Пазарлък за кметове до неделя

https://www.24chasa.bg/Article/1088653 www.24chasa.bg
Идната неделя предстои втори тур на президентските и местните избори. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Големи пазарлъци, тихи удари под пояса и люти битки се очакват преди балотажа в неделя за избор на кметове, показа репортерска проверка на “24 часа”.

На повечето места, където състезанието е между кандидати на ГЕРБ и БСП, се очаква червените да получат подкрепа от електората на ДПС. Твърде вероятно е БСП да върне жеста там, където хората на ДПС са на балотаж с кандидатите на ГЕРБ.

В сряда пленум на социалистите ще обсъжда поведението на червените на втория тур.

Кандидатите на ГЕРБ на места ще получат подкрепа от центристки и десни настроени избиратели.

Кандидатът за кмет от “Съюз за Пловдив” Дани Каназирева пред изборната урна. СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ

Има обаче градове, където отсега е трудно да се прогнозира в чия полза ще отиде разпръснатият между много кандидати на първи тур вот. (Виж по-долу)

Стотици чакаха с часове на опашка пред урните в Несебърска община. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

В Сливен в борбата за трети кметски мандат Йордан Лечков от ГЕРБ с 25,95% излиза на балотаж срещу ген. Кольо Милев от БСП - 27,38%.ДПС призова хората си за подкрепа на генерала още на първия тур и няма да се отклонят от повелята на Доган.

ЦОНКО ЦОНЕВ

Радостин Русев, председател на коалиция “Съюз за Сливен” каза, че ще анализират детайлно ситуацията и до четвъртък ще обявят дали ще призоват своите симпатизанти за подкрепа на някого. От 2 г. Русев и няколко досегашни общинари водят безкомпромисна борба срещу Лечков и е немислимо да се ориентират в негова полза.

Кирил Йорданов срещу Веселин Марешки - това ще е двубоят идната неделя във Варна.

Контра на досегашния кмет се предполага и от останалите партии и коалиции, тъй като изборната платформа на повечето от тях беше “Да свалим Лечков”, а не ясна програма за управление.

ДПС загуби любимия на лидера си Девин.

Кандидатът им Здравко Василев не отива на балотаж. Движението обаче държи ключа към избора на кмет на общината. Балотажът е между нотариуса Цветалин Пенков от коалиция “Обединени за общината” (БСП, Обединена социалдемокрация) - 30,51% и бившия кмет Юлиян Семчев, ГЕРБ - 28,61%. ДПС взе 26,5%.

Почти същата дилема има движението и в Смолян. "Не сме решили още кого да подкрепим, предстои да анализираме ситуацията", заяви депутатът на Доган в района Ариф Агуш.

В Доспат ДПС зависи от левицата. Балотажът е между досегашния кмет Антим Пържанов (ГЕРБ) - 39,77% и Пламен Айвазов (ДПС) - 35,48%. Трета е Росица Бумбова с 11,93%. "Разбирам, че държа изхода от изборите в ръцете си, но нямам още позиция кой от двамата ще подкрепим", коментира Бумбова, издигнатаот БСП и ОБТ.

Най-вероятно ДПС и БСП ще се спазарят община за община в областта, твърдят неофициално от партийните щабове.

Балотаж в Благоевград изправя един срещу друг Атанас Камбитов от ГЕРБ с 40,86% срещу Емил Костадинов от БСП с 21,75%.

Разликата между двамата е 7000 гласа, които според досегашен опит в местните избори е трудно да бъде стопена.

Точно толкова са гласовете на третия - Владимир Елезов от коалиция ЕКИП, но те не могат да бъдат пренесени механично към нито един от двамата. Елезов имаше силната подкрепа на досегашния кмет Костадин Паскалев и е от стара комунистическа фамилия. Част от левите, които гласуваха за него, в неделя може да се ориентират към официалния кандидат на БСП. Сигурно е обаче, че гласовете на петия - Петър Байкушев, които са около 1700, ще отидат при човека на ГЕРБ.

Във Враца според предварителните изявления на кандидатите и техните щабове класиралият се на 3-о място Григор Томов, независим, подкрепен от ДПС, ще прелее гласове към Николай Иванов, БСП. Четвъртият Валери Стаменов, ВМРО, подкрепя на балотажа кандидата на ГЕРБ Петя Аврамова.

Все още останалите на по-задните места кандидати не са решили кого ще подкрепят на балотажа в Перникмежду Росица Янакиева , БСП, и Ирена Соколова, ГЕРБ.

