Губим милиони, докато решат кой да продава армейските излишъци

https://www.24chasa.bg/Article/1113798 www.24chasa.bg
Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев отговаря за продажбите на излишното въоръжение и техника. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Хиляди тонове стари оръжия и бойна техника залежават с години в складове, защото ръководството на МО не може да реши кой точно да ги продава. Така държавата губи милиони и харчи излишни пари за охраната на ненужното имущество.

Наскоро Министерствмото на отбраната изненадващо обяви, че възнамерява да повери продажбите на излишъците на частна фирма срещу комисиона. Идеята на екипа на министър Аню Ангелов бе да подпише рамково споразумение с нея за 4 г. През това време избраната фирма ще приема, организира и продава излишъците на армията, като в замяна взема 20% от стойността на сделките по неофициални данни. Документи за участие в конкурса бяха подали 6 фирми.

Внезапно обаче процедурата бе прекратена. “Отказахме се, защото още не сме си подредили добре стопанството. Това е все едно да дадеш на една фирма да продава стоката ти в бакалията, след като в нея има развалени салами. Като си изчистим нещата, може и да помислим за друго решение", обясни зам. военният министър Валентин Радев.

Два търга за хеликоптери бяха провалени само през тази година. Организатор бе дружеството
Два търга за хеликоптери бяха провалени само през тази година. Организатор бе дружеството "Снабдяване и търговия" ЕООД. СНИМКА: "24 ЧАСА"

От 15 г. продажбите на ненужното въоръжение на армията са поверени на фирма “Снабдяване и търговия - МО” ЕООД, която е изцяло собственост на военното министерство. Тя бе създадена с аргумента, че МО няма право на търговска дейност.

Прибягваме до този ход, защото така избягваме тромавите процедури на обществените поръчки, обясниха тогава от ведомството.

“Снабдяване и търговия” работи за комисиона от 3% от стойността на продаденото. Дружеството обаче има на щат около 100 души ивсяка година харчи близо 2 млн. лв за издръжка.

Още в първите месеци на мандата министър Ангелов се закани да прекрати участието на МО във всички търговски дружества, защото не се управлявали добре и били губещи. Миналата есен се очакваше да бъдат продадени “Военно издателство” ЕООД и “Интендантско обслужване” ЕООД. След това идваше ред на “Снабдяване и търговия - МО” ЕООД.

Година и половина по-късно обаче това все още не е направено. Малко вероятно е да липсва интерес от частни фирми, тъй като продажбата на военни излишъци е сред най-доходоносните бизнеси.

Добрите пари идват най-вече от големия марж в цените, който постигат опитните търговци. Те успяват да купят ненужното имущество сравнително евтино и да го продадат доста изгодно - понякога и 2-3 пъти по-скъпо.

След като се отказа от частници, МО набързо обяви нов конкурс, до който обаче бяха допуснати само държавни фирми - досегашната “Снабдяване и търговия” и другото дружество на МО - “Терем”. Според зам.-министър Радев победителят отново е “Снабдяване и търговия”, дори договорът с МО вече бил подписан. Това ли обаче е решението на проблема?

Според оръжейници МО прекрасно може само да сесправя с реализацията на своите излишъци. Така, както е било години наред, преди да се измисли “Снабдяване и търговия”. И сега ведомството купува хеликоптери, самолети и фрегати, без да се оправдава, че няма право на търговска дейност. В структурата му съществува дирекция “Инвестиции в отбраната”, чиито експерти получават заплати именно за да подготвят обществени поръчки, обслужващи плановете на армията.

След като пак избират “Снабдяване и търговия” възниква друг въпрос - защо изобщо е провеждан търгът за частни фирми и случаен ли е неговият провал?

Според висш служител на МО този ход цели не смяната, а напротив - затвърждаването на позицията на “Снабдяване и търговия”.

Защо обаче търговското дружество се задържа толкова години на сцената?

Публична тайна е, че преди години някои продажби на излишно въоръжение и техника са били силно манипулирани. Освен това само отделни бизнесмени са имали достъп до списъците с определените за продажба позиции.

Но дори и да се доберем до списъците, ние нямахме никакви гаранции, че офертите ни ще бъдат оценявани коректно, коментира бизнесмен от оръжейния бранш. Той също смята, че ако продажбите се върнат в министерството, съмненията за манипулации на предложенията рязко ще спаднат.

В крайна сметка и двата въпроса опират до някои умишлено затъмнени страни от работата на “Снабдяване и търговия - МО” ЕООД.

Няма значение, че през 2008 г. друг е управлявал дружеството. Впрочем честата смяна на неговата управа вече не учудва никого. Нито един военен министър не е пропуснал да сложи нов човек за управител на славната фирма. Понякога ги сменят и по два пъти.

Тези дни например изтече информацията, че досегашният шеф Дичко Апостолов вече е загубил доверието на своя принципал. За нов директор е назначен досегашният заместник - Валентин Симеонов.

2 търга за продажба на хеликоптери бяха провалени

2 от малкото търгове, които "Снабдяване и търговия" успя да организира тази година, се оказаха пълен провал. Така и не се намериха купувачи за 6 стари щурмовихеликоптера Ми-24. С парите от тяхната продажба МО възнамеряваше да ремонтира последните 6 читави бойни вертолета на родните ВВС.

И на двата търга не се яви нито един купувач. Обясненията са - прекалено високи цени. През август 4 от машините бяха оценени на 310 000 лв., а другите две - на 340 000 и 290 000.

С 20% се очаква да паднат цените при третия опит. На празника на ВВС министър Ангелов доста уверено обяви: "През ноември ще продадем 6 броя Ми-24."

Това обаче може и да не стане тази година, защото търг все още не е насрочен, а тепърва предстои обявяване на цени, подаване на оферти, отваряне от спецкомисия и накрая решение кои са купувачите и кой печели машините.

В същото време по непонятни причини се бави търгът за продажбата на 6 транспортни хеликоптера Ми-17, към които обаче има огромен интерес. Български представител на украински фирми например вече няколко пъти е отправял запитвания за участие с доста високи оферти.

Ако "Снабдяване и търговия" първо бе обявило търга за Ми-17, отдавна да е прибрало добра печалба в актива на МО, твърдят хора от бранша. С парите от продажбата ведомството планираше да ремонтира други 6 хеликоптера Ми-17 - последните мохикани в силно оределите редици на родните ВВС.

МО: Ако ние поемем реализацията, разходите ще скочат в пъти

"Поемането на цялостната дейност от администрацията на МО би било крачка назад в административната реформа и ще доведе до увеличаване на щатния състав на МО, респективно на бюджетните разходи, не в проценти, а в пъти". Това се казва в писмо-отговор на пресцентъра на МО до редакцията на "24 часа".

В него обаче липсва аргументация защо разходите ще скочат. Без отговор е и въпросът защо важни обществени поръчки на МО се провалят по вина на администрацията

В писмото на МО пише още: Необходимостта от цялостно и всеобхватно преструктуриране на дейностите по отбранителната политика на България наложи изграждане на звено, което непосредствено да се занимава с реализацията на отбранителни продукти с отпаднала необходимост.

Дружеството "Снабдяване и търговия" бе създадено с цел да се освободят войските, МО и неговата администрация от несвойствени дейности. То е формирано с решение на СГС през 1996 г., а от 2008 г. поема и функциите на дирекция "Съхранение и разпореждане с движими вещи" на закритата агенция "Държавна собственост" на МО.