Отварят том 2 от енциклопедията на БАН, за да впишат четвъртия ни президент

https://www.24chasa.bg/Article/1098891 www.24chasa.bg
Дванадесетте тома са твърди корици и с удобен за ползване формат. Екип от над 100 учени, експерти и редактори подготви 4992 страници.

За Голяма енциклопедия "България" това е 31 юли 2011 г.! В нея са влезли включително данните от последното преброяване, научи "24 часа" от Снежана Николова - ръководител на Научноинформационния център "Българска енциклопедия" при Българската академия на науките. Тя е шеф на това звено вече 16 г., а специалността й е астрофизика.

Националната енциклопедия "България" в 7 тома излиза в продължение на 18 години, пресмятат познавачи на това нелеко дело (1978-1996). "Точката" на статиите в нея е сложена през 1989 г., макар екипът да се е старал да актуализира някои данни, особено за исторически събития. Необичайното за новата е, че всичките 12 тома се печатат наведнъж от книгоиздателска къща "Труд". Печатницата ги е завъртяла, но е направено едно изключения. Том 2, посветен на буквата Б и чийто обем изцяло е посветен на България, специално е "отворен" за едно актуално допълнение - в него е вписан новият президент Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова. Но това е изключение, а не правило. Ако има още много важни поправки - те ще бъдат направени в допечатки. Защото първи том от Голяма енциклопедия "България" ще може да се купи още на 10 ноември заедно с "24 часа".

Всяка статия в 12-те тома е минала през най-малко 4 редакции. Екипът, съставен от водещи учени на БАН, Софийския университет, други висши училища, сътрудници и експерти, предава материалите на основния колектив от 15-16 души редактори, ръководени от акад. Васил Гюзелев. Тяхната работа съвсем не е рутинна. Те трябва да преработят стотиците текстове така, че сякаш са писани от един човек. И то по строгите правила на съставянето на енциклопедия. Да направят връзката между отделните статии и области. Да уточнят препратките, които да позволят на читателя да допълва и обогатява знанията си. Всяка информация се сравнява най-малко с два източника, стига се и до 5-6, казва г-жа Николова.

Корицата на том 2.
Корицата на том 2.

Според нея предимството на енциклопедията, подготвена от БАН, е в нейната максимална достоверност, гарантирана от марката на институцията. Наистина, уикипедия в мрежата е по-бърза, но дали е по-точна?

Така са оформени отделните статии.
Така са оформени отделните статии.

Последна, но не по значение, е коректурата - тя се прави по най-новитеправила на Института за български език и е пример за езикова култура.

За новата 12-томна енциклопедия екипът е прередактирал всички статии от старата 7-томна - все пак тя отразява своето време.

Изчистени са идеологическите пристрастия, а материалът е поднесен обективно и свободно. Максимално достоверно и актуално. Прибавени са нови теми като горянското движение примерно, дописана е статията за Симеон Сакскобургготски и т.н. Дори за природни забележителности има какво да се промени и допише за 22-те години от времето на последната актуализация.

Особено трудно е било с икономическите обекти и банките, които многократно са се купували и продадавали. Дори не знаели как да озаглавят статиите. Накрая преценили, че ще се спрат на първото име, а вътре ще развият историята на съответната финансова институция.

Обемът на материала може да се сравни с този в "старата" енциклопедия, но съдържанието - не.

"Работата по една енциклопедия изисква всеотдаен труд и огромно внимание, особено когато е с марката на Българската академия на науките", казва г-жа Николова. Тя прави една уговорка - том 2, а и част от том 3 изцяло е посветен на България - природа, климат, география, растения, животни, история, народ, бит, религия, наука, култура - подредени тематично и хронологично - на практика това е енциклопедия в енциклопедията.

Художник на изданието е Орлин Атанасов от ИК "Труд". Томовете са богато илюстрирани, има и отделни приложения, особено що се отнася до изобразителното изкуство, икони, природни забележителности. Ползвани са архивите на БАН, на издателството и на симпатизанти, които са предоставили уникални кадри.

