Вестниците: Пренареждане

https://www.24chasa.bg/Article/1101989 www.24chasa.bg

Вестникарският пазар в България се пренарежда и най-вероятно в следващите месеци ще изглежда по следния начин.

Освен “Медийна група България холдинг”, която издава най-влиятелните всекидневници “24 часа” и “Труд”, и “Икономедия” - собственик на изданията с марка “Капитал”, ще се очертаят още три други групи.

Първата е около Делян Пеевски и Цветан Василев, която включва “Телеграф”, “Монитор”, “Политика”, “Уикенд”, “Торнадо”, агенция “Фрогнюз”, “Всеки ден”.

Втората е около “Шоу”, “Стандарт”, агенция “Блиц”. Третата е около Тошо Тошев и бъдещия му проект, който включва и списанието “Тема” на Валери Запрянов.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Дали трите или само две от новите медийни групи са свързани чрез един общ английски фонд с български капитали, ще се разбере, когато те подадат документи в регистъра за собствеността, който поддържа Съюзът на издателите в България.

Георги Георгиев

Защо и как се случва това?

Тодор Батков

Вестник “Стандарт” и жълтият “Шоу” се обединяват в нова медийна група. В нея ще влязат и сайтът на всекидневника standartnews.com, както и “Блиц” (blitz.bg) и другите издания на “Интермедиа” ООД, което печата седмичника.

Соня Колтуклиева

Така вестникарският пазар продължава да се консолидира по подобие на целия медиен, както се прави по света. В повечето случаи това е следствие от световната криза, която сви остро рекламния пазар и кара издатели и собственици на медии да намаляват разходите и да оптимизират редакциите.

Последният брой на в. “Пари” от 28.10.2011 г.

“Купуваме 50% от “Интермедиа”, потвърди Георги Георгиев, съсобственик на “Стандарт”.

Последният брой на в. “Дневник” от 28.10.2011 г.

“Да, ставаме партньори с в. “Стандарт”, за да развиваме пазара и да създаваме нови медийни продукти - потвърди и собственикът на “Шоу” Георги Ст. Илиев. - В нашата пресгрупа нямаме всекидневник, те пък нямат седмичник. Останахме единствените независими големи, които се обединяваме.”

Всъщност обединението вече е юридически факт. В “Интермедиа” - издателството, което печата “Шоу” и още няколко седмичника, 50% са на “ГМ Прес”, показват данните в търговския регистър. Това дружество купи 34% от “Стандарт” през май тази година. То е учредено два месеца преди това - на 24 март, и в него влизат Георги Георгиев, собственик на волейболния отбор ЦСКА (2000 дяла), Галина Пеева (1000 дяла) и Кирил Захариев, собственик на фирма “Мегатрон БТ” (2000 дяла).

Останалите 66% са на дотогавашния едноличен собственик Тодор Батков, който преди продажбата притежава 3 млн. обикновени акции на приносител с право на глас. Всяка от акциите е с номинал един лев. На 12 май 2011 г. той прехвърля 1 036 000 акции на “ГМ Прес” и оттук нататък всяка акция може да бъде прехвърляна или залагана само с писменото съгласие на новия собственик. Георги Георгиев и Кирил Захариев влизат в борда на директорите на “Стандарт нюз”.

Георгиев има фирми, свързани със строителство, туризъм и търговия. В част от тях има руски партньори. След придобиването на дяловете от “Стандарт” той казва в интервю за в. “Пари”, че зад фирмата “ГМ Прес” “стои един сериозен инвестиционен фонд, който не иска да влиза в България”, но е с български капитали.

Неотдавна издателят Тошо Тошев също каза, че зад неговия проект за нов вестник стои сериозен чужд инвестиционен фонд.

Когато бъдещият проект на журналиста стартира, ще е ясно дали става дума за един и същи фонд, базиран в Лондон с български капитали.

Галина Пеева е съдружник на Георгиев и в други фирми.

Другият съдружник в “ГМ прес” - Кирил Захариев, който според Търговския регистър е изпълнителен директор на компанията, участва в над 10 фирми. Фактът, че едноличната му “Мегатрон” е регистрирана в Пловдив на адреса на “Винпром Пещера”, при покупката на “Стандарт” го свърза с тази пловдивска бизнес група, която притежава и “Кингс Табако” АД, има и сериозен бизнес в строителството и туризма. Още при първата сделка с вестника на Тодор Батков от Пещера обясниха, че не се интересуват от медии.

Според Кирил Захариев е силно казано, че се създава нова медийна групировка. “Ако един инвеститор е вложил средства в две медии, това не значи, че става дума за медийна групировка”, обясни бизнесменът. Той смята, че “Шоу” и “Стандарт” се развиват добре, и на този етап не възнамерява стартирането на нови вестници

Освен “ГМ Прес” с 50% от дяловете в “Интермедиа” остават и старите собственици - Георги Ст. Илиев (39%), Пламен Каменов (10%) и Милен Милушев (1%).

