Росен Плевнелиев пред "24 часа": Жена ми ще работи, не искам облаги за децата

https://www.24chasa.bg/Article/1097046 www.24chasa.bg
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Без шампанско и купон премина нощта на победата за новоизбрания президент на България Росен Плевнелиев, разказа той за “24 часа”. След пресконференцията в НДК той се прибрал към 1,30 ч. Тримата му синове вече спели, а съпругата му го очаквала пред компютъра. Първи ги поздравили съседите им юристи, с които са добри приятели.

Няма да се променя, зарича се новият държавен глава. Твърди, че първата дама ще продължи да работи. Двамата няма да позволят децата им да получават облаги само защото са синове на президента.

С Росен Плевнелиев разговаря Диана Кънчева

ЮЛИЯНА ПЛЕВНЕЛИЕВА
ЮЛИЯНА ПЛЕВНЕЛИЕВА

- Честита победа, г-н Плевнелиев! В началото на кампанията "24 часа" ви помоли в 6 думи да обясните защо искате да станете президент. Тогава ни отговорихте: Защото гарантирам, че доброто ще бъде надградено. Сега вече като президент как ще си развиете изречението?

Росен Плевнелиев пред "24 часа": Жена ми ще работи, не искам облаги за децата

- Нямам намерението да го променям, защото доброто наистина ще бъде надградено. В самата президентска институция което работи, ще го надградим. Същото се отнася и за държавата като цяло - президентът отговаря за държавността, за модела на управление и за процесите - това ни куца най-много. Не смятам да допълвам това изречение, защото не се отмятам и не искам да променям тези 6 думи - те са заявка за начина, по който ще управлявам.

- А как ще спечелите на своя страна тези 47%, които не гласуваха за вас?

- Ще работя така, че всички български граждани - и тези, които не гласуваха за нас, и тези, които изобщо не гласуваха да видят конкретните ползи за тях в една България, която ще бъде достоен член на ЕС, която ще остане стабилна. Моята популярност през последните 2 години се дължи и на това, че хората видяха конкретните резултати от работата ми като министър. Тази политика ще бъде продължена - хората ще видят конкретните резултати от работата ми и като президент.

- А откъде се учихте за ролята на президента в кампанията - книги ли четохте, някой жив пример ли имахте пред себе си?

- Прочел съм някои книги на политици - на Конрад Аденауер, на Меги Тачър, на Роналд Рейгън и, разбира се, с огромен интерес прочетох отчета на президента Първанов.

Много ме впечатли колко трудно ми беше да намерим този отчет. Това, което разбрах от тези големи политици - Тачър, Рейгън и Аденауер, е, че и на тях не им е било лесно. Те са управлявали в тежки времена, вярвали са в това, което правят, защото са реализирали сериозни реформи. Съзнавали са, че бързите реформи от днес за утре създават само главоболия, но пък за няколко години променят държави. Вторият мандат на Меги Тачър и на Рейгън се дължи на силните реформи, стартирали през първия им мандат. Което означава само едно: вярвай в себе си, реформите са необходими и независимо от това, че ще е трудно, истинските държавници гледат само напред и не се притесняват от такива решения.

- Добри или лоши, България си има своите трима демократично избрани президенти. Ще заложите ли на приемствеността в институцията, сред многото съвети, които ще правите, защо да няма и съвет на президентите?

- Категорично! Дълбоко у мен през последните 20 години съм изповядвал принципите на добрата репутация, бил съм честен с хората, с които съм работил. Но за да имате добра репутация, трябва да уважавате миналото си и да го надграждате. Добрата репутация не може да се случи от днес за утре, необходими са усилията на много политици, на много президенти и затова ще уважавам и ще демонстрирам своя респект към дейността на предшествениците си, защото искам да работя за добрата репутация на държавата.

Германия, Швейцария и другите държави са богати, защото десетки години са надграждали и са имали план. Това е моята доктрина - от тук нататък трябва да задаваме дългосрочни цели и чрез последователни усилия на много политици и президенти да станем достоен член на европейската общност и регионален лидер.

- Влизали ли сте досега на "Дондуков" 2, че толкова упорито искате да го проветрявате?

- Влизал съм веднъж заедно с канцлера Меркел и ме впечатли много сградата. Но проветрението е заявка за нещо много елементарно - да отворим прозорците, но не в буквалния смисъл, а да го отворим към гражданите, към медиите, към дебатите, хората ежедневно трябва да виждат с какво се занимаваме вътре.

- Заявката на Борисов, че няма да се кандидатира за президент след 5 години, амбицира ли ви за втори мандат?

- Няма никаква разлика за мен. Тези манипулации намериха своя край. Моята позиция е една и съща - аз ще бъда себе си, искам да съм прагматичният президент на България. За да сме коректни към българските граждани и към Европа, не би следвало да отлагаме работата за втори мандат. Не съм си и помислил да изляза пред българските граждани и да им кажа: Ще ме изберете за 5 години, но понеже няма да мога да свърша цялата работа, аз мисля за още 5. Това няма да съм аз. Имам 5 години, ясен хоризонт, през които давам всичко от себе си, а след тях - каквото кажат българите.

