Гурбетчии разпродават имоти тук, купуват в чужбина

https://www.24chasa.bg/Article/1103728 www.24chasa.bg
София остава предпочитана за покупка на имот. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

В годините преди кризата българите, които работеха в чужбина, бяха голям играч на пазара на имоти у нас. Много от тях, освен че пращаха пари на роднините си за издръжка, купуваха и жилища - за инвестиция или за собствено ползване, с идеята, че ще се върнат в родината.

Сега те отново са активни, само че в ролята на продавачи. Някои брокери отчитат нова тенденция - гурбетчии се освобождават от имотите си в България и ги влагат в страната, където живеят.

Българите в чужбина вече не купуват, а продават, показват наблюденията на Страхил Иванов, управител на "Явлена". Те изтегляли инвестициите си от родината и ги насочвали към държавите, в които са се установили да живеят.

Васил Василев, продуктов мениджър на фирма дистрибутор, демонстрира как работи една от машините. 
СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ
Васил Василев, продуктов мениджър на фирма дистрибутор, демонстрира как работи една от машините. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

В САЩ и Испания например, където живеят много българи, цените на имотите в момента са ниски и те предпочитат да купят там, коментира Иванов. У нас се освобождавали предимно от апартаменти и къщи, които са по-трудни за стопанисване и са свързани с повече разходи. Онези, които разполагали със земя, си я запазвали, защото тя носела доход.

Имотите в Гърция ще поевтиняват тепърва, твърдят експерти.
Имотите в Гърция ще поевтиняват тепърва, твърдят експерти.

Съществува обаче и обратната тенденция. Част от гурбетчиите предпочитат да използват спестяванията си и да инвестират в имот в България.

Последните седмици се появяват клиенти, които имат пари на депозит у нас или в чужбина и ги ползват за покупка на имоти, обясни Теодора Димитрова, шеф на ЕРА България.

Приемали ги като сигурна инвестиция в момента, когато икономическата обстановка в Европа е несигурна. Традиционно доверието в недвижимата собственост е голямо особено за българина, коментира Димитрова.

Даниела Кметска, шеф на ЕРА Младост, даде пресен пример. Българка, която имала спестявания в чужда банка, решила да ги ползва за покупка на имот у нас. Наложило се дори предварителният договор да се удължи, за да може да изтегли парите на падежа и да не губи лихвата.

В последните месеци хора, които живеят в чужбина и разполагат със спестявания, но са разтревожени какво се случва в Европа и дали няма да се отрази на банковата система там, предприемат инвестиция в имот, обобщи Кметска.

И според Добромир Ганев, шеф на "Форос", все още има клиенти, които работят в чужбина и купуват имоти тук - за собствени нужди или за родители. Той отчита, че активността им е паднала в кризата и изпращаните средства към родината са в по-малък обем.

Обикновено в повечето случаи ставало дума за хора, които не са на високи позиции в чужбина и имат намерение да се върнат. Неотдавна например бил сключен предварителен договор за жилище, чийто купувач щял да се върне след няколко месеца гурбетчийство.

Ганев е на мнение, че придобитите преди години имоти не се продават сега, защото се приемат за дългосрочна инвестиция, макар в момента да не носят сериозна доходност.

Според Даниела Кметска се срещат и българи, които работят и живеят в страната, имат спестени пари, но досега са се колебаели какво да правят с тях, също предприемат покупка, защото предпочитат да ги вложат в имот, който определят като стабилна инвестиция. Мотивът за някои били по-ниските цени сега.

По данни на ЕРА 28% от купувачите използват "други" източници (извън продажбата на имот и кредит) за финансиране на сделките с имоти сега. Основния дял в тази графа държат спестяванията. Те са основно от заплати, от работа в чужбина и по-малко - от инвестиции на борсата, показват наблюденията на Теодора Димитрова.

Тя направи сравнение с Франция. Там голяма част от хората, които купуват, били именно играчи на фондовия пазар, които са имали късмет да не си загубят парите при срива.

В Италия пък разполагали със сериозни средства, които бяха "изсветлени" при кампанията на правителството преди години да легализира "черните" пари без санкции. Така много италианци официално станали богати, като част от парите си влагали в имоти. Ето защо пазарът е активен и остава настрана от кризата въпреки тежката икономическа и финансова ситуация в страната, коментира Димитрова.

У нас най-много сделки - 38% от всички, се финансират от продажби на други имоти. Продавало се по-малко жилище и се купувало по-голямо или пък старото се заменяло с по-ново. В други случаи родители се разделяли с допълнително жилище и с парите помагали на децата си да се сдобият с първи собствен дом.

Около 34% от сделките се правят с кредит.

Според наблюденията на "Форос" дори този процент стига до около 50 на сто.

По данни на "КредитЦентър" средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната през септември е бил 36 240 евро. София отново оглавява класацията за най-голям размер на кредитите с 43 926 евро през септември, следвана от морската столица Варна с 32 680 евро. На трето място се нарежда Бургас, където през изминалия месец са теглени средно по 28 480 евро за покупка на нов дом, следван от Пловдив, където изтеглените кредити са средно по 25 930 евро.