Управители на “Интермедиа” според регистъра вече са Георги Илиев и Славка Бозукова - изпълнителният директор и главен редактор на в. “Стандарт”. Двамата управляват и “Интермедия трейдинг” - фирмата, която държи правата на търговските марки на издателството. В нея съдружници с равни дялове са Илиев и “ГМ Прес”.

На 5 октомври 2011 г. “ГМ Прес” променя състава на съвета на директорите си на общо събрание. От него излизат Георги Георгиев и Галина Пеева, а на тяхно място са приети Славка Бозукова и адвокатът Светлин Панов. На изпълнителния директор Кирил Захариев е възложено да регистрира промените в Агенцията по вписванията.

“Ще има промени, към нашата група се присъединява още един вестник - каза Славка Бозукова. - Но това не е новина, защото още когато дойдоха новите собственици във вестника, обявиха, че възнамеряват да присъединяват и други издания. Всъщност аз много се радвам, че ставаме група.

По време на криза е много трудно да имаш само един вестник.

Рекламният пазар е изключително свит. Откакто спряха и обществените поръчки, в. “Стандарт” трудно се справя. Докато групата успява да печели повече, когато има издания с различни позиции и мнения.”

Засега съм само мениджър на “Стандарт”, така Бозукова коментира очакванията, че тя вероятно ще оглави бъдещия борд на директорите, който ще управлява групировката. Такъв все още не е създаден, въпреки че Бозукова вече е в управлението и на “ГМ Прес”, и на “Интермедиа”.

“Стандарт” не създава групи и не се присъединява към такива.

Той е независим политически всекидневник и ще си остане такъв”, каза пред “24 часа” мажоритарният собственик на вестника Тодор Батков. Той добави, че отношенията му с “ГМ Прес” са като с миноритарни съдружници в “Стандарт”, в другите им планове и покупки той не се бъркал. Присъствието на Славка Бозукова в управата на “ГМ Прес” и “Интермедиа” той обясни с нейния опит и известност като журналист, когото съдружниците му са харесали и са поканили да работи и с тях. Отрече и слуховете, че след Нова година ще продаде и останалите си акции в “Стандарт”.

Още преди три месеца около предстоящата сделка тръгнаха два слуха. Първият свърза вестник “Шоу” и агенция “Блиц” с издателя и депутат от ДПС Делян Пеевски, който бил придобил 50% от двете медии. Наблюдатели на медийния пазар твърдяха, че неговата група се е разширила и към седмичника “Торнадо”, където той е придобил 50%. Освен това имал желание да подкрепи проекта на Тошо Тошев.

Илиев - собственикът на “Шоу”, категорично отрече, че в новата медийна група ще се влее и всекидневникът, който се подготвя да се появи на пазара, правен от Тошо Тошев и негов екип. Изданието е планирано да започне да се печата от 1 януари. Според някои източници негов онлайн вариант ще се появи по-рано, а други твърдят, че хартиеният вестник ще тръгне на 11 ноември.

Той отрече Пеевски да е вече негов партньор.

Преди старта на новата група се усети леко напрежение между основните играчи в нея. В екипа на “Стандарт” не харесвали някои от посоките в редакционната политика на “Шоу” и обмисляли да изтласкат постепенно Георги Илиев от новата медийна група.

“Няма как да знам подобно нещо, но не се притеснявам, защото съм се доказал през годините”, коментира Илиев. Преди да създаде “Шоу”, той беше редактор в “Нощен Труд”.

“Г-н Пеевски няма нищо общо с нас. Поне аз не знам такова нещо”, така Георги Георгиев отрече категорично пред “24 часа” слуха, че неговата фирма “ГМ Прес” всъщност е партньор с Делян Пеевски. Вчера депутатът от ДПС не вдигна своя мобилен телефон. Иначе вероятно щеше да опровергае и мълвата, че преди изборите е изпратил като свой представител в “Интермедиа” журналистката Соня Колтуклиева. Тя е трябвало да придобие 20% от агенция “Блиц”, а също така и да стане член на директорския съвет на “Интермедиа”.

Истината е, че Колтуклиева е творчески шеф на сайта “Блиц” от 2 месеца. Там се говори, че тя е била представител на купувач, пожелал дискретност.

Единствената явна връзка между Колтуклиева и Пеевски бе отбелязана от репортерите в нощта след балотажа в НДК, когато в емоционален дебат тя защити медийния магнат от обвиненията на Илияна Беновска, че той създава монопол.

