Росен Плевнелиев - от хороскопите до големите звезди на политиката

https://www.24chasa.bg/Article/1095942 www.24chasa.bg
Премиерът Борисов често режеше ленти заедно с Росен Плевнелиев. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Слънчев есенен ден. В просторен хол в полите на Витоша на голяма маса край камината задружно семейство решава задачи с 10-годишния батко.

5-годишното му братче се разхожда с книжна шапчица, остатък от снощния му рожден ден. Майка му сервира палачинки, докато другите й две деца внимателно слушат татко си, който им обяснява тайните на математиката.

Когато тетрадките са затворени, всички се натоварват на джипа, на който са окачени велосипеди, и поемат към парка да покарат. Малкият остава вкъщи с майка си. Но и за нея има глътка въздух - вечерта я чака концерт на Шаде заедно със съпруга й, докато бабата наглежда децата.

Плевнелиев на инспекция на поредната отсечка на магистрала “Тракия”.
СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Плевнелиев на инспекция на поредната отсечка на магистрала “Тракия”. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Така долу-горе е преминал последният ден на Росен Плевнелиев със семейството му, преди вчера българите да решат, че той ще бъде новият президент. От снощи вече НСО здраво следва семейството му и иска или не, трябва да се съобразява с други правила и като ходи на концерт, и като кара любимите си велосипеди. Това не пречи животът му в къщата в затворения комплекс “Резиденшъл парк” да тече нормално, но вече нищо няма да е както преди.

Плевнелиев с малкия си син Павел на празника Хелоуин през 2009 г. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”
Плевнелиев с малкия си син Павел на празника Хелоуин през 2009 г. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Това го съзнават и Росен, и съпругата му Юлияна и затова и двамата дълго време не искаха да застанат пред камерите и фотоапаратите заедно с трите си момчета - Филип, Асен и Павел. Сега това е неизбежно. Плевнелиев вече каза, че няма да отиде да живее в Бояна, но това пак няма да спаси фамилията му от публичността, защото Юлияна вече е първа дама. Вече си имаме първо куче в републиката - любимото им хъски Алегра.

Юлияна Плевнелиева
Юлияна Плевнелиева

В домашната менажерия е и костенурката Кости, която децата обожават.

Вилата в Баня 
СНИМКА: ТОНИ МАСКРЪЧКА
Вилата в Баня СНИМКА: ТОНИ МАСКРЪЧКА

Преди три месеца едва ли някой от тях си е представял, че политиката ще изстреля семейство Плевнелиеви към върха. В края на юли обаче всички били наясно, че той е изборът на Бойко Борисов за президент. Затова и през август програмата му бе така организирана, че да е редом до премиера и все да е в устата на медиите.

Къщата в Черноморец 
СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Къщата в Черноморец СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Росен започна кампанията си като кандидат за премиер, непрекъснато обещаваше неща, които зависят от изпълнителната власт. За един месец успя да направи ясна разлика между правомощията на президента и на другите власти, макар че прагматичната му натура отказва да проумее как така нещата няма да зависят от него. Защото така е научен от малък - да разчита на себе си и да “купува” опит и знания от всеки.

А може би нормалността му се крие и в красивото детство. Като дете на учители, израсло в малък град, цял живот ще си спомня малкия апартамент от 25 квадрата, където в единия край той си учи уроците, а в другия майка му пише доклади и проверява тетрадки. Майка му е учител по математика, а баща му - по български и литература. Росен. Той бил палаво момче и отнасял доста бой. Дори редовно баща му и брат му го заключвали в банята, защото не искал да се мие, макар целият да се връщал в кал, а джобовете му билипълни с червеи и буболечки. Заради буйния му характер баща му непрекъснато го плашел, че ще го прати да учи в строителен техникум, което тогава не било особено престижно.

Майка му Славка решила да пробва сина си в нейната сфера. В седми клас, след три месеца упорито решаване на задачи, влязъл първи по успех в математическата гимназия в Благоевград.

Сам си измисля прякора Бен Гън, главния герой от “Островът на съкровищата”. В гимназията е душата на всички компании. Макар да е от групата на зубрачите, си пада по рока и написва химна на училището. А като студент в МЕИ става част от група „Ахат" две години преди да бъде създадена като такава начело с Денис Ризов. Любимият му репертоар е на „Бийтълс". Освен рок парчета с удоволствие пеел и български македонски песни, добре се справял и с хората, активно участвал и по сватбите на приятелите си.

От ученик си пада и по спорта - всичко с топка му се удава. Сам си намира треньор по ски и по плуване и изучава тънкостите на спортовете. Сега владее и сноуборда, и гмуркането.

На изпита за МЕИ излязал първи от залата и обяснил на майка си как вместо решение написал под едната задача, че е грешно зададена, щом условието не може да се построи.

