът на търговците с гласове е скочил от 6 през 2009 г. на 12% сега.

- Не вярвам на тези данни. В наши проучвания задавахме такъв въпрос. Видяхме, че за разумни цени - между 50 и 200 лв. на глас, не повече от 5% от избирателите са готови да продадат вота си. Но това не значи, че наистина ще го направят.

- Какво е обобщението ви за изборния ден?

- Потвърждава се онова, което виждахме още по време на кампанията - че ГЕРБ най-правилно успя да си построи и стратегията кога да си обявят кандидатите, и начина на водене на кампания. Затова и водят с голяма преднина. Нека не забравяме, че досега в България президентските избори винаги са били печелени от водещия на първи тур, дори и тогава, когато разликите са били много малки.

ВИЗИТКА

Роден на 21 юли 1951 г. в Пловдив

Завършил е физика в СУ "Св. Климент Охридски" през 1975 г.

До 1987 г. е работил последователно в няколко института на БАН

До 1989 г. е главен асистент във Висшия инженерен институт (ENIG) в Тунис.

От декември 1989 г. до юни 1990 г. завежда международния отдел на "Подкрепа".

От юни до септември 1990 г. е заместник на Стефан Тафров в международния отдел на СДС, а после е негов завеждащ до 1994 г.

От юни 1991 г. е председател на ХДФ - Християндемократичен фронт

От ноември 1994 г. е директор на Център за анализи и маркетинг

  • Нов национален стадион – крайно време беше

    Нов национален стадион – крайно време беше

    В интервю за “24 часа” - първо след победата на конгреса над Димитър Бербатов, преизбраният за пети път за президент на БФС Борислав Михайлов разкрива четирите си основни цели, които си е набелязал в следващите четири години. Цялото интервю може да прочетете в съботния ни брой, но Михайлов признава, че една от мечтите му винаги е била нов
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо