София иска кмет, който работи, а не партийни тези

https://www.24chasa.bg/Article/1088601 www.24chasa.bg
СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

С Йорданка Фандъкова, кмет на София, разговаря ДАРИНКА ИЛИЕВА:

- Г-жо Фандъкова, отново спечелихте София. Кое ще е първото решение, което ще вземете във втория мандат?

- Първо искам отново да благодаря на всички софиянци, които излязоха и дадоха своя вот и въпреки дългите опашки не се отказаха да гласуват. Това означава, че столичани обичат града си и искат да участват в управлението му. Винаги съм казвала, че София не е на кмета, а на столичани. За мен доверието им означава огромна отговорност, оценка за работата ми и за видимите резултати от нея. Това показва, че пътят и посоката ни са правилни, но има още много работа. Трудно ми е да поставя само един приоритет, защото градът е голям и има много задачи. Най-важните ни задачи в следващите месеци са да гарантираме отоплението на хората и да контролираме готовността за поддръжка на града през зимата. Веднага трябва да започнем работа върху проектобюджета за 2012 г. Екипът ми вече е готов с различни варианти.

- Имате ли вече визия за бюджета, пак ли ще е рекорден?

ДАРИНКА ИЛИЕВА

- Във време на криза е важно да гарантираме финансова стабилност и по-висока събираемост на приходите. Това е посоката, в която работим.

До всеки лев на софиянци добавихме евросредства. Не се борим за рекорди, а за балансиран бюджет.

- Кои са другите най-важни неща освен бюджета до Нова година - законът за София или може би наредбата за паркиране?

- Не мисля, че трябва да се бърза с приемането на специален закон за столицата. Този документ трябва да се подложи на широко обществено обсъждане. Още преди няколко месеца внесохме в СОС наредбата за паркиране. Смятам, че програмата за овладяване популацията на бездомните кучета трябва да е приоритет за новия СОС. Готови сме с проекта за система за изграждане и поддръжка на уличното осветление, който също ще внесем за разглеждане. Той е съвсем нов. Удължихме срока за маршрутните линии, за да не създаваме трудности в придвижването, докато осигурим алтернативи. Има линии, които са важни и се ползват от софиянци. Те ще се запазят, но ще променим маршрута, за да не се движат в идеалния център. За мен е важно тези теми да може да бъдат обсъдени спокойно в СОС. Затова не допуснах да се вземат решения в последния момент и да се залагат препятствия пред новия СОС. Това са по-важните и стратегически документи, които спешно трябва да бъдат приети, за да продължи развитието на града. Работим по инфраструктурните обекти. Днес (вчера-б.а.) пуснахме движението по моста на бул. “Драган Цанков”. До Нова година ще е готов и мостът при Сточна гара и ще финализираме проектите за изграждане на главните канализационни колектори по програма ИСПА. Това са конкретни проекти, които трябва да се следят много внимателно. Винаги съм казвала, че кметът трябва да представи визия за развитието на града и да участва на всеки етап от изпълнението на проектите. Без това не може да се гарантира ускореното темпо. Мисля, че на изборите хората оцениха точно това - реалната работа.

- Столицата е един от малкото градове с избран кмет на първи тур. На какво се дължи това и как оценявате кампанията?

- Изборите свършиха и е време за упорита работа. Хората оценяваха реална политика, реални резултати и реални действия. Те не приемат добре подготвени високопарни политически тези, а искат да видят какво прави кметът за квартала им.

При срещите ми със софиянци най-често чувах от тях, че работя и че те са готови да се включат в тази работа. Знаете, че идеята на програмата "Зелена София" е точно такава. Така сега наред с градинката, която е направена по програмата, има поне още една в даден квартал, която хората са си направили сами.

Още като зам.-кмет създадох консултативни съвети. В последните 2 г. разширихме сферите за сътрудничество. С представители на малкия и средния бизнес заедно стигнахме до решението за намаляване на тротоарното право и засилването на контрола върху събираемостта на таксите. Така се вземат най-добрите решения. Този подход трябва да се разшири с участие на още бизнес организации, защото създаването на добра среда за инвестиции е една от най-важните ми задачи. Това значи работни места и развитие. Фактът, че кандидатурата ми беше подкрепена от синдикатите, работодателските организации, творчески съюзи и др., означава, че хората имат необходимост да участват в управлението на града и оценяват възможностите, които им се предоставят.