През 1982 г. печели дори първо място в олимпиадата по програмиране в Русе, макар да се явява със счупен крак. Това обаче не му спестява казармата и бъдещият главнокомандващ заминава за ШЗО в Плевен. Там се обучава за артилерийски разузнавач, но и нищо не му е спестено - търкал е спалното с четка за зъби, будили са го в 3 посред нощ, за да си оправя леглото. През втората година обаче се оказва, че като победител в национална олимпиада му се полага по-лек режим и го пращат в изчислителния център на Генщаба. Там пет момчета обслужват компютрите на 42-ма генерали и полковници. Но пък е доволен, защото има време за четене. Всеки петък бърза да се прибере в Благоевград, защото баща му вече е болен от тежка болест и е на края на дните си. Когато Росен е на 20 г., баща му Асен умира. Беше ми много тежко, татко написа една стихосбирка, която пазя като най-скъп спомен от него, разказва Плевнелиев.

След казармата завършва изчислителна техника в МЕИ и през 1989 г. се дипломира като компютърен инженер. Печели конкурс за научен работник в Института по микропроцесорна техника, но в първите дни на демокрацията всичко рухва пред очите му. Младият научен работник остава без работа, защото в онези бурни месеци пари за БАН няма. Първата му мисъл е бягство в САЩ. Не му дават виза, защото, по думите му, постъпва безкрайно честно и в графата “цел на визитата” направо си написва, че иска да остане.

През 1990 г. се връща безславно в Благоевград.

Двамата с приятеля му Иван Тодоров решават да направят фирма “Ирис Интернешънъл”. Името е Ирис, защото и двамата смятат, че хората трябва да се гледат в очите, като се прави бизнес. Като програмист Росен иска да продават компютри и програми, като музикант Иван иска да е импресарио на музиканти.

Но с какво мислите нагазват в бизнеса - в първите месеци на 1991 г. започват да правят хороскопи.

Наемат 3 кв. м на първия етаж на ГУМ в Благоевград и хората се нареждат на опашки, за да видят миналото и бъдещето си. Още има такива, които си пазят хартийките с предсказанията, направени от новия президент. Това обаче не се оказва по вкуса им, макар да докарва някакви пари.

В крайна сметка нито компютри продават, нито музиканти, а на 31 май 1991 г. наемат един автобус и с 25 строителни работници заминават за Германия. За да стане това, са теглили кредит от 12 хиляди марки.

Не бях виждал толкова пари през живота си, разказва днес Плевнелиев. Парите свършват за един ден, защото платили квартирите на 25-те работници - по 500 марки на човек.

Тук вече идва историята със спането в колата по паркингите, защото “работодателите” остават без пари, за да има удобства за работниците. Заради нередовното плащане строителите искали да ги бият, но осъзнали, че това нямало да им помогне, а и виждали, че и шефовете не са на по-добър хал.

Все пак има нещо хубаво в цялата история - че първите им договори били с “Линднер”. Едва ли Плевнелиев е съзнавал колко е важно това за живота му. Германците им се доверили, защото били работили с хървати, сърби, унгарци и други балканци и били доволни.

В началото било тежко, но постепенно придърпали от България квалифицирани кадри, инженери с немски език.

През 1994 г “Ирис” вече разполагала с над 120 работници и три клона в Берлин, Франкфурт и Дюселдорф. От “Линднер” оценили екипа и през 1998 г. поискали да купят акции във фирмата, за да го запазят и да могат да работят с тях на други обекти в трети държави.

Докато преговаряли за дяловете, Плевнелиев, се запознава с Ханс Линднер, основателя на фирмата. Между нас двамата се получи някаква химия, доверихме се един на друг, признава бъдещият президент.

След като става съдружник в “Линднер”, получава и възможност за немско гражданство и много мислил по въпроса. В крайна сметка си остава българин и става представител на фирмата за България, което го връща в родината.

По това време се ражда и идеята за бизнес парк “София”, която се реализира на по-късен етап. Идеята за изграждането на мултифункционален комплекс у нас му идва, след като видял как се изсипват милиарди в Сони център и Потсдам плац в сърцето на Берлин.

Докато проекта за бизнес парка се материализира, Росен изпълва и друга своя мечта - за здраво семейство. По това време среща втората си съпруга Юлияна. Казва, че било любов от пръв поглед, която го държи идо днес. Резултатът са трите прекрасни момчета.

Зад гърба му е един брак с ученическата му любов Вероника, сега чиновник в столична банка.

Юлияна се грижи за трите момчета без помощта на бавачки и икономки. Въпреки милионите в семейните сметки и 5-те фамилни къщи работи като мениджър на сайтове в една пресгрупа. Държи да е встрани от прожекторите, макар да казват, че е много свежа и интелигентна дама.

Плевнелиев многократно е казвал, че за него няма по-важно от семейството. Аз съм баща, който жив или умрял, се прибира вкъщи, къпе децата, сменя памперси, чете приказки и ги храни, признава той.

Преди дни на среща със студенти призна и друго - в политиката влиза заради Доган. Когато през 2005 г. лидерът на ДПС разказа в “Шоуто на Слави” за “обръчите от фирми” на политиците, бизнесменът Плевнелиев си казал, че веднага трябва да последват оставки. Нищо такова обаче не се е случило.

През 2009 г. пак гледал репортаж с Доган, който обяснявал, че той разпределя парите и “на когото не му изнася - да си ходи!”. Това преляло чашата и Плевнелиев решил да се бори животът и бизнесът му да не зависят от такива хора.

