Закон вкарва басейна в детските градини

https://www.24chasa.bg/Article/1114693 www.24chasa.bg
ОГНЯН СТОИЧКОВ

Детските градини занапред да се пускат в експлоатация само ако имат басейн. Това предложи вчера шефът на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков при обсъждането на проектозакона за детето в НС. Така щяло да бъде гарантирано правото на здраве и спортна активност на подрастващите, регламентирано в новия документ. Стоичков предложи още законът да се превърне в кодекс, тъй като е събрал всички разпоредби, засягащи децата.

Зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева отбеляза като постижение на закона усъвършенстването на реда за осиновяване. За първи път например у нас се въвежда изискване осиновителят да бъде най-много с 50 г. по-възрастен от осиновения. Целта е да се гарантира максимална защита на децата срещу домашна експлоатация и нормална семейна среда, обясни Машева. В синхрон с най-добрата европейска практика било и новото изискване за професионална специализация на магистратите, които работят с деца. Съвсем скоро ще излезе и директива на ЕС, с която се криминализират новите форми на сексуално посегателство срещу деца в интернет, допълни зам.-министърката.

За децата със здравословен проблем и тези, които са над 7 г., но не са намерили подходящи осиновители 6 месеца след вписването им в регистъра, се предвижда по-подробна лична информация на страницата на Агенцията за социална подкрепа.

Неправителствени организации имат опасения, че до 2013 г. страната ни няма да се подготви с достатъчно приемни семейства, така че безпроблемно да сработи забраната за настаняване на деца до 3 г. в приют. Те предупредиха, че може да се стигне до задържането на малките в родилните домове, което било по-страшно и от сиропиталище. Според социалния зам.-министър Валя Симеонова няма такава опасност, тъй като имало 15 млн. лв. специално за развитие на приемната грижа.

"Къде са правата на родителите в този закон?! Или ще станем като Швеция, където социалните отнеха детето на майка, защото не го е завела на зъболекар", скочи Стоян Георгиев от асоциация "Общество и ценности".

"По този закон родителите нямат права, имат само задължения по грижата за децата", контрира Велина Тодорова, преподавател по семейно право в СУ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него