Режат с 1/3 заплатите в ДАНС

https://www.24chasa.bg/Article/1101956 www.24chasa.bg
Миналата година ДАНС събра структурите си в обновена сграда на бул. "Черни връх" в столицата. СНИМКА:"24 ЧАСА"

Заплатите на служителите от ДАНС ще бъдат орязани, научи “24 часа”. Информацията потвърди Светла Берова от прес службата на агенцията.

Това е вторият удар срещу спецслужбата, след като правителството предложи обезщетенията при пенсиониране да паднат от 20 на 15 заплати, като при това за база се взема не пълният размер на последното месечно възнаграждение, а само 75% от него.

В същото време 20-те заплати при пенсиониране за МВР и МО не бяха намалени от 20 на 15, както искаше Министерството на финансите.

ДИМИТЪР ДЪБОВ
ДИМИТЪР ДЪБОВ

Вече са предложени промени в закона за ДАНС, с които се въвеждат по-ниски коефициенти за изчисляване на възнагражденията в службата. Базата за умножение е средната заплата в бюджетната сфера, определяна всяка година от Закона за държавния бюджет.

Подобно на премиера Бойко Борисов и Дянков одари бутилката шампанско на багериста при първата копка, вместо да я разбие. 
СНИМКА: НИКОЛАЙ ГРУДЕВ
Подобно на премиера Бойко Борисов и Дянков одари бутилката шампанско на багериста при първата копка, вместо да я разбие. СНИМКА: НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

Например коефициентът за агенти - държавни служители пада от 3,4 на 2,1, за сътрудници - от 2,2 на 1,4, а за висшисти с трудови договори - от 2,6 на 1,6.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

При среднистите на работа в спецслужбата пък заплатата почти се изравнява със средната чиновническа - коефицентът ще е 1,1.

С подготвените промени минималното възнаграждение на агентите от най-ниско ниво ще падне от 1278 на 789 лв., а при сътрудниците - от 827 на 526 лв.

Това обачене са реалните заплати на служителите от ДАНС, коментират осведомени. По неофициална информация агентите вземат 2-3 пъти повече от колегите си в МВР. Освен това към основните заплати се включват редица добавки като т.нар. порцион, агентурни, командировъчни и т.н.

Въпреки това орязването ще е чувствително. Служител от средно ниво споделил, че заплатата му вероятно ще падне с 600-700 лв.

Решението за свиване на парите в спецслужбата дойде, след като на заседанието на МС в понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че в ДАНС вземат неоправдано високи заплати и че не разбира защо трябва са по-големи от тези в МВР.

По думите му полицаите от ГДБОП, както и от звеното за задържане примерно заслужавали много повече за работата, която вършат.

Бюджетът за 2012 г. на службата ще се гледа на заседанието ни в четвъртък, след това можем да коментираме, каза шефът на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите Димитър Дъбов.

ДАНС тръгна на 1 януари 2008 г. при тройната коалиция и новите управляващи неведнъж са изказвали неудовлетвореност от ефективността й.

Нищо чудно в близко време да се стигне и до връщане на бившата Национална служба за сигурност и на Военното контраразузнаване съответно във вътрешното ведомство и в Министерството на отбраната, коментират висши служители от силовите ведомства.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Депутати гледат бюджета й в четвъртък

На заседанието на парламентарната комисия за контрол над ДАНС идната седмица за първи път ще се гледа орязаният бюджет на агенцията.

Проектът му е в дневния ни ред за 10-и ноември, каза шефът на комисията Димитър Дъбов. След като разгледаме разчетите, може да се коментира, лаконичен бе депутатът вчера.

Добави само, че ако предлаганият бюджет наистина е намален, няма как това да не се отрази на заплатите в ДАНС, тъй като те са основно перо в него.

Членът на комисията Иван Петров пък отсече, че няма никаква информация.

“Има говорене по темата, но тепърва предстои обсъждането на този въпрос”, добави депутатът от ГЕРБ.

Закриват резерва, много харчел

Държавният резерв се закрива, внасям предложението на заседание на Министерския съвет идната сряда, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков в свиленграското село Капитан Андреево, където направи първа копка на 3,4-километровата обходна магистрала към входа на ГКПП-то.

"Държавният резерв се е доказал като твърде неефективен. На година там се харчат 80-90 млн. лева", обясни Дянков. 600 служители ще бъдат съкратени.

В проекта на бюджета за догодина в парите за структурата са едно от най-големите намаления. Предвидени са 45,6 млн. лв., което е по-малко с 39,7% спрямо сумата за тази година.

В момента държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е на подчинение на Министерския съвет. Грижи се за държавните резерви и военновременните запаси. Съхранява горива, химикали, хранителни стоки, метали, резервни части, дървен материал, хартия, лекарства, болнично имущество и други. Шеф на резерва е Станимир Пеев, който бе назначен през 2009 година. Преди това бе кмет на район "Панчарево".

През последните години във ведомството имаше редица промени като при тройната коалиция то бе под шапката на вече закритото министерство на бедствията и авариите.

След закриването на резерва идеята била стоките в него да се управляват от ресорни ведомства. Например министерството на икономиката да отговаря за нефтопродуктите, военното ведомство за съответното продоволствие и т.н.

През следващата седмица кметовете пък щели да получат искания да съкратят чиновническия апарат до извършените в държавата нива. От началото на мандата на ГЕРБ администрацията била свита с 15%.

"Който откаже, няма да получи повече пари от сегашния размер на държавната субсидия", допълни вицепремиерът.

Вицепремиерът Дянков:

Който се оплаква, да знае, че има много работни места

"Който министър се оплаква от размера на бюджета на ведомството му, трябва да знае, че има много работни места. Те затова са министри, да им е трудно. И на мен ми е трудно", коментира вицепремиерът Симеон Дянков.

Досега само културният и просветният министър Вежди Рашидов и Сергей Игнатов били доволни от финансовата рамка за догодина.

Дянков обяви, че за първи път се дават 60 млн. лева субсидии за животновъдство и зеленчукопроизводство.

Увеличението на пенсии и социални добавки ще стане ясно в края на следващата седмица, каза още финансовият министър.

Вицепремиерът Цветанов:

Няма министър, който да е доволен от бюджета

Няма министър, доволен от бюджета, който ще се приеме в българския парламент, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов. И допълни, че и той е “доста недоволен” от парите на МВР.

"Бюджетът беше 1,25 млрд. лева през 2009 година, когато в системата на МВР премина Министерството на извънредните ситуации, в последните години работим с около милиард, сега говорим за намаляване със 7 милиона лева. Намалението не е, защото нямаме необходимост от тези средства, а във връзка с цялостната ситуация в страната. Имаше много спекулации и много популизъм, хвърлен в публичното пространство по темата бюджет на МВР. Винаги изхождаме от реалностите, в които се намира днес държавата", каза вицепремиерът.

Според проектобюджета догодина МВР ще получи 999 млн. лв. (24 часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на