3200 читалища с книги за 1 млн. лв. от “24 часа” и “Труд”

https://www.24chasa.bg/Article/1093949 www.24chasa.bg
Премиерът се зачете в том от поредицата "Загадки от вековете" от Пламен Павлов, посветен на владетелки и принцеси. СНИМКИ: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Над 200 000 книги на стойност 1 милион лева ще обогатят библиотеките на 3200 читалища по дарителската воля на "Медийна група България холдинг".

Договора за дарението подписаха вчера в каталожния салон на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" съсобственикът на "24 часа" и "Труд" Огнян Донев и председателят на Съюза на народните читалища (СНЧ) Николай Дойнов. Папката с документа бе връчена на премиера Бойко Борисов, който става гарант на стриктното изпълнение на обещаното.

"Ние винаги сме били корпоративно социално отговорни, но сега имаме възможност да стигнем до всяко читалище в страната. Нещо повече, заедно с БАН започнахме отпечатването на 12-томна "Енциклопедия "България", събрала най-новите факти", съобщи г-н Донев.

Огнян Донев, министър Симеон Дянков и Бойко Борисов поговориха за параметрите на бюджета преди церемонията.
Огнян Донев, министър Симеон Дянков и Бойко Борисов поговориха за параметрите на бюджета преди церемонията.

"Този акт на дарение няма аналогия в най-новата ни история. Фактът, че това се прави в присъствието на министър-председателя и министрите на образованието и културата, доказва, че каузата на читалищата е високо оценена", искрено бе развълнуван шефът на СНГ Николай Дойнов, чиято организация има юбилейна годишнина.

Премиерът първо се отби да нагледа как върви ремонтът около
Премиерът първо се отби да нагледа как върви ремонтът около "уникалната сграда на Народната библиотека", както той я нарече. Според него мястото ще грейне след 3 седмици, за да е подходящо за нея.

Приемайки ролята си на гарант, премиерът нареди: "Разпределете добре книгите", и призова други бизнесмени да последват примера на "Медийна група България холдинг". Той не пропусна да подчертае, че бюджетът на Министерството на културата за 2012 г. е повишен с няколко милиона. Преди да влезе на церемонията, той разгледа как върви ремонтът на пространството около Народната библиотека и каза, че до 3 седмици трябва да бъде завършен.

"От години нови книги не са влизали в читалищните библиотеки. Министерството на културата наскоро даде 500 хил. лв. за тях. Ние следваме този пример. Нека не очакваме помощ само от държавата. Медийната групировка помага на държавата", обобщи ефекта от дарението Венелина Гочева от издателския борд на групировката. А министърът на културата Вежди Рашидов обеща, че за библиотеките, които пазят паметта на нацията, от новия бюджет ще има малко повече пари, ще се осигурят от европейски програми средства за дигитализация, задава се и сесия, която да подкрепи българските издатели. "Добра новина - вече имаме работни групи и догодина ще стане невероятното - наша антична колекция ще влезе в Лувъра", съобщи министърът последните новини от ведомството си.

Докато 11-годишната певица Люба Дончева от Етрополе - възпитаничка на детската група за народно пеене към 140-годишното читалище "Т. Пеев", изви глас, премиерът се загледа в книгите, които ще бъдат дарени. Той с любопитство се зачете в един том от колекция "България - загадки на вековете", посветен на българските царици. "Много е интересен - не скри той, но не пожела да го вземе. - Този да замине за читалищата, аз ще си го намеря."

Сред заглавията, които ще обогатят 3200 библиотеки, са томове от хитовите поредици "Златна колекция ХIХ и ХХ в.", "Златни детски книги", "Загадки през вековете", "100 неща, които трябва да знаем за България", "Голяма детска енциклопедия", "Голяма енциклопедия на страните", здравни наръчници, серията за лечителя Петър Димков, задълбочени разследвания на автори на "24 часа" като Алексения Димитрова, Слави Ангелов и др. (24часа)