Kакво е дал остров Хокайдо на света?
Да започнем с домакинството на зимните олимпийски игри в Сапоро през 1972 г. До този момент извън Япония префектурата - една от 47-те, е напълно неизвестна на останалия свят.
Другото, с което се слави, е фундаменталната напитка “млечна бира” от хмел, краве мляко и дрожди. Островитяните започват да я правят, за да оползотворят някак излишъците от краве мляко. И въпреки че мнозина, опитали тази амброзия, потръпват само при спомена, напитката си има заклети фенове, които се кълнат, че пред млечната бира дори сакето бледнее като вкус.
Третата гордост на острова, чието име означава “път към Северното море”, е тиквата хокайдо.
Дребна, тъмнооранжева, със закривена дръжчица. По форма прилича на едра глава лук и във Великобритания й казват “лучена тиква” (оnion squash). Френското й име е potimarron. Идва от potiron (тиква) и marron (кестен) - тоест тиква свкус на кестен. Тя е много сладка и колкото по-дълго стои, толкова по-добра на вкус става. Кората й е тънка и може да се яде.
Макар да е доста популярна на Запад, у нас е навлязла съвсем наскоро. Засега се продава предимно в биомагазините с препоръката, че е “един от най-питателните зеленчуци”.
Може би е питателна, но съвсем не е зеленчук. Както десетките останали сортове тикви, хокайдото е плод.
Казват, че расте на вулканичната почва на японския остров, чието име носи. Но всъщност коренът на малката тиква идва от съвсем друго място.
Баба на хокайдото е дивачката Cucurbita maxima, съществувала преди повече от 4000 г. в Южна Америка. До началото на ХIХ век индианците я опитомили и от нея се пръкнали няколко разновидности.
Освен в Япония хокайдо отглеждат в Калифорния, Флорида, Колорадо, Мексико, Тасмания, Нова Зеландия, Чили, Южна Африка - навсякъде, където климатът предоставя сезон от поне 100 топли дни. Дайте й горещина и суша и тази тиква ще вирее без никакви проблеми. Част от американската продукция дори изнасят за Страната на изгряващото слънце.
Тя е богата на каротин, в нея има мед, желязо, рибофлавин и тиамин. Наред с витамините А, В и С, както във всяка тиква, и в хокайдото се съдържа витамин Т.
Много рядък витамин, който се намира още в жълтъка на яйцетои в сусама. Според експерти е единственият витамин, който регулира метаболизма. Тоест предотвратява пълнеенето.
Затова малката тиква хокайдо се използва често в диетичната кухня. Поради чудесния й вкус с нея се правят най-различни ястия, като най-много са рецептите за супа.
РЕЦЕПТА 1 - Супа от тиква хокайдо
ПРОДУКТИ:
1 тиква хокайдо
2 моркова
1 глава лук
600 мл бульон
олио, сол, черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплете фурната на 200° C. Срежете на четвъртинки тиквата и изстържете с лъжица семките. Оставете настрана малък резен тиква, ще ви трябва за гарниране. Поставете хокайдото и морковите в тава и ги печете около 40 мин, докато омекнат.
В тиган загрейте олиото и запържете лука. Добавете бульона, морковите и тиквата. Варете 10 минути. Пасирайте и сварете за още 5 мин. Овкусете със сол и черен пипер.
Запържете тънки резенчета тиква, за да гарнирате супата при сервиране.
РЕЦЕПТА 2 - Крем супа
ПРОДУКТИ:
1 тиква хокайдо
2 глави лук
2-4 скилидки чесън
1 к.л. джинджифил
1к.л. къри
половин глава целина
6 обелени домата
3 моркова
1 литър зеленчуков бульон
ПРИГОТВЯНЕ:
Разрежете тиквата на две. Изстържете семките. Обелете я и я нарежете на кубчета.
Запържете лука, докато стане прозрачен. Добавете кърито. След две-три минути изсипете бульона, доматите и целината, нарязани на кубчета, чесъна и джинджифила и останалите подправки. Варете половин час на бавен огън. Сложете сол на вкус. Пасирайте и прибавете магданоз или босилек.
РОЗА БУЗКОВА