За Доган е важен не президентът, а пазарлъкът с правителството

https://www.24chasa.bg/Article/1103664 www.24chasa.bg
Д-р Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

С Антонина Желязкова, историк, експерт по проблемите на Балканите, разговаря ГЕНКА МАРКОВА:

- Как ви прозвуча, г-жо Желязкова, изказването на Ахмед Доган, че ДПС ще подкрепи на балотажа Калфин за президент, а срещу това иска да получи една хубава целувка? После уточни - “една въздушна целувка, защото демокрацията няма цена”.

- Това беше типична за Доган нарцистична реплика. През последните десетина години медиите, анализаторите, политиците, кръчмарските политолози са тези, които търсят дълбок подтекст в изказванията на Ахмед Доган, а там невинаги има такъв. Той е политик, който вярва, че е надскочил другите, че държи всички в ръцете си. Ако перифразираме Хитлер, Доган мисли, "че българите и България не го заслужават". Затова спонтанно изпуска високомерни реплики, които след това всички тълкуват, а неговите сътрудници се стараят да представят като поредното прозрение на лидера.

За Доган е важен не президентът, а пазарлъкът с правителството

Тази вметка с целувката излъчваше дълбокото му убеждение, че крайният резултат зависи от него, че българският политически живот се върти около него. Това, разбира се, е истинска съвременна политическа митология. Що се отнася до коментарите му за безценната значимост на демокрацията - самият той е антипод на всичко демократично, което означава, че е рафиниран популист.

- Защо електоратът на ДПС не гласува масово за Калфин - така му е наредено отгоре заради тънки политически сметки или по съвест и инстинкт?

- Избирателите на ДПС са далече от политическите интриги. Те притежават свръхчувствителност за необходимостта да бъдат вътреобщностно солидарни, защото това им вдъхва някаква сигурност.

Не е редно и е цинично, когато обвиняваме мюсюлманите в България, че гласуват като стадо, защото така е разпоредил лидерът. Гласуват, както повелява травматичната им памет, която е наслагвала пласт след пласт спомени за репресии и унижения от 1881 до 1989 г. А и през последните 20 г. на демокрация не им се случи нещо особено хубаво. Нека не забравяме, че допреди няколко месеца мюсюлманите търпяха издевателствата на офицера от ДС Недим Генджев и неговите групи от пловдивски биячи в ролята му на главен мюфтия, натрапен им от съдебната институция и Дирекцията по вероизповеданията.

След като повече от 20 г. нито една общонационална партия или гражданска структура не успя да убеди нашите съграждани от етническите и религиозните малцинства, че може да бъде гарант за тяхната сигурност и равнопоставеност в политическия, социалния и икономическия живот - тогава е по-добре да гласуват за лошите свои.

Президентът като институция не им дава хляба, нито възможностите за образование и достъп до европейските фондове. Поради това и не всички са последвали знака, който подаде Доган. Освен това онези, които са отишли до урните, са си позволили повече свобода на избора, защото това е институция от друга планета, не е като кмета или общинския елит на партията. Нека бъдем реалисти - в този момент за избирателите на ДПС е все едно дали президент е Калфин, или Плевнелиев, или Кунева. На предишните президентски избори бяха мобилизирани, защото до балотажа беше достигнал Волен Сидеров - това е нещо, което е фундаментално важно за оцеляването и си заслужава участието.

По различни причини, но същото важи и за лидера Доган и ДПС елитите. Те се интересуват единствено от политическите и икономическите пазарлъци с изпълнителната власт - централна и местна, с водещите олигарси, с медийните групировки, с локалните мутри, които се опитват да направят или задържат като кметове и общински съветници. Не се интересуват от президентската институция, защото с нито един от тримата кандидати не биха могли да направят далавера.

- Колко дълго тези хора могат да бъдат държани в подчинение - какво показват вашите изследвания?

- Видимо е раздвижването сред политическите нагласи на мюсюлманите в България. Все пак почти навсякъде, където доскоро имаше само един кандидат за кмет на ДПС и той печелеше изборите с 98%, както по времето на Живков, при тези избори имаше доста алтернативни кандидатури и това изискваше повече мобилизация на структурите. Имаше значителен пробив в общинските съвети, които станаха по-шарени, имаше и доста тежки загуби за ДПС, както в Силистренско, където за първи път от години няма да имат кметове.

- Кандидатите на ЕНП с лидер Мария Капон и на Касим Дал, който напусна Доган и ДПС, направиха такъв пробив. Те имат 70 общински съветници и още 4-ма, подкрепени с коалиционни листи - общо 74, което е пети резултат след ГЕРБ, БСП, ДПС и РЗС. И преди "Атака".

- Да, те направиха изненадващ пробив. Още повечече в някои общини на Разградска и Силистренска област на изборите като кандидат за президент Мария Капон събра доста над 4%, което си е пробив. Имат достатъчно време до следващите избори за парламент и може би ще успеят да се разгърнат като политическа сила.

Хората в регионите, където живеят турци и помаци, събират кураж, за да се разкрепостят, за да накажат корумпираните и всевластни местни и централни елити на ДПС, но става бавно и плахо.

- И някои партии мобилизират своите избиратели с аргумент анти-ДПС.

- На тези избори се затвърди една срамна и плашеща тенденция. Както на парламентарните избори през 2009 г., електоратите на различни партии бяха мобилизирани анти-ДПС, което се възприема като антитурски вот. Победителите в сегашните избори заковаха тази тенденция, когато започнаха победната си пресконференция с изказване в смисъл, ето, ние победихме без турските гласове. Турците и мюсюлманите в България са част от нацията и тяхната изолация няма да доведе до нищо добро. Не е весело, че турците не са гласували за теб, а е обезпокоително.

Порочна практика е в България да се мотивират електорати, както и да се обявяват резултати чрез маргинализиране на част от българската нация.

- Наблюдатели и политици твърдят, че времето на политическия брокер ДПС е свършило.

- ДПС се превръща в регионална партия и в това няма нищо радостно. Те хвърлят всичките си усилия да удържат своите емблематични региони на власт, но все повече се маргинализират като национална партия с централно влияние. Изпуснатите реплики на Доган отчуждават ДПС, респективно мюсюлманите, от мнозинството. Този процес ще се засилва, но това поставя в изолация населението в тези региони, оставя го под влиянието на местни гаулайтери и бизнесмени, прави ги податливи на външни фактори. Това води до нарушаване на равновесието в общите пространства на християните и мюсюлманите, на българите и турците.

Подобно затваряне на мюсюлманите влошава много и съдбата на българите християни, които са малцинство в тези общини. Това ние наричаме обърната проекция на малцинствените казуси. Такива тенденции водят бавно, но сигурно до елементи на сепаратизъм. Подобни ситуации наблюдаваме в Западна Македония и те не са довели до нищо конструктивно за държавата и обществото там. В България все още е възможно това да се преодолее в този ранен етап, като се прекрати сатанизирането на ДПС и като се реформира и демократизира самото ДПС.

- 40 дни след Катуница може ли да се говори, че някой е провокирал този случай с определени цели точно преди изборите?

- Катуница, а и много други подобни места и казуси в страната могат да избухнат и без да са подтиквани от политиците, защото с години са трупани напрежения. Друг е въпросът, че те са създадени изначално от политиците. За политическата класа, за местното и централното управление е по-лесно и изгодно да толерират неформални квартални или селски лидери дори и при ярки нарушения на законите, защото разчитат на тях не само при избори, но и за контрол над населението там.

- Отрази ли се трагедията в Катуница върху резултатите от изборите?

- Прогнозите ни бяха, че това ще засили влиянието на "Атака", но не се случи, макар все пак напълно разпадащата се партия на Сидеров да получи малко повече гласове от очакваното в периода преди сблъсъците. Повлия позитивно на ГЕРБ, защото все пак отговорността беше тяхна като управляващи, а те овладяха напрежението и дадоха знак, че виновните ще бъдат наказани. Дали това ще се случи, е друг въпрос.

- Какви са изводите от Катуница?

- Има натрупване на огромен потенциал от нетърпимост към ромите, а също - недоволство и самоизолация от страна на ромите. Натрупани са и опасения към мюсюлманите и двустранно отчуждение на хората от двете големи конфесионални групи. Разрушава се тъканта на обществото, което, искаме или не искаме, се състои от различни етнически и религиозни общности.

Това крие потенциални опасности от напрежения и локални сблъсъци. Наистина през следващите години предстои да видим на сцената "истинските лоши момчета" и от едната, и от другата страна. Необходими са много усилия, средства и политическа воля, за да се преодолеят тези тенденции, но не съм сигурна дали управляващите са достатъчно компетентни да се справят с това. А и дали ще им достигне воля, или ще пренебрегнат проблемите и ще се отдадат на високото самочувствие и ползите от придобиването на повече власт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност