Обездвижването води до микротравми на гръбнака

https://www.24chasa.bg/Article/1118065 www.24chasa.bg

С д-р Илиян Стоев разговаря Илияна Ангелова

Д-р Илиян Стоев от “Гръбначен център”, в който оперират всички видове гръбначни заболявания, е неврохирург с 30-годишна практика в областта на мозъчната и гръбначна хирургия.Един от пионерите в България на съвременната гръбначна хирургия и на минимално инвазивната хирургия в тази област. Има много специализации в чужбина. Голямата му страст към минимално инвазивната гръбначна хирургия се породила по време на 3-годишната му работа в Кувейт след запознанството с д-р Тарик Синан.

- Д-р Стоев, с какви оплаквания най-често ви търсят пациентите?

Д-р Стоев се опитва да помогне на пациентите си първо с малко инвазивни методи. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”
Д-р Стоев се опитва да помогне на пациентите си първо с малко инвазивни методи. СНИМКА: “24 ЧАСА”

- Дисковите хернии са една от проявите на т.нар. дегенеративен гръбнак. Те се срещат все по-често. Дължат се на начина на живот в България, а и поради увеличаването на средната продължителност на живота. Дегенеративните заболявания са свързани с остаряването.

- Има ли фамилна обремененост при тези заболявания?

- По-скоро обездвижването е важен фактор. Младите не спортуват. А когато един орган не си върши работата, той дегенерира. Когато сме обездвижени, се стига до микротравми на гръбначния стълб. 80% от хората имат през живота си някакъв проблем с него.

- А неудобните пози при тежък физически труд?

- Грижите за гръбначния стълб са на много ниско ниво. Моите наблюдения са, че хората се сещат за него едва когато се разболеят. Именно затова скоро ще открием училище за гръбнака. Искаме да научим здравите хора как да живеят така, че гръбнакът им да остане здрав, а болните - да са в хармония с болестта си. Ще даваме съвети както на хората, които вече имат заболявания, така и на здравите как да се държат с гръбначния си стълб, за да нямат проблеми.

- Кои са слабите звена на гръбнака?

- Той се състои от костни прешлени и хрущялни дискове между тях. Всеки прешлен има предна и задна част - дъга, отвори, през които минават разклоненията на гръбначния мозък, и отвори, през които излизат нервните коренчета. По тях и по гръбначния мозък тече информацията по тялото към главния мозък и от мозъка към тялото. Ако например искам да повдигна нещо, сивото вещество изпраща сигнали по гръбначния мозък и нервните коренчета. Те стигат до мускулите на моята ръка и аз вдигам предмета. Заболяванията, които възникват, са заради притискане на нервите в междупрешленните отвори. Това е основният проблем, с който се борим. Има и много други изкривявания, счупвания и др. заболявания на гръбначния стълб, които могат да доведат до притискане на нерви.

- А защо открихте болница само за гръбнака?

- Досега нямаше специализирано здравно заведение, което да се занимава само със заболяванията на гръбначния стълб. Те се лекуват в неврологични, ортопедични или неврохирургични клиники наред с други страдания. Много често проблемът на пациентите е комлексен и изисква намесата на няколко специалисти от различни области. При нас екип от лекари с различни специалности - невролози, неврохирурзи, ортопеди, кардиолози и др., са обърнати към намирането на най-доброто решение за болката на всеки пациент.

- Някои хора получават болезнено схващане в кръста след вирусни инфекции. Оказва ли то влияние върху прешлените?

- Не, това е съвпадение. Най-вероятно има някакъв проблем на гръбнака - с прешлените или възпаление на коренчета, който е тлеещо огнище. Вирусното възпаление засяга най-уязвимото място.

- Кое вреди на гръбнака?

- Гръбнакът има две S-образни извивки. Шийната и поясната област се наричат лурдоза, а гръдната - кифоза. Те трябва да бъдат балансирани, тогава натоварването на прешлените е оптимално. Балансът може да се наруши например при ходене с неудобни обувки или спане на неудобно легло, непрекъсната работа в лоша поза.

- В ученическа възраст децата понякога страдат от изкривявания. На какво се дължат те?

- Ювенилната кифосколиоза настъпва, когато децата много бързо израстват. Понякога дисковите хернии проникват в тялото на прешлена, а не отиват назад към гръбначния канал, където е гръбначният мозък. Има болка, но не и увреждане на "информационната магистрала". Има и друго - идиопатична сколиоза, при която гръбначният стълб се завърта и изкривява.

- Как се поставя диагнозата?

- С рентгенова снимка на засегната област. Ако се налага, тя се разширява и обхваща целия гръбнак. Изкривяването на едно място води до рефлекторно изкривяване на друго. Истинската причина за ювенилната сколиоза не е ясна. Интересно е, че страдат по-често момичета, те израстват по-бързо. Съществува и училищна сколиоза, която е лека форма. Преодолява се с гимнастика.

- Какво представляват минимално инвазивните методи?

- При тях разрезите всъщност са убождания. Ние практикуваме процедури с игли или канюли (малки тръбички). Работим с ендоскоп, който позволява добро визуализиране. Малкият разрез води до малка травма на тъканите и липса на болка, възстановяването е по-бързо, както и връщането към обичайния живот на пациента.

Извършваме и някои нови процедури, които не са се правили преди - намаляване на хрущялните дискове чрез инжектиране на озоново-кислородна смес. Това намаляване може да стане и чисто механично през 3-4 мм отвор. Класическа дискова херния може да бъде извадена през тръбичка колкото сламка. Премахва се късчето хрущял, което притиска нерва. В редки случаи се маха целият диск. Резултатите от тези операции са напълно сравними с тези от класическата хирургия, където разрезът е 4-5 см и за по-добър достъп се изрязва част от костите.

- Кога решавате, че дисковата херния трябва да се оперира?

- Двеса най-важните показания - загуба на контрол върху тазовите резервоари - уриниране и дефекация, и върху половите функции, както и при пареза на крака, която нараства. Ако движенията са ограничени от 2 г. например, но си стои на едно ниво, това не е показание за незабавна операция. Друго показание е силна болка, която не се поддава на лечение само с медикаменти или иглотерапия. 80% от хирургията при нас се извършва с минимално инвазивни методи. Целта ни е да постигнем добри резултати с тях и да ограничим откритите операции.

- Имали ли сте случай, когато резултатите от лечението да са ви изненадали?

- При нас дойде млад пациент, който вече бе опериран от дискова херния в друга болница предиповече от три години. Бяха останали обаче тазово-резервоарните и половите разстройства. На магнитнорезонансната томография установихме, че има дискова херния на мястото, което е оперирано. Допуснахме, че е рецидив. Оперирахме го пак и часове след събуждането той започна да контролира уринирането. Чудото е, че след толкова дълго притискане на нервните коренчета функциите им все пак се възстановяват. Причината да го оперираме бяха силните болки, които изпитваше, а надеждата за възстановяване на тазово-резервоарните функции бяха много малки. По принцип тези увреждания са необратими. Пациентът се похвали и с възстановяване на сексуалните си функции месец след изписването.