Син научи на покрив, че го търси майка му от България

https://www.24chasa.bg/Article/1090415 www.24chasa.bg
Иван и Радка Трифонови от плевенското село Ставерци са щастливи, че синът им Тодор се обадил след повече от 15 години. СНИМКА: ПОЛИНА СУРДЖИЙСКА

Търсим сина си Тодор Иванов Цветанов, роден на 22 септември 1960 г. в с. Ставерци, Плевенско. Замина на работа в Армавир - Русия, през 1982 г. Върна се за кратко в България през 1996 г., но после пак тръгна - към Ставропол. Оттогава през последните 15 г. не сме го виждали и чували, не сме получавали писма.

Знаем, че съпругата му се казва Любов Феодоровна Поцелова, а от предишния си брак има син Антон. Надяваме се да ни помогнете да го открием.

Радка и Иван Трифонови с. Ставерци, Плевенско

Тодор говори с родителите си за първи път.
СНИМКА: АНГЕЛ СОЛОВЬОВ
Тодор говори с родителите си за първи път. СНИМКА: АНГЕЛ СОЛОВЬОВ

51-годишният Тодор Цветанов от плевенското с. Ставерци научи на един покрив в центъра на руския град Ставропол, че близо 6 месеца "24 часа" го издирва по молба на родителите му Радка и Иван Трифонови от България.

Последната снимка на сина, която родителите пазят като зениците на очите си.
Последната снимка на сина, която родителите пазят като зениците на очите си.

Дни по-късно той успя да говори с тях по телефона за първи път след повече от 15 години.

Ангел Соловьов
Ангел Соловьов

Това стана с любезното съдействие на Ангел Соловьов, който от години е начело на българското дружество в Ставропол.

Ангел Соловьов гърми в центъра на Ставропол българско черешово топче, изработено от него. 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Ангел Соловьов гърми в центъра на Ставропол българско черешово топче, изработено от него. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Майката на Тодор не можа да повярва на ушите си. Сълзите й рукнаха, като чу гласа на момчето си.

Вече бе изгубила всякаква надежда, че това ще стане някога.

"15 години се чудех дали е жив и здрав, къде е, как поминува. Сега, като чух гласа му, ми олекна. Не знам как да ви се отблагодаря за помощта, която ми оказахте. Да чуе добри новини от детето си, е най-голямото щастие за всяка майка", казва 75-годишната леля Радка Трифонова.

Тя споделя, че Тодор заминал за Русия в далечната 1982 г. Още тогава й казал, че ако не се обажда и не пише, значи всичко е наред.

"Такъв си е, какво да го правя, не мога да го променя. Но аз вече остарявам и болката ми е голяма, затова искам да го намеря", каза в началото на проучването леля Радка. Тя сподели, че съпругът й видимо се държал, но знаела, че и той тъгува за сина им.

Другият им син Светлин от 4 години също живее далече - чак в Италия. Но тази година през август си дошъл и успели да го видят, макар и за кратко.

За разлика от него са виждали брат му Тодор само веднъж за близо 30 години след първото му заминаване през 1982 г. Това станало през 1996 г., когато мъжът си дошъл за кратко в родината.

Тогава майката научила, че в Русия е създал семейство и има син Антон. По-късно обаче се разделил с първата си съпруга. В България пристигнал с втората си жена Любов. Двамата гостували за няколко седмици.

На тръгване Тодор пак повторил, че ако не се обажда, значи всичко е наред. "Може и така да е, но тъгувах повече от 15 години и реших да потърся помощ", казва леля Радка.

С Тодор успяла да говори десетина минути по телефона.

"Питах го кога ще се върне. Уж обеща да е скоро. Пък да видим", казва леля Радка. Тя и съпругът й трепват при всеки звън на телефона и всяко открехване на пътната врата. Надяват се завръщането на Тодор да е най-добрият им коледен подарък.