“Не съм човек на никого. Това е толкова вярно, колкото и слухът, че Славка Бозукова вече е била представена на редакциите на “Шоу” и “Блиц” - каза Колтуклиева. - Докато мога да оцелявам сама, ще го правя. Нямам част от собствеността, нямам предложение за друг пост, няма и да се съглася. Не ми трябва принадената стойност на изпълнителен директор”, каза тя.

На 2 ноември Колтуклиева неочаквано взе решение да напусне “Блиц”. Най-вероятно причината е, че все пак има вече официална регистрация в Търговския регистър на новата “Интермедиа”, чийто съуправител е Славка Бозукова.

Вторият слух е за интерес към новата медийна група “Стандарт” - “Шоу” на Александър Сталийски, шеф на Българската федерация по културизъм.

“Това е абсолютно несериозно. Единственото, което ни свързва, е, че в. “Стандарт” е медиен партньор на федерацията по културизъм и отразява нейните прояви. “24 часа” също ни отразява”, категоричен бе Сталийски.

Георги Георгиев, съсобственик на “Стандарт”:

Засега няма да купуваме други вестници

- Г-н Георгиев, вярно ли е, че купувате в. “Шоу”?

- Да, не аз, а издателството “ГМ Прес” купува 50% от “Интермедиа”, в което е и сайтът “Блиц”, както и други вестници.

- Защо правите медийна група?

- Още когато купихме “Стандарт”, изявихме желание да придобиваме и други вестници.

- Как ще се казва новата медийна група?

- Не сме мислили още по този въпрос.

- Говори се, че ще има борд на директорите, който ще управлява изданията и ще се ръководи от Славка Бозукова. Кой ще е шеф на групировката?

- След като купихме “Стандарт”, се опознахме и имаме доверие на Славка Бозукова. Тя е изпълнителен директор и главен редактор на “Стандарт”, но може да контролира и част от новата медийна група. Това предстои да бъде решено.

- След “Шоу” какво още ще купувате?

- Засега няма да инвестираме в други вестници.

- Вярно ли е, че след Нова година имате намерение да купите изцяло в. “Стандарт”?

- Ние имаме 34% от вестника, Тошко (Тодор Батков - б.а.) държи останалите. Засега не мога да коментирам.

- Как ще развивате новите вестници и сайтовете? Освен “Блиц” “Стандарт” също има новинарски сайт.

- Живот и здраве, ще видим.

 

Тодор Батков, мажоритарен собственик на “Стандарт”:

Няма да продавам акциите си

- Г-н Батков, “Стандарт” и “Шоу” правят нова медийна група. Вашият съдружник “ГМ Прес” е изкупил половината от “Шоу”.

- Аз не се бъркам в плановете и покупките на “ГМ Прес”. Аз съм мажоритарен собственик на “Стандарт” и не мисля, че е добре вестникът да създава групи или да се присъединява към групи. Той е независим политически всекидневник и такъв ще си остане.

- Но Славка Бозукова вече е в управата и на “ГМ прес”, и на “Интермедиа”.

- Тя е известна журналистка, с богат опит, явно са я оценили и са я привлекли да работи и с тях, тя има това право.

- Носи се слух, че след Нова година вие ще продадете и останалите си акции от “Стандарт”, така ли е?

- Изобщо не мисля да правя такова нещо, това е поредната интрига.

Соня Колтуклиева: Тръгвам си от “Блиц”, аз съм соло играч

Ден след като се чу, че “Стандарт”, “Шоу” и “Блиц” се обединяват, Соня Колтуклиева напусна мястото си на творчески директор на агенцията.

“Човекът, който влезе в “Стандарт”, наистина влиза сега в “Блиц” и “Шоу”, затова реших, че е най-добре да напусна”, сама се обади журналистката в “24 часа”.

Тя твърди, че не познава Георги Георгиев, който е собственик на “Стандарт”, и “не е медиен човек” по нейните думи. “Като има промяна на собствеността, значи трябва да има и в моята позиция”, казва Колтуклиева.

“Тръгвам си от днес (2 ноември - б.а.). С Жоро (Георги Ст. Илиев, собственика на “Шоу” - б.а.) оставаме в приятелски отношения.

“Влизам в месеца на четворката. Това означава сътресения, но и просперитет в океана от препятствия”, каза Колтуклиева, която е и нумероложка.

Преди години тя беше тв журналист в БНТ и снимаше репортажи на бизнес тематика. След това излезе за известно време от професията и се занимаваше с пиар и консултантска дейност.

“Много ми хареса това връщане в журналистиката за 2 месеца в “Блиц”. Сега ще продължа със собствения си сайт.”