Продължава да нараства процентът на финансиране, който банковите институции отпускат по ипотечни сделки. Делът на кредитите, които покриват 80-90% от стойността на имота, през септември се увеличава на 24,9% спрямо 23,7% през август. Най-много все пак (38,1%) остават случаите, когато външното финансиране е 70-80% от стойността на жилището.

Според брокерите на имоти, кредитните посредници и банките пазарът в София остава най-активен за покупка на жилище.

Проучване на Първа инвестиционна банка показва, че 78% от хората, които имат нагласата да купят с ипотечен кредит, са в София. Според Милка Тодорова, директор "Банкиране на дребно" в банката, тази тенденция не е добра, защото вероятно означава, че в останалите населени места цари песимизъм, а икономическото състояние на хората е по-лошо.

Активността и сделките са съсредоточени в столицата, отчитат и от ЕРА България. Според Теодора Димитрова пазарът там се определя като най-перспективен, а очакванията са дългосрочно цените да се покачват. В София имало и по-голяма сигурност, че покупката с цел инвестиция ще е по-успешна, защото отдаването под наем е по-сигурно, а доходът - по-висок. С тази цел се купували предимно обзаведени жилища, които веднага могат да се отдадат под наем, или малки търговски или офисни площи в естествени центрове на жилищните райони със същата цел или започване на бизнес.

Добромир Ганев очаква повече сделки със спестени пари да започнат да се осъществяват, когато се засили потреблението като цяло. Това пък щяло да стане, когато хората се успокоят, доверието в макроикономическата ситуация се повиши и има повече яснота накъде ще върви Европа и икономиката на страната ни.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Занаятчийско ателие 2 в 1 за 2790 лева

Ако се наложи да си занесете ботушите на обущар, лесно ще намерите ателие за такива услуги. Отдавна обаче изчезнаха точиларите. Особено в по-големите градове. Като няма къде да се занесе ножицата, отивате и си купувате нова.

Затова идеята за инвестиция и начало на малък собствен бизнес с откриване на занаятчийско ателие може би си струва да се обмисли. Производителите на инструменти вече предлагат и у нас удобна и компактна машина, която вносителят ви доставя и монтира. Цената е 1300 лв. и включва обучението за работа с уреда, който е шведско производство.

"Много лесно се работи, не се изисква специална подготовка", обясни Васил Василев, продуктов мениджър във фирмата дистрибутор. Според него предимство на машината е, че може да заточва и други специализирани инструменти - дърводелски и резбарски длета, бургии и свредла, брадви, машинни ножове, например за градински косачки.

Идеята е добра и за допълващ бизнес. Ако например имате железария в квартала или малкия град, така вкарвате още една услуга в магазина, от която да печелите. "При оборот над 50 лв. може да предложите талон за безплатно наточване", каза Василев.

Друга възможност е да се вземе заедно с точиларската машина и ключарска за направа на дубликати. В момента предложението е да се закупят двете машини за 2790 лв. "Струва си, заготовката за ключовете е 23 ст., а направата на един може да е от 40-50 ст. Някои от по-скъпите стигат и до 5 лв.", уточни специалистът. В цената на доставката са включени заготовки, консумативи, табло за закачане на ключовете, които ще се предлагат в ателието. За майсторите строители, дърводелци или резбари се продава по-малка точиларска машина за 700 лв.

ВЕНЕТА НАЧЕВА

Сделките в Гърция паднали с 60%, цените остават високи

С 60% са паднали продажбите на имоти в Гърция, в сравнение с пика през 2007 г., показват данните на ЕРА Европа. Предлагането продължавало да се увеличава, а търсенето - да отслабва. Специалистите коментират, че 2011 г. е била много трудна за пазара в страната и засега няма признаци за промяна.

Все още обаче за българите не е изгодно да купуват, смята Страхил Иванов, шеф на "Явлена". Според него държавата има проблеми, но гърците са богати и имат много имоти. Когато кризата ги достигне реално, ще са принудени да продават и тогава цените ще паднат драстично, смята Иванов. По негови наблюдения в Северна Гърция те са наднали само с 10-15% последните 2-3 г.

Въпреки това продължава да има запитвания за покупка на ваканционни имоти по крайбрежните райони в Северна Гърция и на полуостров Халкидики, отчита Теодора Димитрова, шеф на ЕРА България. Нашенци с по-високи финансови възможности се интересували от къщи. Цените не са много по-високи спрямо предлагането на подобни по нашето Черноморие, смята Димитрова. Можело да се купи нещо добро за около 200 000 евро.

От ЕРА Европа отчитат слаба година за пазарите на имоти в Кипър, Чехия, Гърция, Ирландия.

В Австрия, Германия и Швейцария продължила тенденцията на постоянен, макар и скромен растеж през 2010 и 2011 г. Други европейски страни се радвали на изключителен прогрес и устойчивост. Такива били Франция, Люксембург, Белгия, Турция и Швеция. Във Франция например броят на сделките и цените се увеличили с по 20%. В Турция пък продажбите скочили с 18 на сто, а цените - с 2%.

България също е една от 5-те страни на Стария континент, които демонстрират осезаемо по-висока активност през настоящата година спрямо 2010 г., коментират от ЕРА. Останалите държави били Италия, Португалия, Холандия и Румъния. У нас продажбите отчитали ръст, въпреки че цените продължавали да падат. Понижението е с около 6% на годишна база.

СОФИЯ ГЕОРГИЕВА

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове