От 1 януари отвързват ред плащания свързани с минималната работна заплата

https://www.24chasa.bg/Article/1091599 www.24chasa.bg
Тотю Младенов

От 1 януари догодина се отвързват редица плащания, като потребителска такса за медицинска помощ например, които бяха свързани с минималната работна заплата. Това заяви пред бТВ министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По този начин ще има смисъл и увеличението на заплата. Това беше едно от условията, когато договаряхме минималната работна заплата, уточни Младенов.

Увеличението не е предизборно, допълни той.

Ново увеличение на минималната работна заплата ще бъде поискано през април 2012 година. Предвижда се тогава тя да се вдигне на 290 лева, добави Младенов.

Той отбеляза, че това е продължение на обещаното повишаване на сумата, планирано да стане на два етапа, първият от които вече е факт.

Социалният министър коментира, че опасенията на бизнеса за покачване на безработицата са неоснователни - "напротив, ще се изсветли част от сивата икономика".

„Нищо такова не се получи от 1 септември, когато минималната работна заплата стана 270 лева. Тя в България е доста изостанала в годините и неслучайно по този показател сме на дъното на ЕС".

"На базата на минималната работна заплата ще се увеличат възнагражденията в доста браншове". Министърът добави, че вече са се увеличили заплатите в доста сфери на труда.

По думите му не трябва да има и притеснение между хората за увеличение на свързаните с минималното възнаграждение такси, като тази за лекарски преглед например.

Младенов съобщи, че вече се води и усилена борба срещу злоупотребите със социални помощи и че започват проверки с инспекторатите в училищата. Когато се установи, че детето не ходи на училище, се спират социалните помощи на родителите.

Искаме да накараме тези, които получават помощи, да работят. В момента над 3000 човека са със спрени социалните помощи, защото отказват обществено полезен труд.

Пъвроначалната мярка е за два месеца, а при второ провинение парите се спират за две години, уточни Тотю Младенов.