Заплашиха ме с мъчения, за да не говоря за Филчев

https://www.24chasa.bg/Article/1114527 www.24chasa.bg

Телефонен терор и заплахи, че ще изживее наяве сцени от "Екзорсиста", сочен за най-страшния филм на ужасите за всички времена, накарали бившата прокурорска секретарка Димитринка Калайджиева да напусне България.

"Ще ти вкараме зъбите в сливиците. Гледала ли си "Екзорсиста", ще ти обърнем главата обратно. Няма да си видиш детето, ако не си затвориш голямата уста" били част от заканите, отправени през лятото на 2000 г. в Сливен. За изживяното Калайджиева разказа пред "24 часа" в първото си интервю по телефона от Лондон след 11 г. изгнание. Виж разказа й долу.

Калайджиева е обвинена задочно за участие в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева с мъжа си Пламен и винарския бизнесмен Орлин Аврамов.

Никола Филчев
Снимка: Архив
Никола Филчев Снимка: Архив

Миналия четвъртък тя получила призовка, но няма да се яви утре в съда в София. Очаква се да дойдат другите двама подсъдими и най-после делото да бъде възобновено. Процесът бе спрян през 2009 г., докато приключат делата за екстрадиция и европейска заповед за арест на Калайджиева. През 2000 г. тя е обявена за издирване, през 2007 г. е арестувана в Лондон, а после е освободена. Още в края на септември имаше информация, че всичките искания са отхвърлени, но съдът в София не бе получил решението.

Бившият шеф на военната прокуратура и обвинител във ВКП и ВАС Николай Колев бе застрелян на 29 декември 2002 г. Убиецът не бе открит. 
СНИМКА:
Бившият шеф на военната прокуратура и обвинител във ВКП и ВАС Николай Колев бе застрелян на 29 декември 2002 г. Убиецът не бе открит. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Магистратите на Острова отказват да върнат българката с мотива, че разследването за убийството е опорочено. "Не мога да бъда сигурен, че ответницата бяга от правосъдието", пише в решение на съдия Хауърд Ридъл от 17 март т.г. В него се сочи, че той вярва в българската съдебна власт и приема, че самият съдебен процес би бил честен. Но не можел да избяга от заключението и "неопровержимите доказателства", че първоначалното разследване през 2000 г. е било опетнено от начина, по който Димитринка е била третирана тогава, и "от пълната липса на правилно разследване натвърденията срещу г-н Филчев".

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева

В деня, в който Върховният съд в Лондон се произнася за екстрадицията, Европейският съд по правата на човека обявява решение по делото "Колеви срещу България".

Пламен Калайджиев (вляво) и Орлин Аврамов, подсъдими за убийството на адвокатката Надежда Георгиева 
СНИМКИ:
Пламен Калайджиев (вляво) и Орлин Аврамов, подсъдими за убийството на адвокатката Надежда Георгиева СНИМКИ: "24 ЧАСА"

То е заведено от близките на покойния прокурор Николай Колев, застрелян в края на 2002 г., а преди това разследван по делото "Георгиева". Евросъдът прие, че разследването за смъртта на Колев не е било независимо, обективно и ефективно. В Лондон не крият недоволството си от факта, че не са получили удовлетворителни отговори на твърденията на Калайджиева, че е била обект на тормоз и заплахи.

Миналата година прокуратурата обяви, че възобновява за пореден път делото "Колев". Следователи се върнаха и към папките за смъртта на Николай Джамбов. Делото отдавна е прекратено. Заключението е, че той се е самоубил и няма доказателства да е подтикнат да го стори. Давността по случая "Джамбов" изтече и вече нищо не може да се прави.

По нареждане на съдия Владимир Астарджиев утре в съда от затвора в Ловеч трябва да бъде доведен Илия Николов. Според прокуратурата той е "изключително важен свидетел". Обещал да направи разкрития за убийството на Георгиева, но в замяна искал да лежи по-малко. Разпитите са на приключване. Най-оптимистичните прогнози са, че делото ще приключи с присъда преди края на годината.

Надежда Георгиева бе намерена мъртва на 28 февруари в дома й в жк Стрелбище със смазана глава от удари със сатър.

