Търсят 2,7 млрд. лева за плащания по дълга

https://www.24chasa.bg/Article/1103671 www.24chasa.bg
СИМЕОН ДЯНКОВ

2,7 млрд. лв. за дългови плащания трябва да осигури вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков през 2012 г., изчислиха за "24 часа" експерти. 1,8 млрд. лв. са по еврооблигациите от дълговата сделка на бившия финансов министър Милен Велчев.

Четири спасителни варианта за набиране на свежи пари се обсъждат в Министерството на финансите. Разчети и анализи трябва да покажат можем ли да се справим с текущи приходи и с пари от фискалния резерв. Вторият вариант е да сключим нов външен дълг на международните пазари, третият - да емитираме вътрешни дългови книжа. Най-вероятна е обаче комбинация от всички тези варианти.

Преди дни Дянков се отказа да снижава фискалния резерв до 3 млрд. лева догодина и го остави 4,5 млрд. Проблемът е, че той не може да се похарчи целият, защото е гаранция за валутния борд.

МИЛЕН ВЕЛЧЕВ
МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

Според служител в министерството най-вероятно догодина ще се пусне нова емисия глобални облигации. Планът на Дянков включвал дори предплащане на 900 млн. по евробондове, преди да изтече купонът им през януари 2013 г.

Целта е да покажем платежоспособност и стабилност и така да направим новите си ценни книжа привлекателни. Не се изключвал и вариантът да търсим държава - купувач на по-голям пакет от емисията. Според служителя вече е имало сондажи с Германия, Китай и Виетнам, но този вариант бил най-малко вероятен.

"Фискалният резерв остава 4,5 млрд. лева. Правим го, за да имаме резерв за плащането по дълга през януари 2013 г. от 1,8 млрд. евро по еврооблигациите, емитирани от Милен Велчев. Предишните финансови министри услужливо са оставили това задължение за следващия", каза Дянков.

Той изброява като опции рефинансиране от капиталовите пазари и "повече приватизация". В новия бюджет обаче са заложени едва 300 млн. лв. приходи от продажбата на държавни активи.

"Възможно е прилагане и на четирите варианта", смята бившият финансов министър Милен Велчев. Според него повече предимства има нова емисия еврооблигации.

Финансови анализатори обаче смятат, че моментът за това е бил краят на 2010 г., когато лихвите са били рекордно ниски. Според тях в момента капиталовите пазари са твърде неспокойни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Манчестър Сити" Габриел Жезус отново е свободен мъж. Той се раздели с гаджето си Фернанда Куироз след едва няколкомесечна връзка. Красивата моделка и нападателят заживяха заедно в именито му в Чешир през октомври. Те започнаха да се срещат през лятото. След това тя се премести в Англия от Бразилия, за да бъде с 22-годишния играч

350 бона приблизително ще влязат в касата на "Левски" от дербито с ЦСКА-София. Парите са от продадените билети и карти за мача. Двубоят е днес от 14,45 ч. на Националния стадион. Феновете на "сините" изкупиха предвидените за тях пропуски в секторите "А" и "Б". Тези за централната трибуна свършиха първи. Тяхната цена бе между 15 и 30 лв

Мери Попинз, Пепеляшка и Малкият Мук заедно в изложба Иво АНГЕЛОВ Принцеси, животни и причудливи същества оживяха в Русе. Всички те са на пълен работен ден в кукления театър в града и за първи път излязоха на светло за изложба. Събитието е по повод днешния юбилей на културната институция в дунавския град - 60 години от създаването й