- А кой ще ви пази от изкушенията на властта през тези 5 години?

- Моите морални ценности, които последните 20 години в тежки ситуации на безпаричие и загуби са ми помагали да успявам. И, разбира се, вярата в доброто. Това няма да се промени по никакъв начин. Надграждаме доброто, а лошото го подобряваме и то да стане добро.

- Бойко или Барозу - кого ще слушате повече? В един момент може да ви се наложи да избирате между двамата.

- (Смее се.)Може да продължите този списък, надявам се и с Меркел, и с Обама. Очаквам много скоро да започна да работя с големите лидери на света, защото това ще бъде моята амбиция. След като имах среща с почти всички съветници на президента Обама, добре би било да се срещнем. Но отново се връщам на темата с репутацията - може и да ни приемат в началото по красивите фрази, но винаги ни оценяват по делата. Аз знам, че Брюксел е отворен за мен. И вие видяхте конкретните резултати - "Хемус" стана европейски приоритет, 7 важни пътя станаха европриоритет.

Имам самочувствието на човек, който постигна много, имам самочувствието на човек, който промени подхода на Брюксел към нас. Да, бях на една маса с Барозу и с Борисов - знаете за прословутата салфетка с магистралите, която аз изрисувах, а Борисов накара Барозу да си сложи подписа. Но искам да ви кажа, че се гордея от този начин, по който се прави в момента политика в България, и затова вратите са отворени за нас.

- Анонсирахте като едно от първите си действия да смените посланиците с досиета. Какви хора ще търсите за новото лице на България навън, какво трябва да прави един посланик според вас?

- Много е важно да затворим тоталитарния режим веднъж завинаги и да го сложим в музея на тоталитарното изкуство. ДС във всичките й форми не може повече да бъде големият фактор, затова от мен се очакват решителни действия. Ще разчистим не само посланиците, които са в някаква форма на зависимост от ДС, но и в президентството.

Не искам край себе си такива зависимости. Ще разчитам на млади, необвързани експерти, които могат. А това е гаранция и за надпартийност, защото в крайна сметка не искаме тези обвързаности да ни диктуват какво да правим.

На мен ще ми бъде лесно и от друга гледна точка да управлявам тази институция, защото моят проект оттук нататък е модерна България - достоен член на ЕС. България е най-бедната, но не е казано, че ще останем такава. Вижте какво пише в чуждите медии за нас - мафията, която си има държава. Това трябва да се промени, но за целта трябва да показваме и моженето на България, и успеха на българите в чужбина, и секторите в икономиката, които ни извеждат по време на криза. Най-важното, което искам да постигна, е да имаме национален план "България 2020", където всичко това да бъде интегрирано.

Ние просто трябва да имаме един план за развитие на държавата, който да не казва само, че трябва да сме член на европейската общност, а оттук нататък за какво се борим, коя е нашата следваща цел, която ще ни обедини? За мен това е стратегията "България 2020", която ще изработя с всички политически партии и институции.

- Какви правомощия ще делегирате на вицепрезидента си Маргарита Попова?

- Трите правомощия, които ми дава право конституцията - помилването, гражданството и даването на убежище.

- А ще допуснете ли тя да ви се бърка в президентската работа?

- Вижте, аз съм екипен играч. А ако сте президент, сте длъжен да сте такъв - екипност с трите власти и с хората, и с гражданското общество. За това и говоря за проветряване. Имаме 3,5 милиона българи, които ползват интернет. Дълго време гледах сайта на президента и честно да ви кажа, има какво да се промени там, не от гледна точка на визията, а на комуникацията - с хората, с неправителствените организации. Представям си президентството като една институция, в която буквално всяка седмица някой от съветите ще заседава - за културно развитие, за съдебната реформа, за икономическото развитие и т.н. Защото там ще тече общественият дебат, искам ние да задаваме посоката, хората да видят, че вратите са отворени.

Не казвам, че ще сме перфектни във всичко, не съм крил грешките си и не се срамувам от тях, защото съм бил винаги добронамерен.

Ще бъда екипен играч и с Марги, и с екипа си, и с всички тези съвети, и с хората, за да променим представата за начина на правене на политиката - че едни мъже седят и заседават зад дебелите стени.

- Вие сте човекът, който ще раздава ордените в държавата, харесва ли ви тази система и на кого бихте искали да връчите "Стара планина"?

- С удоволствие ще изпълнявам това си правомощие. Не съм се замислял за това, но знам, че и Доган е получил орден “Стара планина” и това малко прелива чашата. Но за мен има само един критерий за такива високи държавни отличия - получава го този, който може да е пример за следващите поколения. Ако може да мотивира нацията за някаква кауза, ще получи орден.

Хората трябва да получават медали, успехът трябва да се показва, но си задавам въпроса какъв е успехът на в Доган?

- Ще се включите ли тази година в "Българската Коледа"?