Баща й не дочака правосъдието да си свърши работата. От 2004 г. насам той идваше с жена си Вяра на всяко заседание и изживяваше тежко всичко, което се случва - разпитите, смяната на съдии, връщането на делото, безкрайното бавене. Сега в съда ще се яви другата му дъщеря Маргарита Димова, която е юрист и зам.-шеф на окръжния съд в Ямбол.

От утре Калайджиева ще бъде защитавана от друг адвокат. Тя се отказала от служебния и дава пълномощно на Аделина Натина. Адвокатката участва в скандалното дело за обира на злато от склад на аерогарата.

Бел. а. - оргиналното име на филма на ужасите е "Легенда за Екзорсиста". В него се разказва как отец Мерин е принуден от нацист да избере 10 от хората си, които да бъдат екзекутирани.

Димитринка Калайджиева в първото си интервю от Лондон: Виждала съм касетите с магистрати, но не са у мен

- Г-жо Калайджиева, Англия окончателно отказа да ви арестува и върне в България. Няма ли да си дойдете доброволно, за да говорите пред съда?

- Не, страхувам се. Следя пресата. Не знам защо, но от години върви легендата, че Надя ми е дала касети, на които е записвала и подслушвала високопоставени личности, магистрати.

- Не сте ли виждали такива касети?

- Виждала съм ги.

- Знаете ли какво е записано?

- Предпочитам да не говорим за това. Тия високопоставени хора вярват, че ги имам тези касети, а това е пълно безумие и поставя живота ми в опасност.

- На предното заседание по делото за убийството на Георгиева прокурорът заяви, че ще доведе затворник, лежал в килия с мъжа ви. Свидетелят твърдял, че Пламен му е разказал как вие сте убила адвокатката.

- Абсолютна, жалка лъжа. Бях шокирана, когато научих това. После се смях. Съжалявам, че човек на неговите години може да стигне толкова далече, че да излъже по такъв начин. Не е 1-ият, който би го направил.

- Защо да го прави?

- Или е нестабилен, или някой го е подучил. Не мога да гадая за мотивите му. Всъщност се радвам, че иска да дойде в съда. Не мисля, че под клетва би повторил подобни лъжи.

- Какви бяха отношенията ви с Георгиева?

- Беше ми приятелка. Не само сме работили заедно, тя живя близо 7 месеца в стаята на сина ми.

- Прокуратурата твърди, че после сте се скарали, защото първо ви взела на работа, а после казала, че не може да ви плаща.

- Поредното безумие, не сме се карали. Когато научих за смъртта й, изпитах ужас от това, че губя човек, близък от години.

- Кога за последно я видяхте?

- Беше събота. Беше си усмихната, каквато я познавам. Полицаите поискаха да говорят с мен на 7 март. Казаха, че след като сме били близки, може да им помогна. Отидохме до полицейския участък, мисля, че беше 4-о РПУ, не си спомням. В началото всичко бе цивилизовано, разказах какво знам. Накрая ми казаха, че трябва "да скочим" и до института по психология. Нормална практика било всичко да мине през детектор на лъжата.

- Съгласихте ли се?

- Нямах причина да не се съглася. Те надълго и нашироко ми обясняваха какво е открито и как. Единия полицай ще го помня до края на живота си. Мисля, че се казваше Янчев, не съм сигурна. След пристигането си се оказах в стая с много полицаи и следователи, седнали в полукръг срещу мен. Обстановката се промени, стана напрегнато, въпросите бяха един върху друг, без да ми се даде възможност да отговоря. В един момент, не знам дали проявих наивност и дали това обърна всичко, на въпрос: "С кого Надежда обикновено е имала проблеми или е имала отношения, каквито не би трябвало да има?" казах едно име. То промени всичко - името на г-н Филчев.

- Казали сте, че е един от хората, с които Георгиева е имала проблеми?

- О, да.

- Какви?

- Надя имаше навик да... ох, чували сте за тия касетки.

- За записи пише и в обвинителния акт, но не са намерени.

