“Мадарски конник” за електронния часовник

https://www.24chasa.bg/Article/1106725 www.24chasa.bg
Наследници на българина Питър Петроф, изобретил електронния часовник, получиха във външно министерство указа за награждаването му с орден “Мадарски конник”, присъден през 2003 г. Американецът от български произход е емигрирал от родината преди повече от 65 г. На церемонията бе и американският посланик Джеймс Уорлик (вляво). СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Наследници на гениалния американски изобретател от български произход Питър Петроф пристигнаха в родината на баща си 8 г. след смъртта му, за да получат орден "Мадарски конник", присъден в далечната 2003 г.

"Благодаря на "24 часа", че преди 10 г. откри татко за България и съдейства за днешната церемония. Той щеше да бъде много горд с това отличие, защото много обичаше родината си. Щастлив съм да видя, че от враг на родината, осъден задочно на смърт, се превърна в неин герой", казва един от синовете на българина - Ралф. Той доведе съпругата си Пеги и 3-те им деца Раян, Бриджит и Роуз в родината на дядо им.

"Не бях чувал, че българин е изобретил дигиталния ръчен часовник. Чудесно е, че сте направили тази неизвестна история достояние до цяла България", каза американският посланик Джеймс Уорлик секунди преди зам.-министърът на въшните работи Димитър Цанчев да връчи ордена на церемония в министерството в понеделник.

Питър Петроф пред едно от изобретенията си няколко години преди смъртта си.
Питър Петроф пред едно от изобретенията си няколко години преди смъртта си.

Семейният съвет решил наградата от името на многобройната американска фамилия да получи един от внуците на изобретателя - 17-годишният Раян. "Помня дядо. За мен той е пример не само за голям инженер, но и за изключителен човек", казва момчето.

“Мадарски конник” за електронния часовник

Дядо му напуснал България през 1944 г., за да учи инженерство в Германия, но когато се дипломирал, решил, че е опасно да се върне в София.

Синът Ралф Петроф получава ордена от зам.-министъра на външните работи Димитър Цанчев. Зад него са съпругата Пеги и една от внучките на изобретателя - Роуз.
Синът Ралф Петроф получава ордена от зам.-министъра на външните работи Димитър Цанчев. Зад него са съпругата Пеги и една от внучките на изобретателя - Роуз.

"Бях сигурен, че втората половина на XX в. ще бъде доминирана или от руснаците, или от американците. Избрах да замина за САЩ, защото семейството ми бе преследвано от комунистите Брат ми Любен и баща ми бяха пратени в затвора за политическите си убеждения", разказа Питър пред "24 часа" малко преди смъртта си.

Раян облече фланелка с кирилската азбука и започна да учи български.
Раян облече фланелка с кирилската азбука и започна да учи български.

Скоро след пристигането отвъд океана опитал да вземе американско гражданство, но бил поставен в списъка на чакащите до 2009 г. Затова през 1950 г. решил да замине за Канада, а 6 години по-късно - за Сайгон.

Внуците на изобретателя Бриджит и Раян, щастливи от признанието на българския им дядо. 
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И АВТОРЪТ
Внуците на изобретателя Бриджит и Раян, щастливи от признанието на българския им дядо. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И АВТОРЪТ

Късметът му се усмихнал през 1957 г. След като руснаците пуснали "Спутник" САЩ решили да привлекат повече умни емигранти. "Бяха готови да дадат виза на всеки с инженерна диплома под 40 г., затова единствената ми цел бе да се добера до САЩ, преди да навърша 40", разказа Питър. "Спутник" се оказа късметът и повратната точка в живота на нашето семейство", казва снахата на Питър Петроф Пеги. Днес макет на спътника стои в задния двор на семейната къща в Алабама.

Многобройната фамилия на българския изобретател от Алабама.
Многобройната фамилия на българския изобретател от Алабама.

Българинът успял да стигне в Ню Йорк точно на рождения си ден, използвайки 20-метрова яхта, която конструирал в Сайгон.

Любен Петров
Любен Петров

После сe озовал във Флорида. След 30 интервюта го приели за младши инженер, а след 3 г. станал шеф на отдел в Кейп Канаверал, където участвал в създаването на първия сателит за прогнозиране на времето - Нимбус, и първия комуникационен сателит Телстар.

През 1963 г. Питър заминал за Хънтсвил, Алабама, известeн като царството на ракетните учени. Там участвал в създаването на "Аполо" и се запознал с пионера в космонавтиката д-р Вон Браун. След като поработил малко за НАСА, решил да напусне и да създаде своя компания, която прави 2 продукта, които му носят световна слава - първия дигитален часовник и първия безжичен монитор за сърце. "И двата направиха милиарди, но спечелих малко", сподели преди смъртта си Петроф. Днес оригиналът на часовника се намира в прочутия музей "Смитсониън" във Вашингтон. През 1975 г. българинът започва нов бизнес с тримата си синове. Началото е типично по американски - в собствения им гараж. За няколко години компанията се разраства до 55 офиса в 12 страни.

През 1995 г. Петрови решават да продадат бизнеса. "Имахме идея да се отдадем на семействата и децата си, на хубави книги и пътешествия. Но шило в торба седи ли?", усмихва се синът Ралф. През 1996 г. тримата братя и бащата научават за изобретението за безжични комуникации на своя съгражданин Лари Фулъртън и решават да вложат 3 млн. долара във фирмата за иновации "Тайм домейн". Насърчил ги баща им Питър.

Изобретението е за предаване на информация чрез пулсови трептения, които имат една хилядна част от силата на радиовълните. Според Ралф след 100 г. изобретателят открит и подкрепен от тях, ще бъде един от 10-те най-велики на столетието, а изобретението му ще има същото значение като транзистора и електрическата крушка.

"Когато разбрахме за него, се почувствахме като пещерни хора, които виждат огън за първи път. С технологията на Лари за безжично предаване на информацията могат да се правят неща, които не сме и сънували - от военната до гражданската област", казва синът.

Според него чрез тази технология може да се различава котка от човек, а полицията може да оглежда недостъпни райони, преди да проникне на местопроизшествието. Видеосигналите можели да проникват през 10 стени, използвайки само милионна част от досегашната енергия.

Пулсовите уреди могат да работят с малка част от силата на уредите, които използват радиовълни. Така един телефон може да има големината на юмрук. Едно от най-важните неща е, че пулсовите сигнали могат да се приемат и предават чрез парола само между предавателя и получателя. Така те стават недостъпни за неоторизирани потребители. Това отсега им гарантира приложение във военната област.

Разработката може да помогне и при издирването на жертви от земетресения и бедствия. С технологията може да се разкриват и нарушители по границата. "Малка камера в кактусите по границата е достатъчна", заключава "Ю Ес Ей тудей".

"Това е потенциално най-важната технология от всички, над които сме работили", казва за "24 часа" синът Ралф. Без парите и далновидното управление на българите тази гениална технология можеше да умре, пише "Ю Ес Ей тудей".

6 г. след началото семейство Петрови успяват да привлекат около $ 17 млн.

До смъртта си през февруари 2003 г. Питър Петроф успял да се върне само 1 път в България. Въпреки това говорел прекрасен български. Поддържал връзка със сестра си Невена, която и до днес живее в Бургас, и със семейството на брат си Любен.

"Живееше с мисълта да се върне още веднъж в родината си, но в последните седмици беше неизлечимо болен. Когато отивах да го видя, той ме питаше: "Идваш да ме вземеш да идем в България ли? Трябва да побързаме - самолетът заминава скоро!"

Когато му обяснявах, че е болен, за да пътува, той идваше на себе си и разбираше, че бълнува. Очите му ставаха тъжни", споделя синът Ралф.