По това време дошла и поканата към него от Симеон Дянков да се включи към икономическия екип на ГЕРБ като отговорник за строителството и регионалната политика. Видял възможност да опита да промени нещо и приел. Така съвсем логично, след като ГЕРБ спечели изборите Плевнелиев стана министър на регионалното развитие, строителството и благоустройството.

Тръгнал с големи амбиции, но още в началото се сблъскал с инерцията от миналото и бюрокрацията. Като бил министър на една седмица, първото му посещение било в Брюксел. Седнала българската делегация на една маса с еврочиновниците и един час претакали едни и същи проблеми, по които не взели никакво решение. Бизнесменът Плевнелиев недоумявал как може да се губят толкова време и пари за едно нищо. Два месеца по-късно решил съвсем сам да отиде в Брюксел, седнал пак със същите хора на същата маса и още в началото ударил по нея: “Аз съм европейски министър и не съм дошъл да ви се моля, ние сме едно семейство и както вие ми задавате въпроси, така и аз имам много към вас." Самочувствието му стреснало еврочиновниците и диалогът тръгнал ускорено.

По същия начин успял да ги убеди, че магистрала “Хемус” е европейски приоритет и трябва Европа да отпусне пари за нея. 20 пъти му казвали “не”, на 21-ия се натоварил на самолета и отишъл на среща с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан. “Г-н комисар, Европа не работи! - започнал го нашият министър директно. - 20 пъти ви обясняваме, че тази магистрала е важна за един от трите най-бедни района в цяла Европа - Северозападна България, и 20 пъти не получаваме разбиране. Тя ще скъси разстояния, районът ще живне”, убеждавал Росен.

“Ще стане работата”, казал накрая Хан, стиснали си ръцете и в знак на доверие му дал мобилния си телефон, за да имат постоянна връзка. Така “Хемус” вече е европейски приоритет и скоро ще започнат подготвителните процедури за продължаването й.

Като министър чаках месеци, а като президент, ако получим отказ, да знаете, че още на другия ден ще съм при Барозу и нещата ще тръгнат от най-високо ниво, кълне се новият президент.

А надеждата на българите днес е резултатът от тези срещи да е добър за България.

ДИАНА КЪНЧЕВА

Последното съобщение от първата дама в туитър

...десетки бездомни кучета, лаещи радостно... празнуват победата на Фандъкова

26 Oct via web - това е последното съобщение, публикувано в туитър от Юлияна Плевнелиева, съпругата на новия президент на България. Това всъщност е виц, публикуван във в. “Капитал”, където тя работи. “24 часа” публикува за първи път снимка на първата дама, която бе напълно изключена от кампанията на мъжа си и отказва всякакви публични изяви.

Най-богатият президент в историята ни

Плевнелиев ще е най-богатият президент досега. Има 5 къщи - в с. Черноморец, в с. Баня край Банско, на Халкидики, два апартамента в София и много парцели. Семейството му живее в луксозния комплекс в затворения "Резиденшъл парк", семейната кола е "Ауди Q7".

В декларацията, която той е попълнил след встъпването му като строителен министър се вижда, че през 2008 г. общо на влог семейството е имало над 48 000 евро и 95 000 лв., а от връщане на парична вноска в дружествата Плевнелиев има 1 млн. евро. Извън заплатата си миналата година той отчете приходи от друга дейност за 134 698 лв. Тази година кандидатът на ГЕРБ за президент обяви приходи единствено на съпругата си за 238 158 лв. Имала е и други доходи за 43 480 лв.

Вилата в Черноморец е на етаж и половина и е кацнала върху скалите с изглед към морето и града. Разполага с басейн и барбекю и е опасана с камери отвсякъде. До нея води черен път, който преди изборите опозицията едва ли не превърна в магистрала. Оказа се, че съседът му по вила е засипал по пътя чакъл, за да не затъват колите в калта.

Черноморци разказват, че Плевнелиев рядко се вясвял във вилата си. През лятото я посещаваше, когато правеше проверки по плажовете в Бургаско.

До къщата на Росен Плевнелиев в разложкото с. Баня се стига също по черен разбит път. Комплексът, заграден със стилна дървена ограда, включва четири къщи. Заради близостта до Банско и над 70-те минерални извора село Баня е притегателен център за почивка и развитие на балнеотуризма.

Проучване на "24 часа" показа, че съседи на Плевнелиев са братята Иво и Александър Прокопиеви, другата е на Петя и Камен Колчеви. Адвокат Колчева е първата българка, стъпила на Еверест. Камен Колчев е също алпинист с голям опит, но е и председател на "Елана финансов холдинг". Семейството е кръстило дори семейната къща "Еверест".

Къщата на Плевнелиев се доближава най-много до автентичния стил на българската възрожденска къща. Изградена е от камък и дърво и е на два етажа.

"Росен рядко идва тук, основно през зимата, когато кара ски в Банско, не сме го виждали да остава дълго време, явно човекът има доста работа и не си позволява големи отпуски", разказват местни хора.

ДИМЧО РАЙКОВ, ТОНИ МАСКРЪЧКА