ВИП клиентите на ДДС мафията

https://www.24chasa.bg/Article/1125436 www.24chasa.bg
Бушонът в схемата Станислав Начев от години трупа задлъжнели фирми.

ГДБОП разби поредната мащабна организирана престъпна група за точене на ДДС в поредната си акция. В ареста за кратко полежаха соченият за организатор бивш военен Боян Петров, адвокати, счетоводители, бизнес дами и бушонът ром Станислав Начев.

Преди седмица съдът ги пусна, но разследването продължава. Оказва се, че групата е ползвана от големи фирми, които са топили задълженията си към хазната с договори за реклама. Арестуваните и освободените действат още от 2002 година.

Данни от “Държавен вестник” показват, че тогава Боян Петров започва да прехвърля едно след друго дружества на името на Станислав Начев - бедния ром и последна брънка във веригата. “Г-н Петров не е в офиса, ако реши, че има какво да ви каже, ще ви се обади”, казва секретарка във фирмата на бившия военен, която се занимава с медии. Офисът й е в софийския квартал Овча купел. Арестувана е и приятелката му Радостина Спасова, която е експерт по счетоводство и данъци. За разпит е призован и варненският адвокат Росен Николов, както и юристката Айлин Джелилова. “168 часа” се свърза с нея, но тя категорично отказа да коментира. Джелилова също е продавала на Начев фирми с огромни дългове, които са сключвали договори за реклама като посредник на големи фирми и медии.

Емил Георгиев-Братко умело ръководи дейността на фирмата.
Емил Георгиев-Братко умело ръководи дейността на фирмата.

Татяна Мънкова също е сред задържаните. Тя има тесни връзки с всички от тях, а две от задлъжнелите й фирми вече са собственост на Начев. Мънкова е сестра на единия от оправданите за убийството на Милчо Бонев - Бай Миле, и гардовете му. Мобилните телефони на Мънкова са на гласова поща дни наред.

РАДОСТИНА СПАСОВА
РАДОСТИНА СПАСОВА

От няколко години стройната структура е освобождавала задлъжнели бизнесмени от фирмите им, като ги е прехвърляла на безработните братя роми Станислав и Радослав Начеви. Дружествата, които се водят на двамата, дължат над 300 млн. Чрез други схеми за точене на ДДС хазната е ограбена поне с още 150 млн., категорични са разследващите.

Предишните собственици на задлъжнелите дружества имат продуцентски къщи, работили с телевизии.

Варненският адвокат Росен Николов е сочен като ключов участник в схемите като представител на част от фирмите. "Не мога да давам изявления. Ще сезирам Висшия адвокатски съвет, надявам се те да го направят. Нямам право и да коментирам клиента си, законът ми го забранява. Няма доказателства за това, в което ни обвиняват, и съдът категорично го посочи в определението си” - лаконичен е пред “168 часа” адвокат Николов. Той отказва връзка със сочения за организатор на групата Боян Петров.

Адвокат Николов е вписан и като пълномощник на друг участник в ДДС аферата - Неделчо Попов.

Неговите офиси са там, където се помещават част от фирмите на Боян Петров и приятелката му Радостина. В тях ченгетата откриват десет златни кюлчета и множество монети с нумизматична стойност. Попов продава на Станислав Начев фирма в началото на 2011 г.

Неделчо се прочу през 2009 г. с бялото си порше. На 26 юли същата година със 120 км в час колата се удари челно в семейство белгийци край Созопол на пътя край река Ропотамо. 21-годишната Марион не оцелява след зверския удар. На същото място става и катастрофата на Максим Стависки.

През май 2010 г. Неделчо Пенчев се признава за виновен за смъртта на момичето от Белгия. Присъдата му е пробация и 140 000 лева кръвнина. По това време тече разследването срещу него и групата на Петров за точене на ДДС.

Приятелката на Боян Петров - Радостина, е подсъдима по дело за измама в Софийския градски съд. Тя неведнъж е прехвърляла фирми със задължения на Станислав Начев.

