Отказваме еврото за 10 г., ако ни натискат за скок на данъци

https://www.24chasa.bg/Article/1100748 www.24chasa.bg
СИМЕОН ДЯНКОВ

“Имаше една безумна идея за хармонизиране на данъците в Европейския съюз. Ние сме твърдо срещу това всички страни да имат еднакви данъци и данъчни бази”, заяви вицепремиерът Симеон Дянков в интервю за германския всекидневник "Ханделсблат".

"Твърдо убедени сме, че България и цяла Източна Европа имат нужда от ниски данъци. Ако например въведем френската данъчна система, това веднага би убило икономиката ни. Ако данъчната хармонизация стане условие, определено ще останем извън еврозоната", категоричен е Дянков.“И няма да се присъединим, докато не станем достатъчно богати. А за това ни трябвало поне десетилетие. И в момента държавата ни изпълнява за втора година критериите за присъединяване към еврозоната - държавните дългове са 15%, инфлацията и лихвите са укротени, имаме най-много 2% дефицит и най-много 40 на сто преразпределителна тежест”.

Нататък финансовият министър говори за отражението на гръцката криза у нас. Според него търговията ни с Гърция е замряла. Сега износът ни се е преориентирал на Изток, към Русия и Украйна. Проблемите при съседите обаче довели и ползи за нас. "В момента 2000 гръцки компании пренесоха седалищата си в България заради ниските данъци", казва Дянков.

Излязохме от най-тежкия период на кризата, твърди Дянков за България. Икономиката ни започна отново да расте и приходите от данъци се повишават.

Вицепремиерът признава, че все пак сме в една фаза на несигурност, защото 60% от търговията ни е за ЕС, а половината от тях - за Германия. Пред немските журналисти Дянков припомня ,че данъчните приходи у нассе повишават, без да сме вдигали ставките. На първо място това се случвало, тъй като данъчните вече посягали и там, където преди са царели сива икономика и корупция.