Делтапланерист помогна за намирането

Шестмесечното издирване на Тодор започна от втората му съпруга Любов. Някога тя работела в ставрополската неправителствена организация "Алтер Вита". След като успяваме да я открием чрез бившите й колеги, става ясно, че с българина отдавна са разделени, а тя е омъжена за друг в Москва.

"Нямам връзка с Тодор, но ще се опитам да помогна с каквото мога", откликва на молбата ни жената. Тя обяснява, че Тодор поддържал контакт с неин братовчед и с общи приятели. След няколко разговора с тях става ясно, че и те не са го виждали и чували от лятото на 2010 г.

В неколкоседмичната кореспонденция Люба споделя, че познава родителите на Тодор от гостуването си в България в средата на 90-те години. "Предполагам какво изпитват от мълчанието му и им съчувствам за болката, която преживяват, но такъв е характерът му. Знам, че това е слабо утешение за родителите. Те са прекрасни хора, предайте им моите сърдечни пожелания за здраве, кураж и търпение. Вярвам, че най-накрая Тодор ще се появи отнякъде", казва бившата българска снаха.

След като удряме на камък сред познатите на Тодор, решаваме да търсим помощ при колегите от в. "Ставрополская правда", "Вечерний Ставропол" и местната телевизия. Само от "Ставрополская правда" откликват на молбата ни - публикуват кратко съобщение за издирването на Тодор, но никой не се отзовава на призива.

На запитването не отговарят и от "Архстройсервиз" - едно от последните места, където според Люба е работил Тодор. Пак според нея после започнал работа по частни строежи, може би извън Ставропол, където тя се надява, че е намерил убежище.

След дългото търсене се обръщаме за помощ към Ангел Соловьов - председател на Съюза на приятелите на България в Ставропол от близо 15 г. Той е син на българката Мария и руснака Гавриил.

Роден е през 1939 г. в България, дядо му Ангел Барзов, на когото е кръстен, бил първият учител във Враца. Брат му близнак Сергей, който починал като бебе, бил кръстен на руския си дядо - свещеник.

Ангел заминал за Русия през 1955 г. През 1963 г. Ставропол и Пазарджик станали побратимени градове, а през 1969 г. подписали първия договор за приятелство. Оттогава Ангел неизменно обединява българите в руския град.

Самият той, делтапланерист, който има 7613 полета зад гърба си, включително 16 от връх Елбрус - 2 пъти по-висок от Мусала, преследва докрай това, с което се захване. Скоро след молбата на "24 часа" съобщава, че е открил Тодор в списъка на сънародниците, живеещи в Ставропол. Тъжната новина е, че няма постоянен адрес, а хората, които го познават, не са го виждали скоро. Това не отказва Ангел - той решава да публикува информация за издирването във "Вечерний Ставропол".

В деня на публикацията Тодор, който работел на покрива на редакцията, прочел, че го търсят, и няколко дни по-късно се обадил на Ангел. Той пък го поканил в дома си и го свързал с майка му Радка. "Двамата говориха повече от 10 минути. Това ме направи истински щастлив", казва Ангел.

Тодор споделил, че има желание да се върне, но личната му карта била изтекла през април 2011 г., паспортът му бил отнет преди време и на практика в момента е "г-н Никой". Въпреки това обещал на майка си да се прибере скоро в България. "Ще помогна с каквото мога, за да му издадат по-бързо пасаван", каза Ангел Соловьов. Вчера той потвърди, че вече е инструктирал Тодор какво трябва да направи, за да получи пасаван за България. "Надявам се за Нова година да застане пред портата на родителите си", мечтае Ангел.

Това е най-малкото, което може да направи за своя сънародник. Сред българите в Ставропол е известен с много родолюбиви прояви. Една от последните била пукването с реплика на черешовото топче. По таваните на къщата му има дърворезба с български мотиви, изработена от него.

"Живея с България в сърцето. Мечтая един ден да се върна и да заживея с жена си край морето. Но с моята заплата и пенсия на учител едва ли ще мога да купя нещо. Надявам се някой кмет от черноморските села да ни предостави малка къщичка, докато сме живи", споделя Ангел.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България