US автомат стреля и с патрони за “Калашников”

https://www.24chasa.bg/Article/1097629 www.24chasa.bg
Бойци от 75-и Рейнджърски полк в Афганистан първи изпробваха новия автомат.

Новият американски автомат FN SCAR-L може да стреля и с патрони за най-разпространеното стрелково оръжие в света - автомат "Калашников".

Конструкторското решение е просто - чрез замяна на затвора, цевта и приемника на пълнителя.

Всъщност идеята тръгва още от 2004 г., когато американският филиал на известната белгийска фирма FN Herstal печели конкурс на Пентагона за нов щурмови автомат за специалните части.

Основното изискване към новото оръжие, гласено предимно за Афганистан, е да може да използва и боеприпаси, които най-често се срещат в региона. Другото изискване е оръжието да може да се използва в широк спектър от тактически ситуации - денем и нощем, във и извън населени места, за прецизна стрелба и във всякакви метеоусловия.

Фирмата отговаря на предизвикателството, като създава две модификации на автомат с модулна конструкция - първата е с калибър 5,56х45 мм, наречена лека или SCAR-L, а втората - тежка, с калибър 7,62х51 мм НАТО. Именно при тежката версия съществува възможност за използване на патрона М43 с калибър 7,62х39 за автомат "Калашников".

Разработен е и трети вариант за патрони "Ремингтън" 6,8х43 мм.

FN SCAR-L е базиран на изпитаната от времето конструкция на белгийския щурмови автомат FN FNC, който пък на свой ред копира доста елементи от устройството на АК-47.

Между 2005 и 2008 г. оръжията от серията минават сериозни изпитания.

От 20 автомата са изстреляни общо 2 млн. патрона. През 2009 г. един батальон от 75-и рейнджърски полк в Афганистан е въоръжен изцяло с новия автомат. В бойни условия резултатите са отлични.

Година по-късно командването за специални операции обаче отказва да купи 130 000 автомата с калибър 5,56 мм. Причината е чисто финансова. Цената на леката модификация на новия FN SCAR - 2500 долара, се вижда доста висока на Пентагона. Освен това не се оправдава замяната на автомата М-4, който е от същия калибър и като цяло се представя много добре в операциите в Ирак и в Афганистан. Поръчани са единствено 36 хил. автомата, калибър 7,62 мм .

Какво е устройството на новото оръжие на щатските командоси?

FN SCAR има газоотвеждаща автоматика с къс ход на газовото бутало. Затворът се заключва със завъртане на два бойни упора. Цевната кутия се състои от горна и долна част. В горната са поместени цевта и затворната група, а в долната - приемникът на пълнителя и модулът на ударноспусковия механизъм.

Долната част на цевната кутия е изработена от алуминий, а горната - от щампована стомана. Двете половини се съединяват с помощта на щифтове, както и при автомата М-16.

Много е мислено новият автомат да пасва както на десничари така и на левичари. Ударноспуковият механизъм е снабден с двустранно разположен лост-предпазител, който играе и ролята на селектор за режимана огъня (единична или автоматична стрелба).

Ръкохватката за зареждане може да се монтира по избор отляво или отдясно. За тази цел и от двете страни на цевната кутия съществуват специални прорези.

Освобождаването на пълнителя става от подобен двустранно разположен бутон. Изхвърлянето на отработените гилзи може да се нагласи както наляво, така и надясно - в зависимост от предпочитанията на стрелеца.

Оръжието е снабдено с класически мерни прибори - сгъваем регулируем диоптричен мерник и сгъваема мушка. Те обаче се използват само в краен случай, и то за сметка на оптическите и нощните мерници.

Всички модификации на FN SCAR разполагат със сгъваем в хоризонталната плоскост приклад. Той е изработен от пластмаса и може да се регулира по дължина за по-добро адаптиране към физическите данни на стрелеца.

ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на