България влиза в сегашната криза в доста добра форма

https://www.24chasa.bg/Article/1124072 www.24chasa.bg
СНИМКА: "24 ЧАСА"

С Джеймс Улфенсън, бивш директор на Световната банка, разговаря АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА

- Г-н Улфенсън, от няколко години САЩ и светът се тресат от периодични икономически кризи. Виждате ли скорошен край на тази тежка ситуация?

- Най-важното, което трябва да отбележим, са две неща, случващи се успоредно. Първо, западният свят се пробуди за факта, че за да достигне растеж, през последните години задлъжня тежко към бъдещето. Плащането на социални и други придобивки е много трудно, без да се повишат данъците или да се намерят други нови форми на приходи. Затова не е изненадващо, че много страни достигнаха точка на криза, която е очевидно много видима в Европа по отношение на Гърция, и има съответните предизвикателства и в други страни.

България влиза в сегашната криза в доста добра форма

В САЩ ние също не правим изключение заради свръхобещанията и заради надценения пазар на недвижими имоти и други дейности. За да преодолеем последствията от това, което става по света, трябва да се изправим в битка с времето. От друга страна, в Азия виждаме значителен растеж - дори извън експорта на Запад. Пределно ясно е, че промяната, която се случва сега, ще доведе в близките 3-4 г. до промяна, която ще превърне Азия в икономическа сила.

- Ще свърши ли скоро кризата?

- Като гледам Гърция, която в момента се бори с нея, и нещата, които се случват в Италия, оптимизмът се променя всеки ден. Трудно е да се накарат 17 страни членки да вземат решение. Може да се каже, че не е много съзидателна ситуацията в моментал

- Как може да се излезе от нея и да се спре по-нататъшният колапс?

- Очевидно лидерите трябва да се обединят и да погледнат какво застрашава Европа и какво трябва да се направи там. Същото трябва да стане и в САЩ. Мнозина от нас смятат, че по този начин в рамките на 2-3 г., макар да не можем да видим растежа, който е имало преди, поне ще видим нещата по-балансирани. Така, както прави всяко семейство, взело назаем твърде много.

- Мислите ли, че може да се стигне до това, което е станало през 1907 г. - банкерът Джон Морган е събрал най-влиятелните мъже в света, заключил ги е в една стая и им е казал, че няма да излязат оттам, докато не намерят разрешение на тежката ситуация...

- Е, Китай и Индия вече предупредиха света, че трябва да живеем по правилата. Виждаме големия натиск над банките, включително нуждата от увеличаване на капитала, както и ниската популярност на техните акции в сравнение с преди 5 г. Имаме всички сигнали на кризата, които игнорираме, но те ни поставят в опасност и със сигурност трябва да направим нещо. Щастлив съм да кажа, че вашата страна се справя доста добре, защото вие имате сравнително доста малка задлъжнялост към брутния вътрешен продукт - доколкото разбирам 16-17 на сто, което в глобално отношение е доста нисък процент. Мисля, че имате контрол над икономиката и очаквания, за които можете да платите. Много от нас трябва да бъдат като България.

- Изненадана съм, че познавате ситуацията в България. Наистина ли я следите?

- Както знаете, бях част от глобалните процеси, затова обичам да поддържам познанията си актуални.

- Ако нещата в Гърция се влошат още повече, може ли тяхната криза да ни повали?

- Не мисля, че някоя страна може да избяга, без да бъде засегната от кризата. Но ми се струва, без да съм експерт по България, че вие влизате в кризата в доста добра форма. Икономическият растеж доколкото знам, е 3,5-4%, което в сравнение със спада от 2-2,5% в други страни вече е доста. Това, което трябва да гледаме, е как отделните страни се подготвят за срещата с кризата. Пак ще кажа - аз не съм експерт по България, но ми се струва, че в момента България се справя доста добре.

- Искате да кажете на хората, макар че са недоволни, да стискат зъби, защото финансовият министър си върши добре работата?

- Всяко население е нещастно от затягането на коланител Не познавам човек, който да е щастлив от икономически растеж, намаляващ неговите привилегии (смее се).

- Съгласен ли сте с мнението на Джордж Сорос, че кризата в Гърция ще разбие целия Европейски съюз? Подобна прогноза направи и бившият директор на Федералния резерв Алън Грийнспан. А перуанският писател Марио Варгас Льоса даже бе още по-краен, като каза, че Европа умира...

- Ще бъда много изненадан, ако Европа умира. Има признаци, че все още е жива, и ще продължи да е жива, но зависи в каква форма. Едно от нещата, които се променят, е икономическата активност в Азия. До 2025 г. може би около 60% от световния продукт ще се произвежда в Азия. Това е много различно в сравнение с преди 2000 г. Така че това обръщане към Азия по отношение на производство и увеличаване на населението е неизбежно. Ако пътувате там, ще го видите. Не знам как точно трябва да се реагира на това, но светът трябва да се нагоди.

- Как?

- Има няколко възможности. Една от тях е по-добра образователна система, която да се обърне към изучаване на азиатското развитие.

Също трябва да започнат инвестиции там, защото през последните години не го правим адекватно.

- Споменавате България като добър пример. Познавате ли българския финансав министър Симеон Дянков?

- Познавам го само по име. Може да сме се засичали някъде, но винаги има толкова много хора около мен, че може би не сме разговаряли. Но от това, което виждам, мисля, че е много способен.

- Вие правите глобални икономически анализи и прогнози. А какво бихте посъветвали редовите хора, за да оцелеят в кризата?

- Първо да уточня, че понятието редови хора включва най-различни нива. Ако си човек, който няма никакви ресурси и трябва да си брои парите всеки ден, по-скоро трябва да получите социална подкрепа. Но хората, които имат ресурси и недвижима собственост и търсят сигурност за парите си, трябва просто да се подготвят, че в следващите години е по-вероятно да нямат личен растеж в икономически план.

Но от малкото, което знам за България, ми се струва, че страната е доста добре управлявана. Трябва просто да се ограничим в очакванията си. Но това не е нещо, което се случва само в България, а във всички страни, които боледуват. Но от гледна точка на това къде трябва да се направят масивни реорганизации, мисля, че България се справя доста добре. Все пак не съм бил отдавна там и не знам дали е така.

- Кога беше последната ви визита тук?

- Преди 10 г., още когато бях в световната банка.

- Планирате ли нова?

- Може би. Дъщеря ми е пианистка и ако дойде да свири в България отново, ще дойда да я видя.

- Не знаех, че дъщеря ви е пианистка и е свирила тук...

- Да, но това наистина не е важно, когато говорим за кризата.

- Кажете, моля, къде да инвестират парите си - на финансовите пазари, в недвижими имоти, в държавни ценни книжа, кеш?

- Аз не съм финансов съветник. В момента се старая да избегна риска. Според някои това може би не е най-доброто, но все пак, докато не разберем какво точно ще продължи да се случва, да държим пари кеш, или държавни ценни книжа в долари, евро, китайска или японска валута, може би е приемливото нещо, което да се направи.

- Но някои прогнозираха смъртта на долара или на еврото?

- Е, появяват се всякакви прогнози, но докато има интелигентни хора от двете страни, истината е някъде по средата.

- Мислите ли, че настоясщите европейски лидери са достатъчно интелигентни и разумни, за да се справят с тежката ситуация?

- Мисля, че назначаването на Марио Драги за президент на Европейската централна банка и издигането му на централна икономическа позиция е чудесно. Марио е висока класа. Сигурен съм, че ще бъде позитивна движеща сила.

- А как стоят нещата в САЩ? След трусовете все още ли е жива американската мечта?

- Мисля, че и демократите, и републиканците трябва да заемат по-стабилна позиция, за да се справят с икономическата ситуация. Лично аз приветствам препоръките в доклада на Алън Симпсън, който бе публикуван преди 1 г.

- Какъв е този доклад?

- Това е доклад, изпратен на американския президент, за щатската икономика и за пътя, по който тя трябва да върви. В него пише какво трябва да се направи за стимулирането на американската икономика, за да се задвижи отново. Също, че трябва да има дългосрочна програма за съкращаване на разходите, за намаляването на социалните и други помощи, за увеличаването на пенсионната възраст. И най-важното - предлага се създаването на програма, която да намали задлъжнялостта към брутния вътрешен продукт, защото иначе ще имаме 100% задлъжнялост, което е изключително високо. Докладът е много смислен и съм любопитен да видя дали президентът ще го следва.

- В последните месеци "24 часа" направи поредица интервюта със световни икономически експерти. Почти всички казаха, че икономическата политика на САЩ може да се промени само ако догодина в Белия дом влезе републиканец. Съгласен ли сте?

- Може би така изглежда ситуацията сега, но се надявам президентът Обама да действа по-рано. Не съм добър в прогнозите и със сигурност не съм добър в президентските тактики, но колкото по-рано стане това, толкова по-добре.

- Преди време вие открихте качествата на една българка - Кристалина Георгиева, която бе в Световната банка, докато вие бяхте президент...

- Така е.

- Какво мислите за сегашната й позиция и за нейното бъдеще?

- Кристалина е страхотна жена, много интелигентна, много отдадена на това, което прави. Ако имате повече хора като нея в България, това би било чудесно за страната и за международния й имидж. Сега Кристалина има много важна роля в Европейския съюз, продължава да е забележителен човек, но освен всичко друго е много мила. Затова смятам, че е страхотен представител, който България има извън страната.

Визитка

Роден на 1 декември 1933 г.

Президентна Световната банка от 1995 до 2005 г.

В моментае председател на "Улфенсън и компания".

Неотдавна се пенсионира като шеф на Международния консултативен съвет на "Ситигруп" и съветник на висшето ръководство на "Ситигруп" за глобалната стратегия и международните въпроси.

Бил е почетен председател на Борда на Настоятелството на "Карнеги хол" (1982-1995), на Центъра за сценични изкуства във Вашингтон "Джон Кенеди" (1996) и председател на управителния съвет на Института за изследвания в Принстънския университет (1986-2007).

Има бакалавърска степен от Университета в Сидни и магистърска степен по бизнес администрация от Харвардския университет.

  • От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    От глупост ли някой налива масло в огъня заради "Росенец"? Едва ли

    Шефът на НСО бе принуден да подаде оставка след канонадата между премиер и президент. Поводът е известен на всички - поведението на гардове от службата при акцията на Христо Иванов да стъпи на брега на парк “Росенец”. Последвалата акция на прокуратурата в кабинетите на президентски секретари и съветници пък стана повод за протест, който събра леви