Пестим 1/4 от доходите и живеем с буркани от баба

https://www.24chasa.bg/Article/1105260 www.24chasa.bg
Икономистът Георги Ганев поздравява Меглена Кунева, която бе еврокомисар за защита на потребителите. Спестовните българи създават основа за бъдещо богатство, обяви икономистът на конференцията. СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

Българите заделят за спестявания 25% от доходите си, един вид "бели пари за черни дни". Това обяви вчера икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев на конференция, посветена на проблема с намалялото потребление в страната. Преди кризата, в периода 1998-2008 г. домакинствата са спестявали по-малко 14-15% от доходите си.

"Това увеличение на средствата, които се спестяват, всъщност е хубаво, защото създава капитал в хората и е условие за едно дългосрочно забогатяване", обясни тезата си Ганев.

"Потреблението трябва да бъде стимулирано, когато е разумно, а не за покупка на луксозни стоки", заяви пък шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. Ако се вземат кредити за неразумни и необосновани покупки, ще повторим примера на Гърция, обясни той.

"В момента потребяват хората, които се чувстват сигурни в бъдещето си. Българинът е разумен, когато купува", заяви още Хампарцумян.

В момента в България има отново разцвет на икономиката на самозадоволяването, каза пък антропологът Харалан Александров. Според него все повече българи спестяват дори разходи за храна и разчитат на буркани от родители и баби по селата. "Така чрез свиване на потреблението и спестяване, хората компенсират нарастващата несигурност", обясни Александров.

Реформа в здравеопазването или образованието, които да повишат качеството на услугите и доверието на гражданите, може да подпомогне и потреблението, обявиха Александров и Ганев. Сега тези обществени услуги само затвърждавали песимизма на българите.

Проблемът със свитото потребление и фирмената задлъжнялост ще продължи още поне 4-5 години, прогнозира главният икономист на Уникредит Кристофор Павлов.

Едва 25% от хората в България вярват, че в близко бъдеще животът им ще се подобри, каза социологът Боряна Димитрова.

ВИКТОР ИВАНОВ

НСИ: Купуваме по-малко мебели, техника и дрехи

Оборотите в търговията на дребно са спаднали с 3% през септември спрямо същия месец на 2010 г., съобщи вчера Националният статистически институт. Най-голямо е намалението при техниката, мебелите и стоките за бита - 11,1%. Спадът при текстил, облекло и обувки е 8 на сто. Намаление от 4,2% е отчетено и в продажбите на компютри и комуникационна техника.

Свито е дори потреблението на храни, напитки и тютюневи изделия. Оборотите тук са с 2,4 на сто по-ниски за последната година.

Единствените сектори с ръст на годишна база са търговията с лекарства и медицински стоки, както и с горива и масла за колите. Оборотите при тях се увеличават съответно с 6 и 1,6 на сто. Продукцията в строителството се срива с 11,6%, а в промишлеността има лек ръст от 1,6 на сто, показват още данните на статистиката.

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Трайков: Скок на потреблението? Това стимулира чужди икономики

“Няма спад в потреблението, но вместо стоки сега хората потребяват услугата гаранция срещу несигурността”, обяви на конференцията и икономическият министър Трайчо Трайков. Според него няма никакъв смисъл държавата да стимулира увеличаване на потреблението, защото реално това ще стимулира икономиката на други държави.

"Да се ядат 10 хамбургера или да се затрупаш с табуретки вкъщи от необмислени покупки не е здравословно", обяви още Трайков.

Въпреки констатациите на конференцията обаче 11 компании обявиха, че започват инициативата "Намали с 10" заедно със сп. "Мениджър". За три месеца всяка от фирмите ще намали цените си с 10%, 10 лв. или 10 ст. в опит да се стимулира покупката. (24часа)