Борбата между кандидатите на ГЕРБ - Владимир Тошев, с 23,12%, и БСП - Герго Гергов, с 21,04%, във Видинще е с много неизвестни."В момента балотажът не е в дневния ни ред, защото обмисляме дали да искаме касиране на изборите в общината", каза третият по резултат Павел Паунов, който е и областен лидер на СДС.

Водачът на листата на Синята коалиция в Разград Никола Николов обяви, че десните избиратели ще гласуват по съвест на балотажа. До втори тур стигнаха независимият Денчо Бояджиев, подкрепен от БСП, и кандидатът на ГЕРБ Валентин Василев.

"Нямаме отговор на въпроса кого ще подкрепим. Повече подробности ще разкрием в сряда", обеща отпадналият кандидат от кметската надпревара за Разград д-р Хасан Адемов.

В Силистра балотажът е между представителя на ГЕРБ Юлиян Найденов и Александър Сабанов от коалиция "Гражданско единство" (Движение “Свободен избор” и “Новото време”), който събра само с 14 гласа повече от кандидата на БСП Тихомир Борачев.

Политическо движение “Социалдемократи” ще подкрепи д-р Юлиян Найденов, каза кандидатът им Ростислав Павлов. А къде ще идат гласовете за Борачев, ще реши БСП.

"Няма да излизам с призиви към плевенчани да прехвърлят гласовете си на балотажа. Мисля, че вече е твърде демоде да караш осъзнати хора да разместват позициите и убежденията си, заяви загубилият кандидат за кмет от БСП Любомир Петков.

"Партия "Атака" не се коалира с никого, нито пък води разговори за споразумение преди втория тур", отсече кандидатът за кмет от "Атака" оз полковник Красимир Атанасов.

В Пловдив ухажват Дани Каназирева

Изключената съветничка от ГЕРБ Дани Каназирева е най-ухажваната дама в Пловдив. Бившите й съпартийци чакат от нея подкрепа на балотажа, хората на Славчо Атанасов също я гледат. Каназирева получи 7,46% и ще вкара 4-ма съветници.

Кандидатът на ГЕРБ Иван Тотев води убедително с 35,48% пред Славчо Атанасов, който взе 25,55%.

В изборната нощ Тотев и Каназирева се засякоха пред телевизионните камери. Лидерът на ГЕРБ я поздрави за резултата и я целуна. Тя му се усмихна и му честити първото място.

“Пловдив ще има десноцентристко управление”, заяви вчера пред “24 часа” шефката на “Съюз за Пловдив”. Но предупреди, че трябва да проведе разговори.

“БСП и ДПС не са моите партии”, каза Каназирева.

Тотев е доволен, че е опровергал социологическите прогнози, които му отреждаха по-малко проценти, отколкото за листата на ГЕРБ.

“Моят мажоритарен резултат е по-голям от този на листата”, заяви Тотев. Според него 70% от хората са гласували срещу статуквото на БСП и ВМРО-НИЕ в Пловдив, чийто представител бил Славчо Атанасов.

Тотев заяви, че на балотажа досегашният кмет ще получи подкрепа от БСП и ДПС.

“Всички, които са против това статукво, са мои потенциални привърженици. Разчитам на десноцентристкия вот”, допълни Тотев.

Атанасов пък очаква подкрепата на всички пловдивчани.

“Не съм се предал, предстои ми много сериозна битка. Винаги съм казвал, че няма лошо някоя партия да ме подкрепи, но не дадат ли хората гласа си, няма как да успея”, обобщи той.

РАДКО ПАУНОВ

Във Варна - всички срещу Кирил Йорданов

Кирил Йорданов срещу Веселин Марешки - това ще е двубоят идната неделя във Варна. На първия тур човекът на ГЕРБ и кандидат за четвърти мандат Кирил Йорданов получи 30,17% от вота на варненци, независимият Марешки - 18,53%.

Третият в класацията Борислав Гуцанов, от БСП, обяви позицията си: “Продължавам да поддържам идеята, че на Варна е необходима промяна. И ГЕРБ, и Йорданов се сринаха на тези избори. Стана ясно, че без БСП зад Кирил Йорданов няма стабилна политическа конструкция.”

Добромир Джиков от партия “Български либерали”, който е 4-и, е подписал декларация с политически партньори, че да подкрепя Йорданов. Според Костадин Костадинов от коалиция “Варна утре” важно е хората да отидат и да гласуват, за да се обезсили купеният и фирменият вот.

Вчера Йорданов заяви, че ще съди Марешки. В изборната нощ независимият кандидат обяви, че опонентът му изживявал паника. Обадил му се преди седмици и 25 минути мълчал по телефона, защото бил пиян.

ИСКРА СОТИРОВА

Балотаж в Несебър, Рейзи - кмет на Созопол

Втори път до урните най-вероятно ще се разходят и избирателите в Несебърска община, макар че след 23 октомври те могат и да са доста по-малко, освен ако не са мотивирани допълнително. Поне 500 избиратели бяха върнати от секциите и не успяха да пуснат бюлетина, тъй като изборите бяха обявени за приключили преди да им дойде редът.

Вчера към 16 ч преброяването не бе приключило и окончателните резултати не бяха преброени. По неофициални данни около 1,5% не стигат на досегашния кмет Николай Димитров, за да спечели от раз. Втори по резултат е кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев с около 35%.

С най-много съветници в местния парламент на Несебър отново ще бъде партия МОРЕ на строителните предприемачи братя Йордан и Динко Диневи. На предишните избори МОРЕ също участва само в надпреварата в местен парламент, а на втория тур подкрепи Димитров за кмет.

Прогнозите са сега това да се случи отново, макар че от МОРЕ все ще нямат официална позиция. “В момента анализираме ситуацията, до втория тур има време”, каза Николай Трифонов, който участва като кандидат на коалиция “Заедно за община Несебър”.

“Ще подкрепимТерзиев”, категорични са от местната коалиция “Ново начало”, чийто кандидат за кмет Георги Манолов е трети във временното класиране.

Инфарктен балотаж се очертава и в Приморско. Само 58 гласа делят кандидата на ГЕРБ Димитър Германов от скандално известния Димитър Димитров, бивш кмет, който загуби преди 4 г. вота, а името му се свързва с раздаване отстъпено право на строеж на висши съдии. 1138 са гласували за Димитър Димитров, подкрепа за Германов са дали 1080. Досегашната кметица Лиляна Димова, БСП, е на трета позиция. Социалистите нямат все още официална позиция дали ще подкрепят някого от двамата кандидати, но изглежда еднакво невъзможно да застанат както зад Димитров, така и зад Германов.

В 3 от морските общини кметове бяха избрани на първи тур - Бургас, Созопол и Царево.

Докато в първите 2 вотът бе лесно предвидим, категоричната победа в Царево на младия Георги Лапчев, ГЕРБ, над доайена Петко Арнаудов, независим, подкрепен от БСП, може да се определи като изненада. Лапчев, който е лесовъд, както и досегашният кмет, успя да събере 56,18% - срещу 36,38% за Арнаудов.

В Созопол Панайот Рейзи, вече като кандидат на ГЕРБ, влиза във втори мандат с категоричните 58,27% срещу 18,71% на Тихомир Янакиев от БСП.

Най-интригуваща обаче е ситуацията в Айтос. Бившият шеф на ОД на МВР в Бургас Васил Едрев може да се окаже в печеливша позиция в кметската битка там с неговите 21,52%. Това се говори упорито от вчера в общината. На първа позиция е досегашният кмет Евгений Врабчев, БСП, с 24,84%, втори - кандидатът на ДПС Ружди Хасан - с 24,34%, бивш зам. областен.

Едрев, който е издигнат от инициативен комитет, е на трета позиция с минимална разлика от първите двама.

Според източници от политическите среди в Айтос кандидатът на ДПС най-вероятно ще се откаже в полза на Едрев. Така освен своите поддръжници бившият МВР шеф ще получи и гласовете на движението, които ще му стигнат да изпревари досегашният градоначалник.

Вчера Едрев не бе открит за коментар, а областният лидер на ДПС Февзи Хасан каза: “В политиката всичко е възможно.” Според него резултатите се анализират и ще бъде избран най-ефективният вариант.

Това не е нова схема за ДПС - подобен ход бе направен преди 4 г. в Поморие. Тогава кандидатът на движението Кольо Николов също стигна до втори тур, но се отказа в полза на третия - Георги Трухчев. Трикът обаче излезе несполучлив - избирателите подкрепиха стария кмет Петър Златанов.

