Закон вкарва басейна в детските градини

https://www.24chasa.bg/Article/1114693 www.24chasa.bg
ОГНЯН СТОИЧКОВ

Детските градини занапред да се пускат в експлоатация само ако имат басейн. Това предложи вчера шефът на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков при обсъждането на проектозакона за детето в НС. Така щяло да бъде гарантирано правото на здраве и спортна активност на подрастващите, регламентирано в новия документ. Стоичков предложи още законът да се превърне в кодекс, тъй като е събрал всички разпоредби, засягащи децата.

Зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева отбеляза като постижение на закона усъвършенстването на реда за осиновяване. За първи път например у нас се въвежда изискване осиновителят да бъде най-много с 50 г. по-възрастен от осиновения. Целта е да се гарантира максимална защита на децата срещу домашна експлоатация и нормална семейна среда, обясни Машева. В синхрон с най-добрата европейска практика било и новото изискване за професионална специализация на магистратите, които работят с деца. Съвсем скоро ще излезе и директива на ЕС, с която се криминализират новите форми на сексуално посегателство срещу деца в интернет, допълни зам.-министърката.

За децата със здравословен проблем и тези, които са над 7 г., но не са намерили подходящи осиновители 6 месеца след вписването им в регистъра, се предвижда по-подробна лична информация на страницата на Агенцията за социална подкрепа.

Неправителствени организации имат опасения, че до 2013 г. страната ни няма да се подготви с достатъчно приемни семейства, така че безпроблемно да сработи забраната за настаняване на деца до 3 г. в приют. Те предупредиха, че може да се стигне до задържането на малките в родилните домове, което било по-страшно и от сиропиталище. Според социалния зам.-министър Валя Симеонова няма такава опасност, тъй като имало 15 млн. лв. специално за развитие на приемната грижа.

"Къде са правата на родителите в този закон?! Или ще станем като Швеция, където социалните отнеха детето на майка, защото не го е завела на зъболекар", скочи Стоян Георгиев от асоциация "Общество и ценности".

"По този закон родителите нямат права, имат само задължения по грижата за децата", контрира Велина Тодорова, преподавател по семейно право в СУ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,