Солаков мечтаел да е барабанист на рок състав

https://www.24chasa.bg/Article/1110817 www.24chasa.bg

Недко Солаков е сред 100-те най-влиятелни художници на класацията Кунсткомпас за 2009 г. "Негов" е 23-ият етаж на една от двете кули на Дойче банк във Франкфурт. Институцията е украсила 60-те етажа с произведения на 60 най-актуални съвременни художници от цял свят.

Творбите му присъстват в над 50 музейни и публични колекции по света като Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, "Тейт Модърн" в Лондон, музеите за модерно изкуство във Франкфурт, Виена, Рим, Чикаго. Участвал е 6 пъти във венецианското биенале. През 2007 г. е вторият българин след Кристо (1968 г), участвал в престижния форум documenta в Касел, Германия. (Както изглежда, ще бъде и в следващата през 2012 г. – с което ще стане единственият българин, участвал два пъти).

На 28 декември са родени легендарният пианист Ричард Клайдерман, цигуларят Найджъл Кенеди, шведският хакер Линус Турвалдс, създател на операционните системи линукс. И най-успешният български художник (ако не броим Кристо, който май не се смята за българин) Недко Солаков. Все хора, които при дадени обстоятелства биха могли да минат за чисто луди.

С жена си Слава и с децата си Веселина и Димитър
СНИМКИ: ДИМИТЪР СОЛАКОВ И НЕДКО СОЛАКОВ
С жена си Слава и с децата си Веселина и Димитър СНИМКИ: ДИМИТЪР СОЛАКОВ И НЕДКО СОЛАКОВ

"Поръчах на асистентите към изложбата да боядисат това голямо жълто петно, но после забравих за какво ми беше" е текстът към творба в последната изложба на Недко Солаков. Представлява... голямо жълто петно върху стена. То се появява и на страниците на "Файненшъл таймс", наднича от немски, италиански и холандски всекидневници.

Голямо жълто петно
Голямо жълто петно

- Г-н Солаков, наистина ли забравихте за какво поръчахте петното?

Пиано за начинаещи. Вместо ноти има картинки, същите са залепени и по клавишите.
Пиано за начинаещи. Вместо ноти има картинки, същите са залепени и по клавишите.

- Не, разбира се - отвръща художникът с хитра усмивка. В хапливата есенна сутрин слънцето нахлува през големите прозорци на софийското му ателие. Солаков прекарва половината си време зад граница - в чужбина е по-известен, отколкото в родината си.

В този кадър картината “Съвестта ми ме гризе” (1988 г.) е заедно със “Строго секретно”. Чекмеджето с тайни е най-скъпо продадената му творба. Не казва на каква цена, но рисунка на Солаков 19х28 см се продава за 6000 евро.
В този кадър картината “Съвестта ми ме гризе” (1988 г.) е заедно със “Строго секретно”. Чекмеджето с тайни е най-скъпо продадената му творба. Не казва на каква цена, но рисунка на Солаков 19х28 см се продава за 6000 евро.

На асансьора на големия успех се качва след появата на творбата си "Строго секретно". Правена веднага след 11 ноември 1989 г., в нея художникът признава за връзките си с ДС между 1976 и 1983 г. Пак тя е причина за един от тежките моменти в живота му и за това да бъде дамгосан и до днес с етикета "ченге". Наред с неприятностите Солаков осъзнава, че тя е преломен момент в творчеството му. С тази изповед е прекрачил границата на последните си задръжки.

“Почерпете се (Руска рулетка)”, 1998 г. Един от тези 7 апетитни сладкиша е омесен с изрезки от ноктите на автора.
“Почерпете се (Руска рулетка)”, 1998 г. Един от тези 7 апетитни сладкиша е омесен с изрезки от ноктите на автора.

- Този скандал до голяма степен фокусира вниманието върху вас като творец.

- Ако смятате, че по това време съм си правил пиар с далечната перспектива след 20 г. да решат, че тази работа на Недко Солаков е икона в Източна Европа, грешите. То си беше вътрешно преживяване, исках това нещо да го махна от себе си.

"Строго секретно" представлява дървено чекмедже с каталогизирани по азбучен ред "тайни" - "най-важната е под буквата Д - дали изпитвам вина от това, което съм направил". Произведението участва в едни от най-важните експозиции на съвременното изкуство.

