Най-старото дърво в Европа бавно умира

https://www.24chasa.bg/Article/1120124 Най-старото дърво в Европа бавно умира Най-старото дърво в Европа бавно умира www.24chasa.bg
Летният дъб в село Гранит тази година навършва точно 1666 години, доказаха лесовъди. Днес е жив само източният му клон (вдясно). СНИМКИ: АВТОРЪТ

Тази година най-старото живо дърво в Европа - летният дъб в село Гранит, община Братя Даскалови, навършва точно 1666 години. Възрастта му е доказана научно по метод, известен като "свредела на Преслер". От 40 години насам, обаче дъбът съхне и днес е останал жив само един негов клон.

Старозагорският художник Христо Танев твърди, че дървото е преживяло 17 века, защото като фиданка е било донесено от свято място - района на манастира "Свети Атанасий Летни" край чирпанското село Златна ливада.

Науката сочи, че дъбът е посаден през 345 г. след Хр. и 336 години преди създаването на българската държава. А светата обител, която пък се смята за най-старият манастир в Европа, е основана през 344 г.

И тази есен единственият жив клон на дъба даде жълъди, които местни ентусиасти събират, за да засадят в градините си и да отгледат потомци на ветерана. Защото тъжната истина е, че дървото бавно, но сигурно умира.

Специалисти обясняват това не толкова с преклонната му възраст, колкото с факта, че подпочвените води в района чезнат и стават все по-дълбоки, а летният дъб пие много вода. Казват, че корените му са толкова дълбоки, колкото е височината му. В Гранит дъбът е висок 23,4 м и се твърди, че коренната му система се е разстлала върху 150 кв. м. Бедата е, че корените му са дълбоки, но не чак толкова, че да достигат до ниските подпочвени води, и все пак достатъчно, за да не могат да "пият" от течащата на повърхността вода.

Местните си спомнят, че дъбът започнал бавно да съхне от 1969 г., когато при буря се счупил най-големият му клон - този от север.

Преди десетина години наивно смятали, че ако се държи пълен местен микроязовир, подпочвените води в района ще се вдигнат, а каналът, който минава покрай дървото, ще се напълни. Даже се заговорило с моторни помпи да прехвърлят вода в язовира от местната река Гюлдере. Опитали всичко това през 2003 г., но неуспешно.

Този канал е прекаран в началото на 80-те г. на миналия век, когато със съдействието на Людмила Живкова дори смятали да изградят специална напоителна система. Но през 1981-а дъщерята на бившия първи умира и по канала под дъба, наричан още гранитското огледало, никога не потича вода.

В близкото минало специалисти опитват и други начини, за да спасят съхнещото дърво. През 1983-а местната власт решила да помогне на ветерана, като го укрепи с бетон. Бетонирали огромната хралупа на дъба, без да се замислят какво ще се случи, когато лятно време термометърът покаже 40 градуса на сянка. Закрили хралупата и с медна ламарина, за да не се пълни с вода от дъждовете, но по-късно цигани я откраднали. Укрепили дървото и с дървена конструкция, която 3 години по-късно заменили с метална.

Някъде по това време вече дъбът започнал прогресивно да съхне.

През 2008 г. по разпореждане на старозагорската РИОСВ бе вдигната ограда край дъба, за да не могат животни да му вредят. Преди това изместили и асфалтовия път, който минавал под клоните. Не помогнало и това.

Но оптимистите все още се надяват на чудо. И припомнят, че веднъж то вече се било случило. През 1998 г. един от клоните на линеещия ветеран, източният, се събудил и започнал отново да дава жълъди, та досега. Оттук идва и плахата надежда, че може би подпочвените води все пак са се вдигнали и дъбът ще може да пие от тях.

Още по-плаха е надеждата, че най-старото дърво в Европа ще привлече туристи и в този край. Сега, ако някой все пак иска да се докосне до него, трябва да потърси кмета Антоний Димитров, за да му отключи вратичката на оградата.

През годините дървото така и не се превръща в онази туристическа атракция, която заслужава да бъде. Преди години само издали пощенски картички с него. От тях дъбът и досега всява респект с раззеленената си корона, чиято проекция се простира върху цели 1017 кв. м. Обиколката на стъблото му е 7,46 м, височината - 23,4 м.

Може да е парадоксално, но най-старото живо дърво в Европа не попадна нито веднъж в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Той е обявен за защитен от закона на 25.12. 1967 г. със заповед на тогавашното Министерство на горите и горската промишленост.

"Като разбрахме накъде отиват работите, решихме заедно с моите ученици да отгледаме поколение на дъба. През май 1986 г. ние първи засадихме една фиданка, захваната от жълъдите на дървото", разказва дългогодишната учителка, днес пенсионерка, Станка Колева. Днес 25-годишното дърво вече е стабилен дъб, израсъл на 50-60 м от ствола на баща си. Други "деца" на дъба са засадени по-късно до черквата и кметството в Гранит, пред кметството в общинския център Братя Даскалови.

Кметът на Гранит Антоний Димитров чул, че стволът може да се намаже със специални смоли, които да удължат живота му. Но никой не гарантира, че поредната човешка намеса няма съвсем да доубие дървото.

Най-екстравагантната идея на хората от селото, която засега не е осъществена, е да продават на туристите парченца от изсъхналите клони на най-старото дърво в Европа. Стига някой да доведе туристи в Гранит. Ако дойдат, след разходката под дървото те могат да пийнат по чаша червено вино "Гранит” дело на местна винарска изба и да видят документалния филм "Жива вечност" на режисьора Атанас Джидров и сценаристката Елена Димитрова. Лентата,създадена преди година, възкресява спомените за дъба - как някога под него е било хорището на селото, под сянката му ставал оживен пазар, а младите тук се залюбвали и женели. Пак под клоните му варели църковния курбан за здраве на селския празник Димитровден.

p>А когато един ден през 1969-а неочаквано се откършил северният клон на дъба, трясъкът бил като при земетресение. Той смазал близкия кладенец, но пожалил децата от съседната детска градина, които по това време спели следобедния си сън.

Този спомен също е част от филма. А местните коментират така лентата: "Чудесно е, че този филм възкресява спомените ни за дъба. Жалко, че не може да възкреси и самото дърво, което бавно умира."

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Случи се Ликът на Петя Дубарова на марка Юбилейна марка с лика на Петя Дубарова бе показана вчера в Бургас. Събитието е част от двумесечните чествания по повод 50-годишнината на поетесата.

Ивайло Калоянчев на изпит пред баща си за "Стъклен дом"

Ивайло Калоянчев влиза в „Стъклен дом" в ролята на търговец от мола, където се кроят битките между Юлиан Вергов, Калин Врачански и останалите. Това се разбра от екипа на сериала.

Индиец лекува с дишане

"Знаете ли, че 60- 70 % от токсините в тялото се изчистват чрез дишането - каза индийският лечител Свами Джотирмая в началото на лекцията си в София. - Обикновено при дишане не използваме целия ...

Две божествени стъпки водят в Бегликташ

Mистично каменно море със соларни знаци, скални късове, наподобяващи брачно ложе и женска утроба, се крие в полите на Странджа.Най-вътрешното му свещено пространство е маркирано с почти ...

Какъв е символът на червеното яйце

Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Обичаят да се червят яйца на Великден е универсален и се среща в много страни на света. Има исторически податки още от езическите времена, че са ...