Адвокатът на Боевски: Гълъбин не е имал контакти с наркотрафиканти

https://www.24chasa.bg/Article/1112317 www.24chasa.bg
Гълъбин Боевски

Защитата на Гълъбин Боевски ще поиска проследяване на телефона на олимпийския шампион, за да се установи с кого е разговарял и къде се е движил, съобщи пред Би Ти Ви неговият адвокат Ивайло Дерменджиев.

По думите му, има възможност спортистът да бъде пуснат под домашен арест и във всеки един момент може да бъде поискана гаранция. Обвинението се очаква да бъде повдигнато до 2-3 месеца, а процесът да започне в рамките на 6-8 месеца.

Бившият спортист категорично е заявил, че е невинен и бил натопен, уточни Ивайло Дерменджиев.

Адвокатите са си поставили за цел да издирят хората от турнира, в магазина и на рецепцията, за да съберат показанията им.

За липсата на касовите бележки от покупката на трите чанти, в които е открит наркотикът, и които могат да бъдат използвани като доказателство срещу него, щангистът е обяснил, че не пази подобни документи, особено когато пазарува в чужбина.

Олимпийският шампион и дъщеря му Сара са били в малък град, който се намира на около час и половина път със самолет от Сао Пауло. Там са настанени в хотел, в който са и всички участващи в турнир по тенис. Всеки ден се придвижвали само от хотела до турнира и обратно, разказа още адвокат Дерменджиев.

Сара продължила участието си в шампионата почти до неговия край, отпаднала чак в петък. В почивния ден събота двамата с баща й Гълъбин отишли до търговски център, от който да купят нови куфари, тъй като сакът, с който дошли, вече не бил здрав. Там ги завел човек от турнира, според Боевски той бил фотограф.

Пазарували от единствения магазин за подобна стока, като платили на място и използвали услугата покупката да бъде доставена директно в хотела им. Вероятно през целия ден чантите са останали без надзор, след което са взети от спортиста от рецепцията, уточни адвокат Дерменджиев.

В същия ден Боевски и дъщеря му подредили багажа си в два от куфарите, последният останал за деня на заминаването им. Пътували за Сао Пауло с вътрешен полет, до който сами пренесли чантите си.

Така се стига до момента, в който багажът е взет от лентите и предоставен за чекиране за полета до София през Мадрид. Ивайло Дерменджиев подчерта изрично, че куфарите са чекирани до София, за да опровергае версиите за евентуална доставка в испанската столица.

Така чантите влизат в общо помещение, преди да бъдат качени на самолета. Два часа по-късно, докато изчаква на терминала, олимпийският шампион е арестуван заради притежанието на кокаин.

Адвокат Дерменджиев обясни, че Боевски едва ли е имал повод да се усъмни в тежестта на куфарите, тъй като дрогата е била напъхана в стените на мястото на друг материал, използван за направата им. Той допълни, че подобна процедура няма как да бъде направена в хотелски условия, още по-малко на летището.

Оказва се, че именно експертизата, която трябва да установи теглото на чантите, бави обвинителния акт в момента. Количеството на кокаина обаче няма значение за санкцията по законите в Бразилия.

По думите на Дерменджиев, в момента се работи по привличането на бразилски защитник, завършил в Европа, който да поеме случая на разумна цена, тъй като в латиноамериканската страна тази услуга се заплаща между 800 и 1000 лева на час.

„Той е в затвор за чужденци. В килия са между 10 и 15 човека, сред които и рецидивисти. Може би го мачкат, но той не е от хората, които ще споделят тези неща. Не е подавал данни за физическо насилие. Просто изглежда по-слаб, отколкото го познавам", разказа още Дерменджиев.