- Дори не съм чела делото. Нямате представа каква бе реакцията на тези хора. Почнаха да обиждат. Трябвало да си помисля дали знам срещу кого говоря. Единият грубо ми повиши тон: "Ставай, отивай на детектора. Сложи ръцете на гърба, главата надолу, гледай към пода и върви в права линия." Не знаете какво е да се уплашиш така, че сърцето си да го усещаш в гърлото. Казах: "Чакайте, защо ме арестувате." А той: "На кой задаваш въпроси, бе. Ясна си ми ти на мене." Неудобно ми е да използвам думите, които използваше. Дали целта му беше да ме уплаши? О, да, уплаши ме!

- Какво стана с детектора?

- Правихме теста няколко пъти. След всеки път имах почивка. Пия вода или ми дават цигара.

Помня, че имаше 3 жени, които ми говореха приятелски. След което идваше онзи полицай и крещеше. После те говореха приятелски и така. Изкарах 18 ч там. В един момент, понеже имам язва на дванайсетопръстника и не бях добре, се обърнах към един от другите мъже, възпитан, на средна възраст. Казах - имам нужда от таблетка ранитидин, стомахът много ме боли. Колегите му започнаха да говорят, че лъжа. Това бил начинът на всички престъпници изведнъж да се разболеят. Казах му: "Нито съм престъпник, нито се нуждая от съжалението ви. Нуждая се от таблетка, много ме боли." За 15-ина минути човекът ми донесе. Молех ги да звънна вкъщи. Майка ми бе на гости, дойде да помага да гледам детето. Беше 1-и клас. В онази вечер имаше 39 градуса температура и трябваше да го водим на доктор. Дори ме заплашваха, че няма да го видя...

- Но защо, какво толкова сте казали?

- Не знам доколко имам право да ви разказвам с подробности. Обвиняема съм. Ако не бяхте журналист... Исках да звуча по-смело, но явно не мога...

- Според ваши показания пред британските власти вие сте били заплашвана с пистолет от висш магистрат. Истина ли е?

- Истина е. Разплаква се.

- Кой е този магистрат?

- Притесняваше се, че мога да дам показания срещу него... Задавя се от плач. Сигурна ли сте, че трябва да говоря за това?

- Според закона ваше право е да говорите каквото прецените. Кога разбрахте, че ви подозират?

- Не са ми показвали, че се съмняват в мене, че ще ме обвинят. Казаха само: "Защо споменаваш имена на хора, които нямат нищо общо, защо ни говориш за Главния."

Прозорецът беше отворен, всички пушеха. Онзи полицай каза: "Виждаш ли на кой етаж сме?!

Много е лесно да паднеш от този прозорец. А когато ме пуснаха, се държаха с мене, сякаш всичко е било шега.

- Кога ви пуснаха?

- Към 3 ч сутринта.

- После викаха ли ви?

- Беше за последен път.

- Защо тогава напуснахте страната? Тук казват, че щом с Пламен сте заминали, нещо ви притеснява?

- Имам ксерокопие от влизането си в Англия. Била съм там 2 пъти след убийството и след този разпит. Била съм през май 2000 г., върнала съм се през юни. Бяхме с визи, имам входен и изходен печат. Ако човек има гузна съвест и се притеснява, като напусне един път страната, би ли се върнал. Не! Аз се върнах. До момента, до който животът ми стана невъзможен в България. Стана ад.

- Какво се случи?

- През лятото бях на домашния си адрес в Сливен. Знаете ли какво е да ви звъни телефонът, когато семейството ви спи. Скачате, вдигате и чувате само тежко дишане от другата страна. Това е в добрите случаи. А в лошите - много, много страшен глас на мъж, който не познавате: "Знаеш ли какво ще се случи, ако не си затвориш голямата уста. Ако не спреш да говориш какво си видяла и чула, ще ти я затворим завинаги." Каква голяма уста - не съм казвала нищо на никого. А те: "Ще ти вкараме зъбите в сливиците". Дали съм гледала филма "Екзорсиста", щели да ми обърнат главата обратно. В паника бях, без да зная на кого преча. Аз съм най-дребният човек. Унищожиха ми името, живота, всичко. Теди (синът й - бел.ред.) беше 7-годишен. Казаха ми, ако много си обичам детето, да потъна вдън земя. 7,5 г. не го видях. От това по-тежка цена да платиш за нещо, което не си направил, не зная.

