Искаме субсидиите за фермери да се вдигнат до 600 000 евро

https://www.24chasa.bg/Article/1125412 www.24chasa.bg
Мирослав Найденов Снимка: Архив

България подкрепя въвеждането на таван за субсидиите на фермерите от ЕС, но ще настоява за двойното му увеличаване.

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред депутатите от парламентарната аграрна комисия.

Много от държавите в ЕС искат таваните да се вдигнат, за да има по-малко засегнати земеделци, каза Найденов. Еврокомисията предложи за субсидии над 150 000 евро да се налага процентно ограничение, като максималната сума да не може да надвишава 300 00 евро.

България ще поиска тези лимити да се вдигнат двойно и максималната субсидия да стане 600 000 евро, или около 1,2 млн. лв.

Ще защитаваме тезата, че средните стопанства у нас, които обработват около 5000 дка земя, не бива да пострадат, обясни Найденов. Ако бъдат приети предложените от ЕК по-ниски лимити, хиляди български фермери ще бъдат с орязани субсидии.

Няма да е възможно изкуственото разделяне на големите ферми на две или повече, за да се избегне таванът. Брюксел изисква държавите да следят за подобни промени в стопанствата след 12 октомври 2011 г., когато беше обявена идеята за лимит на субсидиите.

Изравняването на помощите за българските фермери с тези в старите страни членки да стане през 2014 г., а не както е по договора за присъединяване към ЕС - през 2016 г., гласи още позицията ни, одобрена и от депутатите. 10% от парите за преки плащания ще могат да се заделят за подпомагане на животновъдството. Това означава годишно по 83 млн. евро.

Животновъдите ще бъдат и първите стопани, които ще получат агросубсидии за 2011 г. Плащането на 53 млн. лв. ще започнев средата на декември. Парите са част от бюджет 2011 г. Европейските субсидии на площ обаче ще бъдат платени най-рано през януари.

За днес пък е насрочена среща на зърнопроизводители с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. След нея ще стане ясно дали фермерите ще затварят граници след 28 ноември.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България