- Лично аз подкрепям "Българската Коледа", доколкото видях конкретни резултати. Като обикалях страната, посетих различни болници и там лекарите казваха: ето това ни е от "Българската Коледа". Очевидно това е инициатива, която е помогнала на много хора и със сигурност ще бъде продължена. Ще търсим обаче адекватния начин как това да стане.

- Съпругата ви работи като интернет специалист в медия, как вие бихте искали да изглеждате в медиите?

- Бих искал съпругата ми да остане себе си, тя сама изгради кариерата си, започна от най-ниското ниво. Тя обича работата си, ценена е много, много често работи повече от мен Преимуществото на работата в интернет понякога е и негатив, защото тя работи почти денонощно, по 14-15 часа на ден. Много е съвестна и от тази гледна точка много й е тежка работата, защото в интернет всичко е много динамично, постоянно се променя.

Съпругата ми ще продължи да работи това, което досега е правила.

Децата ми са малки и това е голямото ми притеснение. Те тепърва ще се формират и не ми се ще те да се формират като деца на президент, което да им даде възможност лесно да постигат целите си, да получават оценките си, а да могат сами да го постигнат. И ако трябва да им пишат двойки - да им пишат, но да не получават никакво специално отношение. И ние много държим на това.

- Изглеждате много свеж, снощи не празнувахте ли?

- Снощи - не. Видяхте и на пресконференцията, че съзнаваме огромната отговорност, която поемаме, но и се радваме, че хората избраха стабилността. Това е голямата победа за нас. Но не сме пили шампанско, нямаше купон.

- Разбрах, че съседите са ви чакали след пресконференцията.

- Те са едни прекрасни хора юристи, които ме чакаха към 1,30 ч да си кажем наздраве и това беше. Парти нямаше.

- Съпругата ви какво ви каза, след като се прибрахте като президент?

- След като беше изгледала всички пресконференции, тази на БСП я беше потиснала, в мое отсъствие беше пила 2 чаши червено вино и работеше на компютъра. Подкрепи ме и ми пожела успех. Ето сега идвам от къщи и се опитвам да разградя адреналина. От месец и половина спя по 3 часа, аз съм много отговорен човек и искам да се представя достойно. А когато сте в такава тежка ситуация, когато от 18 кандидат-президенти 17 са срещу вас, всеки говори какво ли не за мен - за черните печати, за подкупи, за скандали, неща, които не са се случвали, това напряга много. Въпреки че на тази кампания бях себе си, не влязох в тона им по никакъв начин. И показах, че на манипулациите и измамите не трябва да се обръща внимание.

Надявам се сега да успея да разградя напрежението от кампанията и да се подготвяме вече за работа.

- Колегите ми поръчаха да взема рецептата за президентските палачинки, които сте правили в неделя. Кажете я.

- Тези палачинки се правят с любезното съдействие на жена ми. Аз съм неспособен готвач, през живота си не съм сготвил нищо различно от пържени яйца. А ако някой друг направи сместа, понеже съм много упорит, перфекционист, мога да ги подмятам на тигана и да станат много хубави. Но не съм човекът, който ще тръгне да ги прави.

Уважавам професионализма във всичките му форми - така ще бъде и в службите, и в армията, и в президентството. Нека да сме наясно - на много хора няма да им е лесно. Не очаквам заиграване - да си пием кафето и да не правим нещо, а всеки да си върши работата. Ще присъствам на всички съвети, защото президентът трябва да бъде в час с това, което става в институцията.

- А в час ли сте с това, което става в българските медии? Този монопол, който има сега в печата, помага или пречи на институциите според вас?

- Аз съм против хората да очакват, че държавата ще свърши цялата работа. Като министър се наслушах как аз трябва да реша проблемите на всички - на кметовете, на кого ли не. Не! Държавата по никакъв начин не може да определя политиката на една медия, държавата не може да решава кой ще бъде нейният собственик и каква ще е неговата политика. Но държавата може да гарантира честни обществени поръчки. И е длъжна да го направи. Затова, когато има проблем, е добре да знаем, че има споделена отговорност.И да спазваме правилата - това зависи от всеки един от нас. Затова ще откажа да върша удобно работата, защото ни трябва споделена отговорност. Борба срещу корупцията има не само когато откажем да вземем подкуп, но и когато спрем да даваме.

- Успех!

ВИЗИТКА

Роден на 14 май 1964 г.

Завършва МЕИ, специалност "Компютърни технологии"

През 1990 г. основава първата си фирма и има 20-годишен опит на мениджърски позиции в България и чужбина

Реализира най-големия инвестиционен проект в недвижимите имоти у нас - “Бизнес парк - София”.

През 2009 г. се включва в икономическия екип на ГЕРБ

2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството

На 4 септември 2011 г. ГЕРБ го номинира за президент

На 30 октомври е избран за президент на България

  • Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Само за няколко седмици НАП отвори доста широк фронт срещу сивия сектор и неплащането на данъци. Приходната агенция въведе тотален данъчен контрол над горивата, после мина към фирмите с големи касови наличности, последната акция е проверка на онлайн търговците. Действията на НАП са похвални, защото сивият сектор и неплащането на данъци
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо