Скъп телефон “докладвал” по интернет какво говори съдийка

https://www.24chasa.bg/Article/1117178 www.24chasa.bg
Главният прокурор Борис Велчев иска отстраняването на шефа на окръжната прокуратура в Хасково Иван Ванчев (вдясно). СНИМКА: БУЛФОТО

Грандиозен скандал с подслушване на магистратка в Хасково е на път да реши съдбата на поне две професионални кариери.

Както "24 часа" писа вчера, окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев е следил и подслушвал незаконно своята колежка и приятелка, шефката на районния съд в Хасково Миглена Тянкова. Затова главният прокурор Борис Велчев е внесъл във ВСС предложение за дисциплинарното му уволнение.

Оскъдните слухове първо гласяха, че става дума за служебен скандал. Вчера обаче магистратите вече бяха категорични, че се касае за личностни взаимоотношения, които нямат нищо общо с работата. Основната версия е болезнената ревност на Ванчев към дългогодишната му приятелка.

Скъп телефон “докладвал” по интернет какво говори съдийка

Окръжният прокурор на Хасково обаче е подслушвал не само местни магистрати и хора от властта, но и такива от централно ниво, каза вчера главният прокурор Борис Велчев

Срещу Ванчев обаче няма да бъде образувано досъдебно производство, защото липсват достатъчно доказателства за извършено престъпление.

За сметка на това Борис Велчев е категоричен, че шефът на окръжната прокуратура в Хасково трябва да бъде отстранен от длъжност. Защото "поведението му е несъвместимо с етичния кодекс на магистратите".

"Не взех лесно решението си. Към работата му нямам възражения. Тук става въпрос за нарушаване на етични правила", допълни Велчев.

"Генерално не мога да разбера с какво съм уронил престижа на съдебната система. Няма никаква репресия, която да съм упражнил. Надявам се, че това ще се докаже и в хода на евентуална проверка", каза вчера пред "24 часа" Иван Ванчев.

Главният прокурор отказа да даде повече подробности, за да не се опорочи дисциплинарното производство. Той се надява, че Висшият съдебен съвет ще отстрани Ванчев от поста на заседението си следващата седмица.

Как са били правени записите, какво съдържат и най-важното - в кой период са подслушванията, все още е твърде неясно. Юристи от Хасково подозират, че Биг Брадърът спрямо съдийката е станал възможен чрез скъп телефон, на който е инсталирана програма, която чрез интернет може да "докладва" какво говори притежателката му.

"Събираната информация е дело на софийска агенция за сигурност. Става дума за всичко - видео, снимки, аудио...Работено е професионално. Интересното е, че копие от набавения материал е бил открит и в столичния офис на изпълнителите.

Възможно е да е готвен шантаж и на висши магистрати”, съобщиха вчера отлично запознати.

Източници от ОД на МВР - Хасково, категорично отрекоха през тях да са минавали СРС-тата, които засягат Тянкова - т. е. след съответното искане и разрешение от съда.

Говори се обаче, че брожението е започнало още в началотона месеца, когато прокурорът Ванчев бил извикан в инспектората на прокуратурата в София. Дни по-късно там е била и съдия Миглена Тянкова, която най-вероятно е давала лични обяснения.

Скандалът идва в деликатен момент за магистратурата в Хасково. Там изборът на нов окръжен съдия бе отложен, в момента има временно изпълняващ длъжността. Причината: от месец тече дисциплинарна проверка от София за съмнения за манипулиране на случайното теглене на състави по делата.

Иначе кандидатите за шеф на окръжния съд са двама: следената Миглена Тянкова и досегашният председател Росен Русев

Вчера Русев не отговаряше на телефона. Той бе единствен кандидат за поста началник на специализирания съд. Изненадващо за мнозина обаче през пролетта председателят на ВКС Лазар Груев не го допусна даже до събеседване. "Документирани контакти на Тянкова с по-висши магистрати могат да се окажат ключови при нареждането на пъзела", гадаеха вчера местни прависти.

Съдия Тянкова се смята за много успешен шеф на районния съд в Хасково. Бившата юрисконсултка в общината още преди десетина години започна амбициозна програма в съдилището, което стана един от първите "Съд-модел" в България по програмата US-aid.

Приятелят й Иван Ванчев пък започва кариерата си като следовател, след това е началник първо на районните прокурори.

От два мандата е шеф на окръжната прокуратура. Преди втория обаче той не беше кандидатът на Борис Велчев - тогава главният прокурор експериментално искаше да въведе едномандатност на територията на Пловдивския апелативен район.

Вчера колеги на Ванчев се чудеха как спокоен и умерен професионалист като него може да бъде въвлечен в подобна неприятна история.

Той е проверяван от н нспектората на ВСС единствено през 2009 г. за пропуски при дело за катастрофа с причинена смърт.

"Не разбирам защо се връщате към този стар факт. Тогава аз дори не бях предложен за наказание", каза вчера Ванчев.

Личната връзка между прокурор Иван Ванчев и съдия Миглена Тянкова е обществена тайна в Хасково. И двамата не са обвързани семейно, така че няма нищо смущаващо в близките им отношения.

"Дори дума не може да става и за конфликт на интереси. Двамата оглавяват структури в съдебната власт, които нямат никакви допирни точки помежду си, въпреки че са в една и съща сграда", коментираха вчера техни колеги.

Има едно дребно изключение обаче от това лято. Жалващ се от имотната мафия направи седяща стачка пред кабинета на Ванчев. Бе осъден за дребно хулиганство, въпреки че районният съд с председател Миглена Тянкова бе склонен да го подведе за едро хулиганство и нарушаване на обществения ред. (24часа)

Подслушваната Миглена Тянкова: Случилото се е много лично

Г -жо Тянкова, търся ви по неприятен повод, свързан с вашето следене и подслушване.

- И на мене ми е трудно да говоря.

- Всъщност какво има на записите?

- На този етап не знам точно. Уверена съм обаче, че станалото е изцяло лично. Ако се чувствам виновна, то е покрай приятелите или колегите, които по косвен начин са били замесени в тази неприятна история. Искам чрез вас да им се извиня и да им кажа, че много съжалявам за случилото се.

- Говори се за политици, които също са били "вътре".

- Според мене няма такиви, поне не в общоприетия смисъл.

- Вие сте кандидат за председател на окръжния съд. Скандалът ще попречи ли на професионалната ви кариера?

- Сигурно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България

Там няма коронавирус, време е за купон "Отворете кръчмите и дискотеките! Всички да се забавляваме дружно в заведенията! Там няма коронавирус. Мерките са разхлабени достатъчно, а хората имат нужда да се веселят и да отпуснат най-накрая напрежението." За това призова пред "България Днес" фолклегендата Снежина

Димитър Бербатов изненадващо попадна в Топ 50 на най-грубите футболисти по терените на Висшата лига. Авторитетното списание "FourFourTwo" състави класацията, в коярто водещ критерий са броят извършени нарушения. Бербо е на 31-о място с 323 фаула на сметката си през осемте години, в които бе част от Висшата лига