Реното на Живко - единствена жертва на експлозиите до Севлиево

https://www.24chasa.bg/Article/1111987 www.24chasa.bg
Един от най-мощните взривове в склад №6. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Реното на пазача Живко Димчев е единствена жертва на взривените снаряди край севлиевското село Ловнидол.

Шрапнел уцелил предното панорамно стъкло на колата му. На поляна недалече от гръмналите складове пък намерили цял-целеничък невзривен снаряд. Явно е излетял във въздуха при най-силната експлозия, коментира охранителят Цоньо Митев.

Той е убеден, че няма как взривовете да са предизвикани умишлено, защото в обекта пиле не може да прехвръкне.

Само предното стъкло на колата на Живко Димчев пострада от шрапнел при експлозиите в складовете край с. Ловнидол.
Само предното стъкло на колата на Живко Димчев пострада от шрапнел при експлозиите в складовете край с. Ловнидол.

“Веднага скочих в колата, натоварих още колегите Тодор, Михо и Минко и подкарах към портала. Разбрах, че детонацията е вътре в обекта. Още нямаше полицаи и пожарни, а дежурните Живко и Недялко бяха се скрили някъде. Тръгнахме да отцепваме движението по пътя между Севлиево и Дряново на разклона за Търхово. По шосето имаше много осколки. На ливадата пък намерихме невзривен снаряд, после го отнесоха в РПУ-то в Севлиево", разказа мъжът.

Т.нар. робот ряза дефектни снаряди само няколко месеца. 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Т.нар. робот ряза дефектни снаряди само няколко месеца. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Той не може да си обясни кое е предизвикало експлозията. Същия ден имало дебела слана и няма как огън да е запален отвън . По думите му покривът на 6-и склад, където избухнал взривът, бил напълно отнесен.

“Абсолютно нищо не се е случило. Няма наранен човек, няма опасност да се нарани човек, няма опасност за екологията. Оттук нататък са само едни материални щети, за които никой не се интересува
“Абсолютно нищо не се е случило. Няма наранен човек, няма опасност да се нарани човек, няма опасност за екологията. Оттук нататък са само едни материални щети, за които никой не се интересува". Това заяви собственикът на ЕМКО Емилиян Гебрев (в средата с червената риза) в първите часове след взрива. СНИМКА: АВТОРЪТ

Собственикът на пострадалото рено Живко Димчев току-що бил застъпил на смяна като пазач на обекта. “Нямаше нищо необичайно. Първо се чу глух тътен отвътре, откъм 6-ти склад, а после започнаха да хвърчат снаряди и да се взривяват на повече от 200 м от нас. Ние сме обучени как да действаме в такава ситуация. Отворихме порталите, спряхме тока в обекта и се отдалечихме от другата страна на пътя", обяснява Живко. Още на първата минута се обадил на шефовете си и в полицията.

"Тъкмо се радвахме, че 5-6 души си намериха работа в бившите артилерийски складове, защото при нас няма никакъв поминък, и бум!!!", кахъри се кметът на Ловнидол Боян Ангелов. "Към 9 часа почиствах къщата и започна едно треперене. После през 10-15 секунди бум-бум! Обади се секретарката от Търхово, после и колеги от Дамяново и Батошево. Усетили са го на 15-20 км оттук", разказва Ангелов. От общинската управа той получил нареждане да върне тръгналите на излет ловджии и да направят отцепление на трите подстъпа към погребите.

"За щастие в селото няма никакви щети. Нито едно пукнато стъкло или счупена керемида, ако не броим колата на Живко. Даже ябълките по овошките в двора не са изпопадали", смее се Ангелов.

"Много неща направиха новите собственици на складовете, преди всичко беше запуснато, нямаше дори ток, те стегнаха, боядисаха, укрепиха. Говореше се, че ще направят и малко цехче за сандъци. Надявахме се, че ще открият още някое работно място", обяснява местният управник.

Частната фирма е поддържала складовете съгласно условията, каза кметът на Севлиево Иван Иванов. Преди два месеца са извършени проверки от компетентните органи, които са установили, че

за всички боеприпаси има разрешителни. Заради новите взривове от вчера, последният които бе регистриран скъм 16 ч., огледът с робот и безпилотен самолет в огнището бе отложен за днес. Според комисар Денислав Донков, директор на Областната дирекция на МВР в Габрово, в следващите 2-3 дни в 2-километровата зона за сигурност около складовете няма да се допуска преминаването на гражданите и коли.

Съществува версия, че взривилият се склад е бил пълен с негодни за реновиране снаряди, твърдят оръжейници. Де факто за тях нямало купувач и собственикът трябвало да ги унищожи. 3000 снаряда по 200 долара прави 600 000 долара. Толкова евентуално е щяла да загуби фирмата.

При експлозия обаче застраховката може да покрие загубите. Версията се подкрепя от факта, че всички проверки от служба КОС на МВР са завършвали с отлични оценки за съхраняването на мунициите в складовете край Ловнидол.

Служители на фирмата собственик отхвърлиха вероятността боеприпасите в останалите складове също да започнат да се взривяват.

Според Станчо Станев, организатор на въоръжена охрана, разстоянията между помещенията са достатъчно големи. Освен това всички складове били обградени с високи бруствери от пръст.

Затова експерти дълбоко се съмняват във версията за пожар. Според тях поне 2 часа трябва да гори огън под снарядите, за да бъде предизвикана експлозия. Цяло денонощие пък трябва да лумти пожар около складовете, за да гръмне вътре снаряд.

Остава версията за умишлено взривяване чрез импровизирани устройства, смята оръжейник.

“Преди да заредят складовете с муниции преди 2 месеца направиха основен ремонт. Има два кръга охранителна мрежа, сега монтират и СОТ", твърди Митев.

Къщата му е в самия край на селото. Само на 50-ина метра стои полицейски патрул, за да спира всеки, тръгнал по черния път към бившите армейски погреби. След канонадата от съботния ден жителите прекарали спокойна нощ, но детонациите се подновили призори в неделя. Силен взрив проехтял в 7,40 ч. По обед обаче нищо освен постовете не напомняше за експлозиите.

Цоньо работи на бившите складове от 9 години. В утрото на инцидента не бил на смяна. Първоначално пазели празни халета. Междувременно собствеността им минала през 2-3 фирми, докато накрая ги взела "ЕМКО" и се захванала със сериозна дейност. В базата били наети 10-има охранители и работници по поддръжката. Там само се съхранявали боеприпаси, ремонтът и унищожаването ставали в други бази.

“4 от 7-те склада са заредени, но ние не знаем какво има в тях. Всичко е в сандъци, а вратите са запечатани, ние само проверяваме целостта на лепенките”, обяснява Цоньо. Първа жена му чула в събота сутринта взривовете.

“Гърми, ама за дъжд", сопнал и се 56-годишният мъж, но после видял гъбата пушек над съседния скат, където са складовете с боеприпаси.

ДИМА МАКСИМОВА

$ 500 струвал 152-мм снаряд

500 долара струва един 152-мм снаряд на международните пазари, съобщи за "24 часа" оръжейник.

На старо цената на боеприпаса може да падне и до 100 долара парчето. След подмяна на взривателя и барута обаче добър търговец може да ги продаде по 200-300 долара.

152-мм снаряд е най-мощният в арсенала на родната артилерия. Той е предназначен за гаубици от типа Д-1 съветско производство, които още са на въоръжение в армията. Целите му са главно артилерийски, минохвъргачни и танкови подразделения, както и пускови установки за тактически ракети. Един осколочно-фугасен снаряд тежи 40-41 кг.

Най-ценното в такъв снаряд е месинговата гилза. Напоследък цените на месинга и медта на международните пазари се повшиха чувствително.

Цял полк със 152-мм гаубици допреди десетина години бе дислоциран в Самоков.

ЛЮБОСЛАВ КИРОВ

Робот за 350 000 евро стои 3 години повреден

Седмица след експлозиите в Челопечене през юли 2008 г. Министерството на отбраната обяви, че е закупен специален робот за рязане на дефектни снаряди.

Покрай експлозиите, потресли цялата страна, роботът бе посрещнат с овации, но работи само няколко месеца. При една от операциите снаряд се взриви, докато го режеха. Леко пострада един от сапьорите - капитан Николай Николаев. Още по-леко пострада плотът на самата машина, а режещата инсталация бе съхранена.

Трета година роботът не се използва. Неотдавна зам.-военният министър Валентин Радев обясни, че за ремонта му били нужни 50 000 евро, а ведомството нямало откъде да ги вземе. Веднага след това обаче Радев обяви, че за същата сума МО възнамерява да купи нов, по-модерен робот, тежки костюми за обезвреждане и устройства за контролирани взривове. Справка в сайта на МО показа, че в момента вече тече процедура по възлагане на обществена поръчка и срокът за приемане на офертите е 17 ч на 15 декември.

Проверка на "24 часа" установи, че челопеченският робот е бил купен с пари на търговското дружество на МО “Снабдяване и търговия” ЕООД. МО е избрало именно него, защото "то не е задължено да провежда обществена поръчка, тъй като не се разпорежда с бюджетни средства и в този смисъл не се съобразява с чл. 7 от Закона за обществените поръчки".

Според хора от оръжейния бранш обаче цената на робота е била силно завишена. По първоначални данни уредът бил купен за 250 000 евро без ДДС, което прави 300 000 евро. Преди няколко месеца обаче зам.-министър Радев съобщи, че всъщност роботът е струвал 350 000 евро.

Според юристи уредът е купен незаконно, въпреки обясненията на МО. За такава крупна сума законът за обществените поръчки повелявал организиране на конкурс дори и от търговско дружество с ограничена отговорност.

През май догодина ще кажат защо гръмна Челопечене

Най-рано през май следващата година Софийската военноокръжна прокуратура ще може да излезе със заключение защо гръмнаха бившите военни складове край софийското село Челопечене.

Над 15 000 тона стари и дефектни муниции се взривиха там на 3 юли 2008 г.

Според зам. военния министър Валентин Радев още 6 месеца ще са нужни на сапьорните екипи, за да довършат окончателно прочистването на опасния район.

Едва тогава ще бъде изготвена военната експертиза, която прокурорите чакат вече 3 години и половина.

Имаше надежда работата да завърши до Нова година, но не е реално, каза Радев. Според него ниските температури свалят темповете на разчистване. А когато почвата съвсем замръзне, вероятно ще се наложи и временно спиране. Затова ще трябва да се изчака пролетта, смята зам.-министърът.

С помощта на американски специалисти и финансова помощ от Пентагона досега българските инженерни подразделения са разминирали всичко в района на складовете и в околните ниви.

От септември започна прочистването на река Лесновска и водоемите, както и на почвата на дълбочина от 50-60 см до 1 метър.

Преди 2 седмици 17 черногорски сапьори приключиха разчистването на водните площи, съобщи за “24 часа” зам. военният министър Валентин Радев.

След усилена работа през целия октомври черногорците са извадили 3230 боеприпаса.

Те са пристигнали от специалния център за подводно разминиране в бившата югорепублика, изграден и финансиран от САЩ. Подобен център, но за търсене в почвата, е създаден в Словения.

В екипа са били включени водолази със специални прибори и екипировка за работа под вода. В река Лесновска и в повечето езера те работили на дълбочина до 2-3 м, но в един от водоемите е трябвало да се спуснат на цели 15 м.

Уредите им са били доста прецизни, защото са засичали и съвсем малки парчета от взривени боеприпаси. Лекар бил неотлъчно до сапьорите. По негова препоръка два пъти се налагало да прекъснат работата - в малкото студени дни имало опасност от измръзване.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