Почина и бебето на родилката, издъхнала в понеделник

https://www.24chasa.bg/Article/1123205 www.24chasa.bg
НАДЕЖДА УЗУНОВА

В АГ „Шейново" снощи е починало бебето на 35-годишната Надежда Узунова от София, която издъхна в болницата в понеделник, съобщи Би Ти Ви.

Първоначално Надежда била върната от АГ „Шейново" поради недостатъчни показатели за естествено раждане, а при повторното си постъпване в болницата умира. Бебето се ражда увредено от липсата на кислород в последните минути на майката. Снощи и то е починало.

От „Шейново" обясниха, че ако приемат жена и тя не роди до един два дни, никой не плаща на болницата престоя. Затова наистина се чака да започне раждането.

Резултатите от аутопсията на починалата родилка ще станат ясни днес. Три институции ще проверяват болницата заради смъртта на Надежда. Столичната дирекция на полицията води разследване за убийство по непредпазливост за смъртта на 35-годишната родилка.

"Прави са роднините, които казват, че родилката, починала преди дни в "Шейново" е била размотавана", каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов днес преди началото на заседанието на Министерския съвет.

По думите му разследването е установило, че тя е ходила неколкократно и вместо да бъде приета в болницата е отпращана вкъщи. „Това е пропуск на лечебното заведение", каза министърът.

„Аутопсията е извършена, но към момента се налагат допълнителни изследвания, за да се кажат причината за смъртта, което ще стане до седмица. Всички обяснения са взети, всички записи и изследвания, включително и от видеокамерите, които са документирали кога е идвала жената и какво се е случило. Случаят ще бъде изяснен и виновните ще бъдат наказани", гарантира здравният министър.

На въпрос дали трябва да се махне таксата за избор на екип за родилки, министърът заяви, че този случай не е такъв. Никой не е искал и не е предлагал избор на екип. Константинов припомни, че е имало трагичен случай и при пациент с избран екип в началото на годината.

„Който изнудва пациентите за избор на екип, ще понесе цялата строгост на закона", каза министърът но добави, че когато има пропуск в работата на болница, трябва да се увеличат санкциите за нея, защото за предходния случай това, което се предлага от проверяващите е да се наложи санкция на болницата в размер на 1500 лв.

„Трябва десетократно да се увеличи санкцията при такъв инцидент, което не изключва възможността след това да се търси персонална съдебна отговорност", коментира министърът.

„Проявена е лекарска небрежност", каза изпълнителният директор на болница "Шейново" д-р Иван Костов пред ТВ7 по повод смъртта Надежда в лечебното заведение.

Д-р Лина Димитрова е първата, която преглежда родилката. Тя най-вероятно ще бъде санкционирана от Съвет на директорите, каза болничният директор, който не изключи възможността лекарката да бъде уволнена.

Снети били писмени пояснения от всеки участник в този трагичен инцидент, и в болницата стигнали до заключение, че лекарката, която първоначално е общувала, е проявила лекарска небрежност.

„Надежда е имала регулярни контракции, макар че не е имала достатъчно разкритие, но лекарите трябва да са и хора и да има индивидуален подход към всеки пациент", каза д-р Костов.

„Един от шестимата консултанти закъснява с около 5 минути", призна още д-р Костов. „Всички петима завеждащи отделения - трябва да се съберат в подобни случаи на спешна ЛКК - консилиум (б.р. - Лекарска консултативна комисия), екипът е от 4-ма акушери. До секунда е разнищен случаят", увери болничният шеф.

„Не знаем тази жена от какво умира, чакаме резултатите от аутопсията", каза още д-р Костов.

„Деяна умира от тежка инфекция на дебелото черво, няма акушерска причина", прочете доклад за друг смъртен случай, който разтърси страната преди по-малко от месец - на 19-годишна родилка. Заради този трагичен инцидент болница "Шейново" и "Пирогов" бяха санкционирани.

„Изумена съм от наглостта на г-н Костов", каза в ефир майката на 19-годишната Деяна, която обвини болничния директор, че чете произволно пасажи от доклада за смъртта на младата жена.

„Ще се борим заедно с родителите на Надежда", каза още майката на Деяна.