Последната бе при соца, новата хваща и 2011 г.

Енциклопедията е справочно научно издание, което излага в сбита форма най-същественото от знанието (обща енциклопедия) или от определена област на знанието (специализирана енциклопедия). Материалът се подрежда в азбучен или в тематичен ред.

Енциклопедии са съставяни още през древността в Египет, Китай, Гърция, Рим. Едни от първите енциклопедии са съчинението "Науки" на Марк Теренций Варон (2–1 в. пр. Хр.) и 37–те книги "Естествена история" на Гай Плиний Стари (1 в.), китайската енциклопедия от 12 в. (над 5000 тома).

В Европа най-обширната запазена енциклопедия е "Голямо огледало" (1260) на В. дьо Бове, от 1620 е 7-томната енциклопедия на Й. Х. Алщед, от 1605–23 - на Ф. Бейкън, от 1697 - на П. Бейл, от 1751–80 френска енциклопедия в 35 тома под ръководството на Д. Дидро и Ж. д'Аламбер с участието на Ш.Л. Монтескьо, Волтер, Ж.-Ж. Русо и др.

Известни съвременни енциклопедии са Encyclopaedia Britannica (Британска енциклопедия), Brockhaus ("Брокхаус"), Larousse ("Ларус"), The encyclopedia Americana (Американска енциклопедия), Большая советская энциклопедия (Голяма съветска енциклопедия), Meyers Lexikon ("Майерс лексикон"), Espasa (Универсална илюстрирана европейско-американска енциклопедия) и др.

Първите български енциклопедии са " Енциклопедически речник" в 3 тома на Лука Касъров (1899-1907) и "Еднотомна обща енциклопедия на братя Никола и Иван Данчови" (1936). Общата еднотомна енциклопедия А-Я излиза 1974 г. Следва "Национална енциклопедия България" в 7 тома, която се печата от 1978 до 1996 г. Разбира се, излизат и много специализирани екциклопедии - "Герои на световната литература", "Нобеловите лауреати", "Световното наследство на България", "Природа", "Календарни празници и обичаи на българите" и др.

Защо и как да я имате в своята библиотека

Каквотрябва да знаете за Голяма енциклопеция "България"?

Тя е дело на Българската академия на науките - научноинформационен център "Българска енциклопедия" с ръководител Снежана Николова.

Излиза в 12 тома.

Ще се предлага заедно с вестниците "24 часа" и "Труд" от 10 ноември.

Ден на излизане - четвъртък. Този том е от А до Бъл. Следващият е изцяло посветен на България.

Всеки месец ще излизат по 2 тома - тоест през седмица. Следващата дата е 24 ноември.

Важно - първият том е на промоционална цена от 5,50 лв. (без вестник).

Всеки следващ ще може да купите за 19,90 лв., а всички интересуващи ви подробности може да научите от сайтовете на вестниците, където ще се качи подробна информация за ценното издание.

Всеки том е с твърди корици.

Обемът е 416 страници.

Общо 12-те тома са 4992 страници.

Печатът е цветен.

Размерът - 165х235 см. (Последната излязла енциклопедия беше в по-голям формат. Този път томовете са по-удобни за ползване).

Защо да купитеГоляма енциклопедия "България"?

Предишната енциклопедия е от преди почти 30 г.

Статиите в новата са над 12 800 - за всички области на знанието, за всички значими събития, за големите личности. Подредени азбучно, с удобни и точни препратки, те дават информация за най-важното в географията, историята, икономиката, културата, науката на България.

Илюстрациите, картите и диаграмите са над 12 000.

Тя е незаменим помощник на всеки ученик, студент или човек, който желае да борави с най-достоверната информация.

Поръчайте онлайн "Голяма енциклопедия България" в mediamall.bg