- Георги Кадиев от БСП заяви, че ще иска касиране на резултатите.

- Всеки има право на мнение и оценка. Тези въпроси се решават от компетентните органи. Действително изборите бяха тежки, защото за първи път вотът беше две в едно.

- Как си обяснявате факта, че вотът за вас е по-висок от този за листата на ГЕРБ?

- Кметският избор до голяма степен е мажоритарен. Нормално е номинацията да не се подкрепя само от симпатизантите на партията, излъчила кандидата. Важно е, че листата за общински съветници на ГЕРБ получи най-висока подкрепа, за да може да работим в синхрон със СОС. Често съм казвала, че проблемите на града нямат цвят и аз приемам всички добри идеи, търся подкрепа и консенсус със съветниците по важните въпроси, но не на всяка цена и без да правя компромиси с развитието на града.

- Вероятно предстоят тежки преговори за мнозинство в СОС. Ще имате ли отново заместници от десните, или районните кметове ще са залогът?

- Нека да изчакаме окончателните резултати, но ГЕРБ ще има сериозно присъствие в СОС. Досега в екипа ми участваха зам.-кметове от Синята коалиция и затова бях много изненадана, че по време на кампанията чувах сериозни упреци от партньорите ни. Не че не приемам критики, но смятам, че те имаха пълната възможност да поставят въпросите и проблемите, които ги вълнуват, пред мен и пред своите зам.-кметове.

- И все пак ще има ли промени в екипа ви? Имате ли фаворит за зам.-кмет по финансите и вярно ли е, че бившият зам.-министър Тодор Чобанов ще поеме културата и образованието?

- Довчера бях в кампания и не съм мислила за кадровите въпроси. В следващите дни обаче това ще е на дневен ред. Задача номер едно по отношение на екипа наистина е избирането на зам.-кмет по финансите. Що се касае до Тодор Чобанов - уважавам го като експерт, но зам.-кмет значи по-широк поглед и политическо мислене не само в сферата на културата, но и на образованието. Има време. Имам прекрасен екип, който по време на кампанията работи здраво, за да не се забави нито един проект на града. С такива хора може да се върви напред.

- Предстои балотаж за президент. ДПС вече обяви подкрепа за Калфин-Данаилов. Мислите ли, че тя е достатъчна, за да стопят разликата и ГЕРБ да загуби в неделя?

- Твърдо вярвам, че в неделя хората ще заложат на прагматизма, на визия, която ще осигури европейското развитие на страната, на политици, които наистина работят, а не само говорят. Очаквам победа на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Призовавам софиянци отново да излязат да гласуват, защото президентският вот е важен за града, тъй като той очертава посоката, в която ще се развива страната.

- Как отпразнувахте победата и какво ви казаха съпругът и дъщеря ви?

- Те бяха с мен в НДК, за да ме подкрепят. Огромната отговорност, която ми повериха софиянци, е начало на работа, а не повод за празник. Така че след пресконференцията се прибрахме вкъщи.

ВИЗИТКА

Родена на 12.04.1962 г. в Самоков.

Завършила е руска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

От 1998 до 2005 г. е директор на 73-о СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" в София.

От 2005 до 2009 г. е заместник-кмет по образование, култура, спорт и превенции на зависимости в Столичната община.

През 2009 г. е избрана за депутат в 41-ото народно събрание.

Същата година става министър на образованието, младежта и спорта.

На 23.11.2009 г. е избрана за кмет на Столичната община.

На 23 октомври спечели втори мандат още на първи тур.

Омъжена, има дъщеря и внук.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
  • Горчивите поуки след драмата в Атия

    Нелепата смърт на 16-годишния Костадин на пешеходна пътека в Атия е поредната драма, след която всички отговорни институции се втурнаха да си свършат работата. Защо едва сега се намират верните решения? Ами много е просто - всеки е чакал някой друг да ги намери. Местните в Атия - да кажат на висок глас за опасното място.
  • Въведете часове по киберсигурност

    Нека децата от малки знаят, че в интернет има не само забавления СЛЕД поредната вълна от атаки с мейли менте, този път уж от “Кредисимо”, едно е ясно – трябват часове по киберсигурност за учениците. Не може десетки хиляди души да отварят писма, които наглед са от компания за кредити, и да се притесняват, че ще отидат на дело,