Почти няма шанс за бебето на починалата родилка

https://www.24chasa.bg/Article/1122875 www.24chasa.bg
НАДЕЖДА УЗУНОВА

Почти няма надежда за бебето на починалата в “Шейново” Надежда Узунова, съобщиха близки на семейството. Остава обаче на апаратно дишане до днес.

Жената постъпва за раждане в нощта срещу понеделник в АГ болницата, но припада и умира за много кратко време. Ръководството на “Шейново” веднага уведомило Столичния общински съвет като принципал на лечебното заведение. Съобщено бе, че причината за смъртта е остър белодробен инцидент. Подробности засега не са известни.

Сърцето на бебето едва потрепва и не е достатъчно, за да захрани мозъка. Животът на пеленачето се крепи на апаратите, изключат ли ги, отива си и то, разказа вчера опечалената Юлиана Узунова, роднина на 35-годишната Надежда. Жената била до родилката през последните й часове.

Почти няма шанс за бебето на починалата родилка

Бебето е доносено, тежи 3,6 кг, но е непоправимо увредено от асфикция - влошаване на притока на кръв и кислород от майката към плода. Това разказа по-рано доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологията в Специализираната университетска педиатрична болница, където новороденото бе преведено след раждането. На практика момиченцето не е започнало изобщо да диша само. Състоянието му още в първите часове бе определено като много тежко, а мозъкът бе значително увреден.

Д-р ИВАН КОСТОВ
Д-р ИВАН КОСТОВ

Лекарите го поддържали на вентилационно дишане и с медикаменти, но всъщност нямало надежда, че то може да оцелее.

Почти няма шанс за бебето на починалата родилка

Първия път Надя отишла в “Шейново” в неделя към 10 ч сутринта, защото получила контракции, разказа Юлиана. Това била втората й бременност. Първото дете - Габи, която е вече почти на 2 г., също е родена в тази болница. В “Шейново” направили запис на тоновете. Казали, че контракции на 3 минути и разкритие от 2 см не са достатъчни. Препоръчали на Надя да се разхожда няколко часа и да се върне към 14 часа. През 4-те часа Юлиана била до бременната. Разхождали се между кафенето на “Шейново” и колата, защото било много студено. Върнали се в 14 часа вътре, но в приемния кабинет имало ВИП бременна.

Почти няма шанс за бебето на починалата родилка

Наложило се да чакат пред кабинета два часа - до 16 часа. Когато отново прегледали там Надежда, казали, че болките не са достатъчно силни, а и разкритието е малко.

Отново изпращат бременната вкъщи, където тя трябвало да чака родовата дейност да напредне още. Това става след броени часове. Болките на Надя се усилват през нощта и тя се връща към 3 часа през нощта срещу понеделник в “Шейново”. В момента, в който пристигнахме, тя седна на пейката пред приемното, защото й прилоша, разказва Юлиана, която отново е до нея в този момент. После всичко станало много бързо.

Едва тогава лекарите се разхвърчаха и действаха бързо, свидетелства близката. Тя не знае какво точно са направили те в критичния момент, но реагирали по спешност. Предполагам, че са направили каквото трябва, но явно е било много късно, смята Юлиана. Тя не разбира защо при такова тежко положение - Надежда се задушавала и почти била колабирала, защо не са извадили веднага детето.

Ходът на бременността и здравето на Надежда с нищо не подсказвали трагичния развой на събитията. През всичките месеци тя нямала абсолютно никакви оплаквания и симптоми. Имала нормална бременност. Ходела редовно на консултации при акушерка в районната поликлиника.

Извън бременността не е имала сериозни здравословни проблеми, разказа още близката на почерненото семейство. Имала преди години нещо на хипофизата, но приемала медикаменти и родила през това време първото си дете Габи. “Цялата работа е, че не се направи нужното, когато трябваше. Ако я бяха приели сутринта, нямаше да стигнем до този тотално фатален край. Ако бяха включили една система, щеше да роди за 20 минути още сутринта. Не биваше да я държат толкова да се мъчи", смята Юлиана.

Три проверки заради смъртния случай

Три проверки започват в болница "Шейново" заради смъртта на 35-годишната Надежда Узунова, съобщиха вчера от здравното министерство. МВР, прокуратурата и изпълнителна агенция "Медицински одит" се заемат със смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова.

Здравният министър Стефан Константинов следи хода на проверките и обеща, че ако има виновни, те ще бъдат наказани. Близките на починалата щели да получат пълната информация. Веднага е разпоредена пълна съдебномедицинска експертиза на тялото. Министър Константинов знаел само, че в момента, когато е започнало цезаровото сечение, родилката е била в клинична смърт.

Само преди десетина дни близки, загубили родилка или бебе по време на раждане, се събраха на протест пред парламента. Поводът бе смъртта на 19-годишната Деяна Георгиева, която роди в “Шейново” през септември и си отиде от анаеробен сепсис 42 дни по-късно в Александровска болница. Официалните заключения за причините, довели до смъртта, още не са готови, но след проверката на “Медицински одит” бяха наказани две от 4-те болници, където Деяна бе лекувана - “Шейново” и “Пирогов”. Роднини на пострадалите от действията на гинеколози се организираха по фейсбук и решиха да направят гражданско сдружение, с което да търсят правата си дори и в Страсбург, ако се наложи.

Може да уволнят провинила се лекарка

Д-р Лина Димитрова - лекарката, която е прегледала Надежда Узунова при първото й идване в “Шейново”, ще бъде предложена за дисциплинарно наказание, съобщи д-р Иван Костов, директор на Втора АГ болница. Санкцията може да бъде дори уволнение.

Сформирана е лекарска комисия и медицински съвет, които са разгледали поведението на екипите, преглеждали починалата родилка. Наказанието за д-р Димитрова ще бъде заради това, че не е убедила Надежда да остане в болницата още първия път.

Реанимационният екип, който поел бременната през нощта и който се опитвал да я спаси, е действал напълно адекватно, допълни д-р Костов. Опитвали са се да помогнат на жената в продължение на поне 20 минути, но тя получавала последователно белодробна и сърдечна недостатъчност. Станало ясно, че не може да бъде спасена.

В един момент за кратко е била възстановена сърдечната дейност. Тогава е направено цезарово сечение, за да се спаси бебето. Новороденото веднага е преведено в неонатологията на Педиатрията, като д-р Костов не знаеше повече за съдбата му. Близките са получили багажа на починалата, а също и смъртния акт още в понеделник, допълни д-р Костов. Точната причина за смъртта все още не е ясна. В момента не може да се каже нищо по-конкретно за причините, довели до фаталния изход, по думите на директора. Ръководството на болницата чака резултатите от аутопсията, които ще са готови до дни.

Първото дете на Надежда - Габриела, също е родено в "Шейново". Близките намекнаха, че тогава също имало някакъв проблем с бебето, но нещата се развили благополучно. Проверихме в картона - бебето е имало белодробен стридор (хъркащ звук при вдишване - бел. авт.), но се оправило и е изписано здраво, поясни д-р Костов.