- Преди да напуснете България, имали ли сте среща с г-н Филчев?

- Той потърси среща. Той не заплашва директно като другите. Говори много тихо, преди да изкрещи 2 пъти. И е най-опасен, когато говори с тоя тих и равен тон. Когато ти казва: "Аз добронамерено те съветвам да внимаваш какво правиш, все пак детенце имаш." С невероятен сарказъм и ирония. Усещаш как кръвта ти се смразява и ти остава само да се надяваш, че ще му мине и ще си тръгнеш. Нямате представа какво Филчев представлява. Може и да сте чували истории, да сте го гледали, когато се държи странно, но повярвайте, че последният човек, който е безопасен, е Филчев. Той не е обикновеният пенсионер, за когото се опита да са представи по новините миналата Коледа. Никой не си направи труда да го разследва. Живее с чувство за недосегаемост. Да говориш срещу Филчев, се изисква смелост или по-точно безумие. Лошото е, че дори когато си готов, нищо не се случва. Това не само обезкуражава хората. Плаши ги. Дори това да ми е последният шанс - аз ви казвам, че Филчев е един изключително опасен, манипулативен човек.

- Били ли сте свидетел на скандали между него, Николай Колев и самоубилия се прокурор Николай Джамбов?

- О, да. Дадох показания тук.

- Вярно ли е, че проблемите ви са тръгнали, след като сте станали свидетел на скандал за спрени дела?

- Да, от същия ден. Но думата проблеми не е е точна, точната е кошмар.

- За какви дела се караха?

- Срещу този шеф на "Новинар" или на "Капитал"... мисля, че се казваше Прокопиев, за "Океански риболов" и др. Спомням си Джамбов с неговия тих, кротък тон, като отказваше. Колев не бе тих и кротък.

- Какво отказваше?

- Да образува дела, да ги "смачка" тия. Така говореше Филчев: Искам да ги смачкате тия.

И после Колев даде интервю, поиска свалянето му. Не знам защо Филчев реши, че аз съм от същата категория. Говорим за прокурори от Главна прокуратура, а аз съм един писарушко. Последното нещо, от което имах нужда, е да стана свидетел на такова нещо. Ако се замислите, трима човека са убити. Добре, за единия казват, че е самоубийство. Надя е убита, имаше проблеми с Филчев. Колев е убит, имаше проблеми с Филчев...

- Филчев неведнъж е казвал, че познава Георгиева само като студентка, а после я е виждал веднъж.

- Глупости. Имаше заведение срещу стария Висш съдебен съвет - "Синият лъв". Питайте служителите. Имали сме общи снимки по рождени дни, на които аз съм с Надя, а Филчев - леко отстрани. Или на които той е с Надя на маса. Надя е един от малкото, които влизаха в кабинета му, докато другите прокурори чакат. Тя влизаше при него, както се влиза в сладкарница.

- Знаете ли кой е убиецът на Георгиева?

- Ако знаех, досега да бях отишла и при англичани и при български прокурори, да им кажа. Животът ми за малко щеше да се нормализира. Не че това ще ми върне миналото, но поне най-после ще дишам спокойно.

- Как живеете в Англия? Имали сте тежко заболяване.

- Миналата седмица бях при доктора. Твърди, че всичко идва от стрес.

- Ако нашите власти изпратят поръчка за разпит, ще разкажете ли всичко?

- Ако искат лично да дойдат, ще им отговоря на всички въпроси.

- Какво очаквате от делото?

- Съдията бе с вързани ръце, не можеше да продължи делото без мен. След края на процедурата в Лондон очаквам делото да започне. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Ще стане ясно, че и аз, и Пламен, и Аврамов нямаме нищо общо с убийството.

- Била ли сте на 26 февруари при Георгиева?

- Не, Орлин не го бях го виждала толкова време. Ходих с Пламен до тях. Глупости са, че сме се били уговорили и сме отишли заедно, че Колев ни бил съветник. Стигнала съм до точка на живота си, в която се чувствам толкова уморена и безжизнена, че дори не зная защо на сутринта трябва да се събудя. Единственото, което ме държи над водата, е детето. Казвам си, ако не друго, ще идва да ме вижда. Повече не мога...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата