Енциклопедия “България” може да влезе в “Гинес”

https://www.24chasa.bg/Article/1117320 www.24chasa.bg
Според министъра на културата Вежди Рашидов Голямата енциклопедия "България" е колосален труд и уникален документ. Той сподели мнението си с Венелина Гочева - вицепрезидент на издателския борд на "Медийна група България холдинг" и най-голям поддръжник на проекта. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

"Много са писали за мен, но това е различно - 20 реда и влизаш в историята. Значи животът ти дотук не е минал напразно. Какво беше заглавието на един наш филм? Май "Следите остават", пошегува се световноизвестната оперна певица Христина Ангелакова.

Примата беше сред гостите на премиерата за старта на Голяма енциклопедия "България" днес в голямата зала на БАН. Там присъстваше елитът на академичната общност, а тя беше поканена като личност, чието име присъства в авторитетното издание. Съставителите на енциклопедията не са особено склонни да включват в нея хора, за които историята още не се е произнесла. Стана ясно, че всяко име е било обект на яростни дискусии от редколегията. Но все пак сред близо стотината имена, влезли в първите 2 тома, има 20-ина, които са между нас.

"В живота си не съм получил нито една награда. Но когато разбрах, че името ми е в енциклопедия "България", това беше повод за дълбока личностна преоценка на живота ми", призна известният журналист Петко Бочаров. А магът Астор, който също присъства на нейните страници, все още не вярва, че името му там не се е появило по магия. Премиерата уважи и художникът Греди Асса - също включен в енциклопедията.

Издателят Любомир Павлов (вляво) поздравява акад. Гюзелев, главен редактор на енциклопедията.
Издателят Любомир Павлов (вляво) поздравява акад. Гюзелев, главен редактор на енциклопедията.

На премиерата на 12-томното издание, което излиза на пазара заедно с "24 часа" и "Труд", стана ясно, че идеята е била на акад. Евгени Головински. Първо е бил замислен един том от 1000 стр., но промените са били толкова мащабни, че накрая станали 12 тома.

"Това е учебник по българознание. Ако има наш "Гинес", изданието може да бъде вписано като труд с най-голям брой автори", емоционално се изказа главният редактор на поредицата акад. Гюзелев. Той призна, че най-големите спорове в редколегията са били кои личности да влязат в енциклопедията. Оказало се, че сме най-добри в музиката и в изобразителните изкуства. Тези имена преобладават в 12-те тома.

Многотомната голяма енциклопедия "България" не би била възможна без подкрепата на книгоиздателска къща "Труд", се разбра при представянето. Подобен труд се ражда след 30-40-годишна упорита работа на голям екип. Повече от 5 години редакторите на КК "Труд"самоотвержено и свеотдайно са работили редом с екипа на учените от БАН. Идеята намерила подкрепа от Вестникарска група България, която лансира академичното издание с вестниците си.

"Най-лошото за мен е духовната криза. Забравя се, че в България има наука и култура. Интернет? Хартията си остава хартия", обоснова причината да даде рамо на проекта "Енциклопедия" съсобственикът на "24 часа" Любомир Павлов и обеща да подкрепя подобни проекти.

"Героизъм в кризисно време" нарече издаването на енциклопедията министърът на културата Вежди Рашидов. Той се пошегува, че не знае дали ще види името си в някой от томовете, но пък го имало в световни енциклопедии за пластични изкуства. Не пропусна да напомни, че догодина 2 млн. лв. от бюджета на министрството ще отидат за попълването на фондовете на библиотеките.

Уникалният труд е резултат от над 10-годишните усилия на научноинформационния център "Българска енциклопедия" към БАН, който работи вече 56 години и предлага най-богатата и точна информация, източник за национално самочувствие. Тя е обективна, поднесена по достъпен начин, и най-важното - безпристрастна. Няма никакъв политически нюанс, казват съставителите на изданието. На общо 4992 стр. е събрано всичко значимо, станало по българските земи - това са 12 840 статии плюс над 12 хил. илюстрации, схеми и диаграми. Такива издания се появяват на 30 г. веднъж, знаят запознати.

Първият том от енциклопедията, който излезе на 10 ноември, вече е изчерпан и се чака допечатка. "Това е нашата памет. Мястото на това издание е във всяка библиотека", убедена е Венелина Гочева, член на издателския борд на Вестникарска група България. Очаквайте интересни премиери в градовете, описани в академичното издание, обеща тя. И допълни: "Време е да довършим нашата история".

"24 часа", който ви предлага поредните томове от Голяма енциклопедия "Българрия" в четвъртък (през седмица) ще ви държи в течение на най-интересните теми, включени в тях.

Поръчайте онлайн "Голяма енциклопедия България" в mediamall.bg