ОТ АРХИВА: 15 000 тона стари боеприпаси цъкат в складове

https://www.24chasa.bg/Article/1114555 www.24chasa.bg

Около 15 000 тона излишни боеприпаси чакат за утилизация в армейски складове, съобщиха от МО.

Пари за унищожаването им обаче няма. Миналата година правителството отпусна 1,3 млн. лв., които още не са усвоени. Причината е в отмяната на приключил конкурс в края на 2010 г. Същата съдба грози и завършилия преди седмици нов търг на Министерството на отбраната. Според висш военен поводът е изненадващо искане на фирма ЕМКО ЕООД да купи над 700 т от определените за утилизация снаряди. Именно ЕМКО е дружеството, чиито оръжейни складове край Севлиево гръмнаха миналата събота.

След лятото на 2008 г., когато се взривиха складовете край Челопечене, МС отпусна 30 млн. лв., с които бяха унищожени 2/3 от натрупаните 40 000 тона опасни муниции. Заради съкращенията в армията обаче всяка година за утилизация се заделят по 2000-3000 т, твърди оръжейник. По думите му, ако системно не се отпускат средства, складовете отново ще се напълнят със стари боеприпаси.

Зад този портал са образцовите погреби край с. Козарско.
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Зад този портал са образцовите погреби край с. Козарско. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Според експерти в момента има 3 вида оръжейни складове. Най-многобройните са собственост на армията. На второ място са складовете на фирмите за промишлени взривове. И на трето - погребите за муниции на частни дружества.

Зловещ спомен от взрива в Челопечене -килим от ръждясали артилерийски гилзи.
Зловещ спомен от взрива в Челопечене -килим от ръждясали артилерийски гилзи.

Броят на армейските складове е класифицирана информация. 25 от тях отдавна са изпразнени и са подготвени за продажба, но заради кризата няма интерес, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Има интерес, но повечето складови бази не разполагат с необходимите документи, контрираха бизнесмени. Документите са готови, но не ги вадим, защото веднага трябва да почнем да плащаме данъци, поясни Августина Цветкова, зам.военен министър.

6 частни фирми са купили оръжейни складове от армията и съхраняват в тях нарочени за утилизация или реновиране боеприпаси, съобщи човек от бранша. Това са “Видекс”, “Дунарит”, “Берета трейдинг”, “Арсенал”, ЕМКО и “Максам”. Последната фирма е испанска с изпълнителен директор Хосе Галистео.

Някои фирми обаче предпочитат да ползват държавните складове години наред, без да плащат, потвърди Валентин Радев, зам.-министър на отбраната.

По негова инициатива към договорите с тези дружества бил добавен анекс, който ги задължавал да плащат наем, равен на 10% от стойността на съхраняваното имущество.

Пробойните в сигурността на частните оръжейни складове идват от слабости в охраната, заяви Радев, който е оръжеен специалист.

Супермодерна техника за промишлено взривяване са купили фирмите, които се занимават със строителство на пътища, съобщи още оръжейник.

Шашките с експлозив отдавна са останали в историята. Съставките на взривовете се пазят отделно и напълно безопасно. Опасната смес се образува секунди преди взрива. Това става с помощта на специална машина, която подава съставките във вече изкопаните в скалата дупки.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Най-много са край Козарско

Едни от най-големите складове за съхранение на армейски боеприпаси у нас са край брациговското село Козарско.

Те са изградени под планината през 60-те години на миналия век. Погребите са под управлението и контрола на Министерството на отбраната. Пазят ги военнослужещи и частни охранители.

Месеци след експлозиите край Челопечене тогавашният военен министър Николай Цонев покани медии именно в Козарско, за да покаже складове образец.

Край Брацигово има и други военни складове, където се съхраняват горивни и смазочни материали за армията. Цистерните с ГСМ са заровени под земята и достъпът до тях е ограничен.

На 15 км от Панагюрище работи частна фабрика за взривни вещества “Динонитромед”. Тя има издаден лиценз и се контролира от служба "Контрол на общоопасните средства" на МВР. По информация на запознати фабриката е оборудвана с най-съвременни технологии за производство и безопасност.

ЛЮБО ИЛКОВ

Частник пази в Сопот

Частна фирма, избрана с конкурс, пази складовете за взривни вещества и боеприпаси на Вазовските машиностроителни заводи в Сопот. Площадките за снаряжение са край Иганово, а за боеприпасите и готовата продукция - в с. Свежен.

“Имаме служител, който почти ежедневно проверява експлозивите в складовете. Те отговарят на изискванията за безопасност и пожароустойчивост. Опасността е сведена до минимум”, обясни директорът на ВМЗ -Сопот, инж. Иван Стоенчев. Оръжейницата редовно се инспектира от експерти на МВР.

Складове с ракети и въоръжение има в най-големите български авиобази - Крумово и Граф Игнатиево, които се охраняват денонощно от гардове на армията. (24часа)

Хиляди мини горят за ден в “Дунарит”

По 15 000 боеприпаса на денонощие може да утилизира новият цех на завод “Дунарит” в Русе.

Това съобщи изпълнителният директор на фирмата инж. Кръстю Кръстев.

Технологията, която струва 4 млн. лв., е екологично чиста. За първи път утилизация у нас се извършва в закрито помещение, а не на полигон. Най-близкото подобно съоръжение в Европа в момента се намира в Полша.

Цехът край Русе е изграден със средства на дружеството и чрез съфинансиране по оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността”.

Модерната инсталация позволява термично обезвреждане на 2000 до 5000 взриватели и капсул-детонатори за една 8-часова работна смяна. Инсталацията работи 24 часа в денонощието, защото така е икономически по-издържано, коментира инж. Кръстев.

По думите му работата на цеха е абсолютно безопасна за гражданите на Русе и околните населени места.

Кръстев изключва предпоставки за аварии, защото складове на дружеството били проектирани и строени по всички норми, всеки от тях имал паспорт.

Хранилищата са обект на редовни проверки от страна на служба КОС на МВР.

КАМЕН ПЕТРОВ, “БРЯГ МЕДИА ГРУП”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на