В Поморие до втори тур достигна кандидатът на ГЕРБ Иван Алексиев и досегашният кмет Петър Златанов, независим, съответно с 46,79% на 32,68%.

ДИАНА САВАТЕВА

ДПС решава вота в Балчик и Каварна?

Балотажи ще има в 7 от 8-те общини в Добричка област. На първи тур беше избран само кметът на Добрич Детелина Николова, ГЕРБ, с 63,73%. ДПС се оказва партията, която би могла да реши вота в Каварна и Балчик.

Кметът Цонко Цонев, ГЕРБ, получи 40,05% от гласовете срещу 25,44% на Евгени Чобанов, ДСБ. Проучване на “24 часа” показа, че партиите на 3-о и 4-о място в общината, съответно РЗС и БСП, не биха играли “За” Цонев. Въпреки това обаче досегашният градоначалник има реални шансове да спечели трети манадат. Причината е, че 7% от бюлетините в 2 ромски секции се оказали недействителни. При улеснения вот на балотажа това прави 400 гласа за Цонев. Има индикации, че ДПС и “Атака” в Каварна също биха го подкрепили. Ако това стане, Цонев би могъл да получи необходимите му гласове.

По друг начин стоят нещата в Балчик. Там досегашният кмет Николай Ангелов, БСП и НДСВ, взе 36,39% срещу 22,93% на настоящия депутат от ГЕРБ Светомир Михайлов. Трети в надпреварата е бившият кмет на Балчик - зеленият Красимир Михайлов с 13,24%, а четвърти - Урал Бекиров, ДПС, с 11,39%. Михайлов води битка срещу приемника си Ангелов и е почти невероятно да го подкрепи.

Как ще гласува ДПС обаче, не е ясно. “Ще се консултираме с централното ръководство”, каза лидерът на движението в Балчик Бедри Кемалов.

ЮЛИЯНА ВЕЛЧЕВА

Лебанов често бламиран от ДПС във Велинград, сега чака подкрепа

Непредсказуема интрига се оформя във Велинград, където изборът за кмет на общината ще се реши на балотаж.

На него ще се явят досегашният кмет Иван Лебанов, като независим кандидат, подкрепен от БСП, и кандидатът на ГЕРБ Ангел Даскалов.

Двамата имат почти идентичен резултат на първия тур - за Лебанов са гласували 25,92%, а за Даскалов - 25,40%.

Зад тях се нарежда Андрей Премянов от ДПС с 23,19%, а за останалите общо още 9 кандидати са гласували 25,49%. (Премянов е племенник на соцфункционера Красимир Премянов.)

Всъщност за кмет ще бъде избран този, който успее да се споразумее с отпадналите кандидати и прелее от гласовете им за себе си.

В случая особено важно е за кого ще гласуват поддръжниците на ДПС. Още повече че те ще имат и най-много места в общинския съвет на Велинград със спечелените 25,30% за листата си от общински съветници. За “24 часа” областният лидер на ДПС в Пазарджик Юмер Хамза заяви, че към момента нямат договорка с нито една политическа сила или кандидат за подкрепа на втория тур. През изминалия мандат съветниците от ДПС във Велинград често бламираха предложения на Лебанов и оспорваха решенията му. Стигна се и до редица съдебни дела. От друга страна, е немислимо централното ръководство на ДПС да се съгласи партийната им структура в община Велинград да подкрепи кандидат на ГЕРБ. Освен във Велинград балотажи за избор на кмет ще има в още осем общини от областта.

ЛЮБО ИЛКОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иво АНГЕЛОВ Паметник на писателя Алеко Константинов ще извае бившият министър на културата Вежди Рашидов. Това обяви пред "България Днес" Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в Плиска. Именно в историческия комплекс в първата българска столица се очаква догодина да бъде поставен паметникът на Алеко.

Добромир ДОБРЕВ "Искам в леглото с певицата Дара. Неприличните предложения от мъжете вече не ме впечатляват, претръпнала съм. Не се срамувам от голотата, защото тя има някаква душевност. На тоя свят гол идваш и гол си отиваш." Това обяви пред "България Днес" една от най-скандалните кандидатки за титлата тази година Биляна Василева.

Певецът е готов на всичко, за да бъде в перфектна форма Азис събра погледите на почитателите си с последните снимки от спортната зала. Певецът не само, че вече се е простил с излишните си килограми, но и показва толкова добра форма, че и професионалните спортисти могат да му завидят. Освен че притежава доста различен набор от хобита – обича да