Закон вкарва басейна в детските градини

https://www.24chasa.bg/Article/1114693 www.24chasa.bg
ОГНЯН СТОИЧКОВ

Детските градини занапред да се пускат в експлоатация само ако имат басейн. Това предложи вчера шефът на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков при обсъждането на проектозакона за детето в НС. Така щяло да бъде гарантирано правото на здраве и спортна активност на подрастващите, регламентирано в новия документ. Стоичков предложи още законът да се превърне в кодекс, тъй като е събрал всички разпоредби, засягащи децата.

Зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева отбеляза като постижение на закона усъвършенстването на реда за осиновяване. За първи път например у нас се въвежда изискване осиновителят да бъде най-много с 50 г. по-възрастен от осиновения. Целта е да се гарантира максимална защита на децата срещу домашна експлоатация и нормална семейна среда, обясни Машева. В синхрон с най-добрата европейска практика било и новото изискване за професионална специализация на магистратите, които работят с деца. Съвсем скоро ще излезе и директива на ЕС, с която се криминализират новите форми на сексуално посегателство срещу деца в интернет, допълни зам.-министърката.

За децата със здравословен проблем и тези, които са над 7 г., но не са намерили подходящи осиновители 6 месеца след вписването им в регистъра, се предвижда по-подробна лична информация на страницата на Агенцията за социална подкрепа.

Неправителствени организации имат опасения, че до 2013 г. страната ни няма да се подготви с достатъчно приемни семейства, така че безпроблемно да сработи забраната за настаняване на деца до 3 г. в приют. Те предупредиха, че може да се стигне до задържането на малките в родилните домове, което било по-страшно и от сиропиталище. Според социалния зам.-министър Валя Симеонова няма такава опасност, тъй като имало 15 млн. лв. специално за развитие на приемната грижа.

"Къде са правата на родителите в този закон?! Или ще станем като Швеция, където социалните отнеха детето на майка, защото не го е завела на зъболекар", скочи Стоян Георгиев от асоциация "Общество и ценности".

"По този закон родителите нямат права, имат само задължения по грижата за децата", контрира Велина Тодорова, преподавател по семейно право в СУ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Студенти здравеняци теглиха лек автомобил, пълен с мажоретки! Това беше една от най-атрактивните дисциплини в десетото издание на състезанието по силов многобой "Силен мъж". В нестандартната надпревара се включиха 7 студенти от русенския университет "Ангел Кънчев", а победител стана Александър Танасов, първокурсник в специалност "Кинезитерапия".

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас. Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло.

Вършим повече работа за туризма от чужди актьори и спортисти КОЙ Е ТОЙ Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоун.