Лекарите ми казаха: Голяма работа, че умряло, ще си родиш друго

https://www.24chasa.bg/Article/1121930 www.24chasa.bg
Виктория разказва за смъртта на бебето си. СНИМКИ: АВТОРЪТ

“Потресена съм от немарливостта и арогантността на лекарите и акушерките в родилното отделение на Разград, където почина бебето ми. Докато плачех с глас за детето си, лекар ми каза: “Голяма работа станала, ще си родиш друго. Все едно, че смъртта на бебето ми е нещо ежедневно, като например да изтървеш автобуса и да чакаш следващия.”

Горчивият разказ е на 22-годишната родилка Виктория Карастан от Цар Калоян. В събота тя загуби роденото си живо и здраво момченце 3 дни след раждането.

Първоначалната версия е, че детето е умряло при задушаване от аспириране.

Празното бебешко легло
Празното бебешко легло

Никола изплакал в 12,10 ч на 16 ноември при раждане по естествен път. Тежал 3 кг и бил висок 50 см. Бебето било напълно здраво, със здраво сърце, показал първият неонатологичен преглед.

Вместо да си го приберем у дома, ние го опяхме, казва бащата Петър.
Вместо да си го приберем у дома, ние го опяхме, казва бащата Петър.

Три дни Виктория престояла в болницата с новороденото и всичко било наред, тя започнала да кърми пеленачето. Проблемите дошли в 2 ч на третата нощ, когато Никола започнал да се души и хърка.

Братчето на Никола - Цони е на годинка и 8 месеца
Братчето на Никола - Цони е на годинка и 8 месеца

“Бях будна, гледах телевизия, когато детето започна да хърка. От устата му излизаше гъста пяна, не можеше да си поеме въздух. Бръкнах му в устата, за да му помогна да изплюе, то почна силно да плаче и дишането се възстанови”, разказа родилката.

Тя твърди, че е накърмила детето няколко часа преди това, изчакала е да се оригне и едва тогава го е сложила в креватчето.

С хъркащото бебе на ръце младата майка тръгнала да обикаля и да блъска по вратите на хора от персонала, за да излязат и да й помогнат.

Детето било обдишвано с апарат, но след час пулсът му много отслабнал.

“Молих лекарите и сестрите да го оставят на апарата още, защото бебето имаше тонове.

Сестрата ми каза, че вече няма смисъл, и изключи апарата. Ей така тя му подписа смъртната присъда”, разказва Виктория.

Раждането на Никола е второто за младата жена. Тя има момченце на година и 8 месеца.

“Не съм първескиня. Знам как се гледат деца, как се хранят и как да се оригнат, за да не се задавят. Сама съм се грижила за първото си дете и досега е живо и здраво”, подчертава майката. Тя твърди, че не е допуснала грешка и не е оставила детето без надзор. Затова много й тежат подмятанията на персонала в родилното отделение, че тя му е направила нещо.

“Много хора ми казваха да не раждам в родилното в Разград, защото са немарливи. Миналата година там почина бебе на моя близка. Заради многото инциденти жените масово предпочитат да раждат в Тутракан, в Русе или във Варна. Сега изключително много съжалявам за избора си”, казва Виктория.

По време на 3-дневния престой в болницата младата майка оставила бебето само за половин час, докато отишла да попълни документите му за издаване на акт за раждане.

“Дойдоха да къпят бебетата в петък през деня. През това време ме извикаха за акта, а аз не исках да отида, защото не исках да оставя бебето само. Исках да присъствам на визитацията. Хората от персонала обаче ме принудиха да отида с мотив, че никой нямало мен да чака.

Така оставих бебето за половин час, през това време са го къпали. След това детето много плачеше, а от нослето му излизаше звук като при просвирване, но никой не обърна внимание на това, когато им казах”, разказва майката.

Според нея нещо се е случило с малкия Никола, докато тя е отсъствала.

“Вместо да си го вземем вкъщи в събота, ние го отнесохме на гробищата. Опя го баща ми, който е поп. Първото му погребение на новородено бе на собственото му внуче”, разказва през сълзи бащата на бебето Петър Цонев.

Каква е истината за смъртта на малкия Никола, ще разследва прокуратурата.

Според лекарите в разградската болница майката е проявила немарливост и е оставила пеленачето да се задави с мляко, защото не се е оригнало след кърменето.

“Направихме аутопсия, което е задължително при смърт на новородени. Причината за кончината е попадането на кърма в белия дроб. Най-вероятно майката е заспала и не е разбрала какво е станало.

Персоналът е направил всичко необходимо, за да реанимира бебето. Включено е на апарат за обдишване, гледано е от педиатър. За съжаление е било късно. Няма вина в персонала. Останалото ще прецени прокуратурата, която е образувала разследване”, заяви изпълнителният шеф наразградската МБАЛ д-р Иван Петров.

“Няма да оставя нещата така. Ще направя жалба до Министерството на здравеопазването, ще заведа дело. Не могат да ме изкарат некадърна майка и да прехвърлят на мен цялата отговорност, при условие, че вече имам опит в гледането на дете”, убедена е Виктория.

ВИОЛЕТА МИНЧЕВА

Разследват смъртта на двумесечно момиченце в Перник

Полицията разследва смъртта на 2-месечно момиченце в Перник, съобщиха от МВР. Най-вероятната причина за трагедията е задушаване.

Инцидентът станал на 19 ноември. Сигналът за трагедията в полицията е получен от Центъра за спешна помощ в града. 22-годишният О. Р. и 23-годишната Т. Т. се събудили и установили, че детето не мърда. Двамата веднага го занесли в болницата, но новороденото вече било издъхнало.

При първоначалния оглед следи от насилие не са установени. Аутопсията показала, че момиченцето е починало от задушаване. Предполага се, че, спейки, е повърнало, което е предизвикало фаталния край. За случая са уведомени социалните служби.

Петмесечно бебе на клошарка от ломския кв. Младеново е починало вчера, съобщиха от ОД на МВР в Монтана.

Малката Искра издъхнала на 20 ноември сутринта. Майката скитала през нощата и когато се прибрала сутринта видяла, че бебето не диша. Жената тръгнала да търси пари за погребение, а нейни съседи подали сигнал в РПУ в Лом към 7,30 ч. Тя пък се обадила на спешния телефон 112.

Извършен е оглед, при който по тялото не са установени видими следи от насилие. Бебето е откарано в МБАЛ за аутопсия.

Според съседи то не било добре увито с одеялце, а в къщата, в която живеят, било студено.

30-годишната майка Мария Апостолова живеела в мизерия, от дълги години е безработна, а пеленачето е 6-ото й дете. Тя отглежда сама без мъж и останалите си деца на 13, 11, 10, 3 и 2 г. Всичкитеса записани на нейно име. Майката е известна на полицията като автор на кражби, предстояло й да влезе в затвора по ефективна присъда от Ломския районен съд. Социалните работници ще се погрижат за останалите деца, които ще бъдат настанени в институция.

СВЕТЛАНА СТОИМЕНОВА, КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)