Исторически роман от света на Джордж Мартин

https://www.24chasa.bg/Article/1116643 www.24chasa.bg
Шон Бийн в сериала на HBO по първата книга от поредицата. Филмовата адаптация счупи рекордите за рейтинг и накара милиони зрители да прочетат книгите на Мартин.

Може ли любимият ти автор да стане най-омразният човек за теб. Може - ако забави продължението на поредицата, която си изгълтал за броени дни, с няколко години. Шест години след четвъртата част на "Песен за огън и лед" най-сетне се появи и нейното продължение "Танц с дракони".

Поредицата на Джордж Р. Р. Мартин не може да се категоризира като обикновено фентъзи. Свръхестественото е малко и не се натрапва. Тя е по-скоро исторически роман за измислен свят, предаден с такава плътност и детайли, че може да накара и най-върлите противници на приказните истории да прекарат безсънни нощи над дебелите томове. Авторът споделя: "Аз много обичам историята, но проблемът е, че като си запознат с нея, тя не те изненадва и знаеш съдбата на героите й."

Светът, който Мартин създава, напомня средновековна Европа.

Исторически роман от света на Джордж Мартин

Континентът Вестерос е разделен на седем кралства, които след дълги и кървави войни са обединени в империя от династия с митично потекло. След гражданска война последният крал от рода Таргариен е убит, а на трона се изкачва младият Робърт Баратеон. Убийството на крал Робърт 15 години по-късно дава начало на кървава вражда между седемте фамилии, желаещи трона.

Има три основни сюжетни линии. Първата - хрониката на гражданската война за контрол на Вестерос; втората - растящата заплаха от свръхестествените “Бели бродници” от далечния север. Те се появяват отвъд чудовищно огромния Вал от лед и камък... силен само дотолкова, доколкото са силни неговите бранители. И накрая амбицията на изгнаничката Денерис Таргариен - дъщеря и последен наследник на убития 15 години по-рано крал, да си върне принадлежащия й трон. С напредването на поредицата трите сюжетни лини се преплитат все повече.

Историята е до голяма степен непредвидима и с най-неочаквани обрати. Всяка глава се разказва през погледа на различен герой. В първите 4 книги те са над двадесет. Това, освен че дава съвсем различна гледна точка, прави и съдбата на всеки от тях неясна. Авторът е брутален с героите си и както в реалния живот смъртта диша във врата на всеки от тях и понякога отнася дори основни действащи лица. Така засилва напрежението за читателя и не му дава да се отпусне до последната страница. Повечето от героите трудно могат да се определят като положителни или отрицателни. Безскрупулни убийци стават спасители, а бляскави рицари - мълчаливи съучастници в отвратителни жестокости.

През тази година HBO засне 10 серии по първия том на поредицата - "Игра на тронове". Самият автор бе в екипа на проекта, който е и една от най-скъпите и мащабни тв продукции. Рисковото от финансова гледна точка начинание се оказа печелившо. Продукцията счупи много рекорди за зрителски интерес и оценка, а през идната пролет се очаква вторият сезон на сериала по следващата книга. Работата по сериала забавя издаването на книгите от поредицата, но заради успеха му се появиха много нови читатели и книгата се превърна в бестселър №1 за 2011 г. в класацията на "Ню Йорк таймс".

Петата част - "Танц с дракони", добавя към досегашните още няколко основни герои.

След колосално сражение бъдещето на Седемте кралства виси на косъм. Нови и нови заплахи възникват отвсякъде. На изток Денерис Таргариен властва с трите си дракона като кралица в град, съграден от прах и смърт. Беглецът от Вестерос Тирион Ланистър също се отправя към Денерис. Но най-новите му съюзници не са отрепки, каквито изглеждат: между тях има един, който би могъл да осуети претенцията на Денерис за Вестерос завинаги.

На Вала Джон Сняг, 998-мият лорд-командир на Нощния страж, ще се изправи пред най-голямото си предизвикателство. Защото има могъщи врагове не само в Стража, но и отвън, в земята на съществата от лед.

От всички краища отново се разпалват жестоки конфликти. Интриги и предателства дебнат отвсякъде. Разбойници и жреци, войници и превъплъщенци, благородници и роби се изправят пред тежки препятствия. Някои се провалят, други ще израстват в силата на мрака. Но във време на нарастващ смут съдбата и политиката неизбежно водят към най-грандиозния танц от всички.

Светът ни е сложен и противоречив. Такъв е и този на Джордж Мартин и затова печели много повече читатели извън традиционните любители на фентъзито. Хилядолетна история се показва зад всеки камък. В залата на кралският пир може да видиш кучетата, които разнасят останките от храната. На полето след битката бродят мародери. Сцените със секс или насилие са брутално детайлни. Но всичко това прави историята максимално реалистична и пълнокръвна - една приказка, в която и възрастният да може да повярва. А кой не обича добре разказаната приказка.