От услугите на Станислав се възползва и бившият тв водещ и чалга певец Дамян Савов, известен като диджей Дамян През 2008 г. той продава фирмата си “Магнус” на Начев. Днес фирмата дължи над 3,5 млн. лева и е запорирана. "Не искам да коментирам нищо за това, има си разследващи” - лаконичен е диджей Дамян.

Оказва се, че не случайно хора от медиите и свързан с тях бизнес се оказват в разследваната схема за ДДС измами. Боян Петров управлява “Орка филмс”, която се занимава с филми и медии. През април 2009 г. българската хотелска и ресторантьорска организация награждава филма, продуциран от Боян Петров - "100 национални туристически обекта - Златоград”. На същия фестивал друга фирма на Петров - “Мега Медия”, осигурява и наградния фонд, заедно с грандхотел “Велинград”, където депутатът Делян Пеевски бе регистриран за местните избори тази година. Хотелът се управлява от неуспелия кандидат на ДПС за кмет на града и приятел на Пеевски Андрей Премянов.

“Орка филмс” държи правата на любопитен документален филм - “Как се ставаше съветски дипломат”, който разкрива факти за номенклатурните дейци и техните протежета, за разжалването на членове на Политбюро и посланическите им заточения. Капиталът на “Орка филмс” също е впечатляващ - 42 млн. лева.

Известният великотърновски бизнесмен и алпинист, покорил най-високите върхове в света - Цветомил Мянов, също се нарежда сред хората, които са продали фирмите си на Станислав Начев. Той е продал на рома фирмата “Супер Нова” на 4 февруари 2009 г. Днес дружеството дължи 275 000 лева на НАП.

“Бъркате се жестоко”, казва Мянов на въпрос на “168 часа” дали е продал фирмата със задълженията на Начев, или те са натрупани под управлението на новия собственик. След продажбата Станислав Начев упълномощава адвокат Росен Николов.

С Начеви вземане-даване са имали и бившият борец от Пазарджик Сабин Орцев, който държи паяците в града, аптекарският бос Веселин Марешки и редица други герои от бизнеса. Подсъдимият в Сливен за ДДС измами Иван Маринов също е продавал свои фирми със задължения на един от братята Начеви. Показателен е фактът, че той е бил съдружник с Боян Петров.

КИРИЛ БОРИСОВ

“Биндер” на Батко и Братко купували реклама от фирмите на групата 

“Прехвърлянето на задлъжнелите фирми на хора като тези братя Начеви е последната част от схемата, казва известен адвокат по данъчно право. - Големите далавери и пари се правят преди това. Фирмата издава фактури за доставки на стоки или услуги, които често са фиктивни, раздути и пр. Когато получателят на стоката или услугата си поиска възстановяване на ДДС, данъчните правят ревизия, виждат, че всичко е ала-бала и отказват възстановяване на данъчния кредит, но той виси на дружеството, издало фактурата. Тогава то става неизползваемо и ненужно и го продават на някой социално слаб.”

“Доста известни и големи фирми са се възползвали от разбитата група на Петров чрез договори за реклами. Щетите за бюджета са деветцифрени”, казва запознат с разследването.

Една от фирмите, сключвали договори за реклама с дружество на арестуваните, е “Биндер". Прави го през 2006 г. Информацията е публична, защото НАП отказва да възстанови ДДС на "Биндер", одрусват ги с акт и те завеждат дело за падането му в административния съд в Бургас, а после и във върховния.

През юни 2006-а “Биндер", която стана известна покрай скандала “Батко и Братко”, сключва договор със “Стринг" ЕООД, което тогава е на сестрата на Боян Петров. Предметът на договора - доставка на тв реклама. Остава загадка защо на “Биндер" му е нужна реклама, след като тогава основно работи по обществени поръчки и усвоява еврофондове. Така или иначе, договорът е сключен. При искането за възстановяване на ДДС данъчните отказват. Правят проверка на “Стринг" и установяват, че нямат персонал и техническа обезпеченост да изпълнят договора. "Стринг" посочват като подизпълнители фирмите “Кредо 69", която тогава е собственост на арестуваната Айлин Джелилова, и “Гарден профи" със собственик приятелката на Боян Петров - Радостина Спасова. Те трябва да следят излъчването на рекламен видеоклип по две телевизии, посочени в съдебните протоколи по делото. В крайна сметка изводът е, че "Стринг" не е извършила реална доставка на услугата, за която се иска възстановяването на ДДС. “Биндер" са одрусани с ревизионен акт за 80 000 лв.. Когато нещата се разсъхват, следва любопитно събитие. Фирмите "Стринг", "Кредо 69" и “Гарден профи", които трябва да направят “Биндер" известно на зрителите на двете телевизии, стават собственост на Станислав Иванов Начев от село Любен Каравелово, продадени лично от горепосочените собственици. На три инстанции отхвърлят жалбите на “Биндер", докато делото не е върнато отново на съда в Бургас за разглеждане от друг състав.

“Установено е, че откупеното рекламно време представлява около 0,005 процента от фактурираната рекламна услуга, от което следва, че рекламният продукт, чието реално създаване не е доказано, формира 99,995% от фактурираната рекламна услуга."

Това изречение от решението на съда красноречиво говори на запознатите как се точат пари от държавата с рекламни договори. Оказва се обаче, че телевизиите наистина са рекламирали “Батко и Братко” АД, но сумата на услугата е далеч по-ниска от фактурираната и съответно ДДС, което си иска получателят, е несъизмеримо с пазарните условия. Друга фирма, която е известна в медийните проекти и продуцентството - “Криейтив филмс”, също вече е собственост на Станислав Начев. Тя е реализирала проекти за милиони в БНТ.

Схемата вървяла с фактури за услуги

На 2 ноември спецполицаи от ГДБОП арестуват Боян Петров, Радостина Спасова, Валентин Найденов, Татяна Мънкова, Станислав Начев, Айлин Джелилова и Димитър Митев, както и още трима техни приближени. Всички те, без сестрата на Анатолий Мънков, са с криминални регистрации за фалшиви документи, укриване на данъци, длъжностни присвоявания в особено големи размери, измами и хулиганство.

Групата е разработвана една година. Според МВР членовете й действат в дълбока конспиративност. Всеки има точно определени функции, координират действията си на територията на 3 области. Престъпните действия са прикрити под шапката на легални адвокатски кантори, където се извършва и счетоводното обслужване на търговската дейност. Членовете на групата билирегистрирани като адвокатски сътрудници.

Години наред осигурявали рекламни и консултантски услуги на големи фирми, като били създавани предпоставки за ползването на данъчен кредит.

По време на разследването е установено, че нанесените щети за държавата от ДДС са за десетки милиони. Услугите били доставяни на действителни търговци в различни икономически сфери, които купували фактури от дружествата, изградени от престъпната група.

След натрупване на задължения в особено големи размери, собствеността на тези компрометирани дружества се вписва на името на безпризорни лица, които подписват документи срещу незначителни суми. Изготвяни са и множество документи с невярно съдържание. Дни по-късно ченгетата откриват и златни кюлчета в банкови касети, ползвани от задържаната група. (24 часа)

Панамска връзка

Групата около Боян Петров и приятелката му Радостина Спасова има здрава панамска връзка. Фирмата им "Орка филмс" е собственост на "Глобал Инвест", която се държи от "Канта корпорейшън", регистрирана в Панама. Тя е създадена през 1999 година от група чужди граждани.

През 2006 година "Канта корпорейшън" купува от Радостина Спасова фирмата "Глобал Инвест" и я преназначава за управител. За пълномощник чужденците си избират приятелят й Боян Петров. Така двамата въртят бизнеса, като са зависими единствено един от друг.