То е и в последната му ретроспективна изложба All in Order, with Exceptions (Всичко в ред, с изключения) - гигантски проект, подготвян от години. В него участват три музея - "Айкън" в Бирмингам, Великобритания, S.M.A.K. в Гент, в Белгия, "Сералвеш" в Порто, Португалия. Всяка от галериите е избрала 30 от най-хубавите му творби - по една за всяка година творческа дейност. "В началото на тази година дойдоха кураторите от трите места и тук, на тази маса, за два дена преминаха през близо 6000 файла - всичко смислено, което съм направил за последните 30 г., откакто съм завършил стенопис в Художествената академия през 1981-а." Кураторите избрали с консенсус най-доброто от него - година по година. Резултатът на този труд е публикуван в каталог от 400 страници. С така отсетите творби всеки от кураторите се прибрал в своята галерия. На място отново преразглеждали нещата, докато се спрат на тези, които ще участват в техните експозиции. Така ретроспективната изложба на Солаков във всяка от трите държави е различна, но обединена от общия принцип - 30 произведения за последните 30 г. от творчеството му. Има и повторения - знаковите творби "Строго секретно" и "Поглед на запад". Последната е от септември 1989 г. Представлява телескоп, монтиран на терасата на СБХ, който е насочен на Запад, а като погледнеш вътре, се вижда рубинената звезда над партийния дом.

"От отхвърлените от кураторите творби – "лошите", взех 31 работи и направих една грамадна инсталация - наратив." Това е четвъртата изложба - All in (My) Order, with Exceptions (Всичко в (моя) ред с изключения), открита в галерия "Чивика" в италианския град Тренто преди месец."

Тази четворна ретроспекция е впечатляваща за ценителите на Солаков на Запад. "Там знаят нещата ми от средата на 90-те до днес. Ноза тях беше много по-интересно да видят тези отпреди 1989 г. В България смятат, че тази живопис, която съм правил навремето, това е Недко Солаков, а сега правя глупости в общи линии."

Сред "глупостите" вероятно се нарежда кристалната стъкленица, пълна с топчета от сополи. Това, което човек прави в момент на дълбока умствена концентрация, според художника - чопли си носа и си прави топчета. Те са събрани в съд, за да може човек, в миг на нужда, да се възползва от концентрираната в тях мисловна енергия.

- Наистина ли правихте топчета от сополи?

- Не са истински сополи. Това са топчета от засъхнало ацетоново лепило.

Стъкленицата е част от инсталация, наречена "Някои приятни неща, на които да се насладиш, докато не си изкарваш прехраната" - Some Nice Things to Enjoy While You Are Not Making a Living, която ще "представи" 2006 г. в галерията S.M.A.K.

Сред приятните неща са звукоизолирана кабина, в която можеш да влезеш и да крещиш на воля. Има живопис - 7 картини, от които да си избереш къде да прекараш задгробния си живот, видео на спящо дете (племенницатана Солаков), успокоителни звуци - 7 слушалки със 7 записа, компилирани от Джони Пенков - сред тях на Ибряма, на Елица и Стунджи, на деца от с. Драгиново. Комбо-икона от всички религиозни символи - кръст, полумесец, ян-ин. А също и куп празни кашони, на които да си изкараш с ритници яда.

За същата година галерията в Бирмингам беше избрала творбата "Тоалетни". Тя представлява духовити графити, изрисувани по стените и огледалата на тоалетните на музея Les Abattoirs в Тулуза. Като например надпис в мъжката тоалетна: "Съдържанието на това кошче е толкова скучно. Трябва да видите какво има в боклука на дамската тоалетна." А миналия месец за изложбата в галерия "Айкън" Солаков нашари техните тоалетни.

Разбрали-недоразбрали, местни активисти надигнаха глас, че с парите на данъкоплатците се плаща на някакъв художник да омаскарява клозетите на галерията. "Не са ми плащали за труда. По този начин решихме да представим "Тоалетни", обяснява творецът.

В момента работи върху нов, изключително мащабен проект, наречен "Рицари". Не издава детайли, но споделя, че има връзка с детската му мечта да има истинска рицарска броня и с юношеската - да е барабанист на рок състав. С броня, меч и ризница тази година той участва във възстановката на битката при Варна. "Ще ме видите на снимка до Владислав Варненчик - аз съм по-ниският и по-дебелият."

Макар като творец да изглежда необуздан, Солаков е силно семеен човек. Пътува със съпругата си Слава, дъщеря на писателя Атанас Наковски. Слава социолог по професия, но сега се е отдала изцяло на семейството и работата на Недко. Животът ими този на двете им деца често са вградени в произведенията му. Дъщеря им Веселина е на 25 г. Завършила е Техническия университет и се занимава с ресторантьорство. Димитър е с година по-малък. Той е завършил фотография в НБУ и вече участва в много изложби. Самият Недко е възпитаник на математическата гимназия в Габрово. Завършва със златен медал. Баща му, скулпторът Митьо Солаков, го подготвя за кандидатстването в Художествената академия.

Недко Солаков отдавна не е само живописец. В изкуството му се промъкват всички възможни сфери от живота. Той не се ограничава до боите и четката, а граби изразни средства от самия живот.