Спряха в. “Пари” и в. “Дневник”, пуснаха новия “Капитал дейли”

Два финансови всекидневника - “Пари” и “Дневник”, спряха едновременно миналата седмица, за да се появи на тяхно място новият “Капитал дейли”.

Шведската компания “Бониер груп” продаде “Пари” на българската “Икономедия”, след като оглежда пазара у нас няколко месеца. По онова време шеф на вестника е Лилия Апостолова, която след сделката стана изпълнителен директор на “Икономедия”.

“Всъщност получих предложение от компанията малко преди да се затвори сделката с в. “Пари”, каза тя. Ръководството на “Бониер груп” знае за това и при подписването на договора я кани персонално да присъства на техни събития в различни държави. Периодично шведите организират срещи между изпълнителните директори на компаниите си по света за обмяна на опит и знания. Апостолова е присъствала на тях като представител на в. “Пари”, сега ще продължи да го прави и като човек на “Икономедия”.

По този начин двете издателски компании на практика ще продължат да работят заедно и след продажбата на “Пари”. При сделката те подписват договор за партньорство, според който ще споделят знания за бъдещи проекти, обясни Апостолова. Това се случва именно на годишните фирмени срещи.

С няколко български издателски компании се среща ръководството на шведската “Бониер груп”, преди да прецени на кого да продаде в. “Пари”. Когато компанията решава да излезе от България, Андерс Ериксон от “Бониер груп”, който отговаря за България и управлява още 16 фирми на компанията, иска от Апостолова да му опише потенциалния кръг от купувачи. След това сам посочва от списъка, че иска срещи с Любомир Павлов и Огнян Донев, с Христо Грозев, с Иво Прокопиев и още две други. Ериксон е използвал няколко различни източници, за да се информира за българския пазар - включително дипломатически. В крайна сметка решението на кого да бъде продаден “Пари” е взето от ръководството на цялата “Бониер груп”, обясни Апостолова.

На 28 октомври агенция “Блиц” съобщава, че “Иво Прокопиев е придобил вестник “Пари” с измама. Източници на агенцията обяснили, че издателят на “Капитал” изпратил при шведите г-жа Апостолова с предупреждението, че ако продадат “Пари” на българина Христо Грозев, живеещ във Виена, той ще го препродаде на политика Делян Пеевски. Според “Блиц” така “Бониер груп” се лишила от 2 милиона евро, които Грозев носел за вестник “Пари”. Самият той обяснил пред “Блиц”, че нямал намерение да продава финансовия всекидневник и имал много идеи за него.

“Бониер” е компания с оборот от над 3 милиарда евро за миналата година, а и шведите са доста разумни хора.

Наивно е да има подобни тайни срещи, сякаш тези хора са лесно манипулируеми, а не вземат решенията си след сериозни проучвания. Ръководството на “Бониер груп” е със сложна корпоративна структура. Би било нелепо да се мисли, че за такива решения разчитат на един местен служител. А защо Христо Грозев не е направил сделка, аз нямам начин да разбера. Единствената връзка с мен е, че аз докладвах за пазара на Андерс Ериксон”, обясни Апостолова.

Спирането на двата вестника не е решено при сделката. То зависи изцяло от “Икономедия”, която иска да позиционира бранда на “Капитал” в полезрението на хората, които вземат решения. При сливането всички решават, че марката е по-популярна от “Пари”. В същото време остава сайтът на “Дневник”, който е с амбицията да се превърне в широка платформа за новини.

Георги Ст. Илиев, собственик на “Шоу”: Нямаме връзка с Пеевски

- Г-н Илиев, един от собствениците на “ГМ Прес” - Георги Георгиев, казва в интервю, че зад неговата компания стои чуждестранен фонд. Сега тя купува 50% от вашето дружество. Кой е този фонд?

- Не коментирам. Това е въпрос към Георги Георгиев, няма как аз да говоря за тези неща.

- Два месеца преди изборите, когато се чу за вашето обединение с в. “Стандарт”, тръгна и слухът, че зад сделката стои Делян Пеевски. Така ли е?

- Нищо такова няма. Категорично. Ние усилено преговаряхме с Любомир Павлов и Огнян Донев, но цената, която те предложиха за “Интермедиа”, беше обидно малка. Иначе имах голямо желание да станем партньори. Разделихме се като приятели.

Бегла ретроспекция показва, че по отношение на ДПС, Делян Пеевски, майка му, баща му най-критичните материали са излизали именно в “Шоу” и “Блиц”.

Единственият ми досег с Пеевски е, че си партнирам с неговата Национална агенция за разпространение на печата.

Между другото, ние се печатаме при вас в печатница “София”. Там отиват 80% от парите ни. Мислите ли, че ако имахме връзка с Пеевски, той нямаше да се опита да осуети това?

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в