От болничното легло Питър разказвал на тримата си сина спомени от младостта си в България. Особено мечтаел да се срещне със Симеон Сакскобургготски, за да му разкаже как придружавал цар Борис и царица Иоанна на погребението на Кемал Ататюрк в Истанбул.

"Той не успя, но ние изпълнихме желанието му", казва синът. Пъстрата американска фамилия гостувала във "Врана", преди да иде при сестрата на изобретателя в Бургас.

Ралф е нетърпелив да доведе братята си Алън, Марк и техните семейства в родината на баща им и при българските роднини, които ги обсипаха с внимание и обич.

"Четири дни не ни бяха достатъчни", казва Ралф. А синът му Раян допълва: "България в 2 думи? Красота и вкусно." И усилено започва да повтаря първите думи на български, които научи.

Как намерихме гениалния българин

До есента на 2001 г. гениалният български изобретател, живял и прочул се отвъд океана, бе абсолютно непознат в България. Тогава в един дебат на Федералната комисия по комуникациите към американския Конгрес синът му Ралф Петроф демонстрира поредното гениално изобретение, на което фамилията залага, и неочаквано се обърна към щатските конгресмени: "Баща ми, българинът, казва, че е по-добре 1 път да видиш, отколкото 100 пъти да пипнеш", обяснява Ралф.

Когато "24 часа" му се обади за среща, той бе повече от изненадан, но с удоволствие разказа за уникалния живот и изобретенията на баща си. Седмици след публикацията гордите му сънародници от с. Брестовица, където е роден през 1919 г., и фондация "Тангра" с ентусиазъм подкрепиха идеята да получи държавна награда. Така се стигна до указ 536 от 16 декември 2003 г., с който президентът Първанов го награди с орден "Мадарски конник". За съжаление посмъртно.

Дни след смъртта му "Ню Йорк таймс" го постави начело в страницата си за кончината на ВИП личности и припомни, че е изобретил дигиталния часовник и безжичния сърдечен монитор. Това не изненада никого, защото Петроф бе познат от публикации в "Дискавъри", "Економист", "Файненшъл таймс", "Ню Йорк таймс", "Ю ес нюз енд уърлд рипорт".

Синът Ралф: Нямаше да има изобретения, ако не бе се родил в България

"Ако можехме да съберем в едно Индиана Джоунс и Томас Едисон, резултатът би бил баща ми Питър Петроф", казва един от тримата му сина - Ралф.

Той и братята му Алън и Майк не могат да преценят кое от изобретенията на баща им - дигиталният часовник или безжичният сърдечен монитор, е по-гениално. "И двете е направил с много любов и благодарение на железния си характер. Ако не беше се родил в България, а някъде другаде, нямаше да има качествата, които имаше. Има нещо уникално в тази страна, което го е създало, тя е ковачницата, която го е калила. Татко е истински син на България", казва с гордост Ралф.

След интереса на "24 часа" през октомври 2001 г. Ралф започнал живо да се вълнува от родината на баща си. "Виждам сигнали за истински български ренесанс. Страната ви има всички необходими съставки за успеха - работни и високообразовани хора, богати природни ресурси, всеотдайност и всичко това - на кръстопътя на света между Европа, Азия и Средния изток. Мисля, че след 20 години ще бъдете Швеция на Балканите", казва Петров-младши.

Вадят брата Любен от затвора, за да прави Паметника на Съветската армия

Оказа се, че братът на гениалния изобретател е скулпторът Любен Петров - един от хората, правили статуите на Паметника на Съветската армия в София.

За да стане това, го освободили от затвора, където бил тикнат по политически причини заедно с баща си - свещеник от Брестовица.

Друго негово творение бил паметникът "Альоша" на един от хълмовете в Пловдив.

През 1981 г., когато пуснали Любен да гостува на брат си отвъд океана, той решил да му направи бронзов бюст. "Години наред правех статуи на комунисти, сега най-после ще направя статуя на един капиталист", пошегувал се Любен.