Грешната интубация на Надя причинила смъртта

https://www.24chasa.bg/Article/1125455 www.24chasa.bg

Погрешна интубация е довела до смъртта на 35-годишната Надежда Узунова, твърдят близките на починалата в “Шейново” родилка.

Тя не е била интубирана, а тръбата е била вкарана в хранопровода и надувана. Според предварителния резултат от аутопсията трахеята й е силно наранена, увредена и разкъсана, с кръвонасядания, разказа Юлиана Узунова, роднина на Надя. Хранопроводът бил в същото положение. “Казано на прост език - ръчкали са, ръчкали са и накрая, където е влязла тръбата, са започнали да помпат. Всички органи чак до бъбреците са били раздути с въздух. За сметка на това белите й дробове са контрахирали и са целите в петна. Тоест и към Надя, и към бебето не е постъпвал никакъв кислород”, цитира жената документа от съдебна медицина.

Това със сигурност е причината за смъртта, единствено още не е изяснено от какво на Надежда й е прилошало, допълни Юлиана. Очаквала се окончателната експертиза, след като излязат допълнителните изследвания от аутопсията. Тогава ще разберем за причината на прилошаването, а оттам и за неадекватните реакции на екипа, каза още жената.

Надя остави сираче 2-годишната Габриела
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Надя остави сираче 2-годишната Габриела СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

По-рано ръководството на “Шейново” съобщи, че вътрешна медицинска комисия е оценила като напълно адекватни действията на реанимационния екип. “Бяхме изумени от твърденията на лекари от болницата, че на Надя е предлагано да остане, а тя отказала. Че защо ще чакаме часове наред на студа, ако не искаме да оставаме. Не мога да разбера как е възможно да се случи това в една такава стара болница в ХХI в.”, коментира Юлиана.

Грешната интубация на Надя причинила смъртта

Предварителният резултат от аутопсията е бил необходим, за да позволи прокуратурата освобождаване на тялото за погребение. Описаните в него заключения са въз основа на огледа на тялото от патоанатоми. Документът ще бъде допълнен с резултатите от химически анализ на проби от тъкани. Всички данни ще бъдат обединени в крайната експертиза.

Заключенията за грешната интубация като причина за смъртта няма как да бъдат променени, след като патоанатомите са видели пораженията, каза Юлиана. За всички травми по тялото на Надя имало снимков материал. Близката не допуска, че в болницата в момента е нямало анестезиолог. Когато ни съобщиха за смъртта, обясниха, че е дошъл дори главният анестезиолог, допълни Узунова.

Аз лично не мога да допусна, че жената може да е интубирана погрешно, каза доц. Николай Петров, началник на КАРИЛ във ВМА и председател на дружеството на анестезиолозите. Иначе това е неприятно усложнение, но обикновено се установява бързо, ако има такава грешка, и тя се поправя на мига, поясни той.

Вентилацията не може да продължи, ако тръбата е в хранопровода. Аутопсията може да покаже дали е имало такава грешка. Пробата, с която това се установява, е бърза и лесна. Убеден съм, че объркването на трахеята с хранопровода е рядка грешка и един опитен анестезиолог не би я допуснал, категоричен е доц. Петров. В момента, когато тръбата се постави, веднага се слага слушалка, за да се чуе дали тя е в трахеята, и се обдишва белият дроб. Липсата на такова дишане издава грешката. Ако бъде бързо забелязана и коригирана, това няма да е фатално за пациента.

По принцип, ако болният се интубира в хранопровода, обдишването му спира и детето също не получава кислород, казва доц. Петров. То все пак било извадено живо. Спреният достъп до кислород на бебето може да е и поради белодробна емболия, допуска той. При бременните много често се развивала и амниотична емболия - част от околоплодната течност постъпва в белите дробове и ги емболизира (запушва).

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Шефът на “Шейново” подаде оставка

Изпълнителният директор на болница "Шейново" д-р Иван Костов подаде оставка след разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова. Срещата на четири очи е била сутринта в кметския кабинет.

За оставката съобщи първа Фандъкова около 10 ч. 2 часа по-късно правителствената пресслужба разпространи информация, че Костов си тръгва по настояване на премиера Бойко Борисов. Решението било взето след проведена среща между двамата. Мотивът за оставката бил да се запази авторитетът на болницата и да бъдат продължени проверките, назначени по случая с починалата 35-годишната родилка Надежда Узунова.

"Шейново" е една от най-добрите болници и много жени избират да родят там. Затова тя трябва да продължи да работи нормално. Причината за оставката на д-р Костов са двата инцидента, които се случиха, и създалото се напрежение. Той взе решението сам по време на разговора ни", обясни Фандъкова.

Надежда Узунова почина в понеделник вечерта, след като няколко пъти е връщана от болницата. В сряда почина и новороденото й момиченце. Болницата пък беше глобена наскоро заради починалата през септември друга родилка - 19-годишната Деяна Георгиева.

Не е яснодали д-р Костов ще продължи да работи в болницата. Той обаче остава член на съвета на директорите. Освобождаването му трябва да стане с решение на СОС. По-късно стана ясно, че шефката на борда д-р Таня Андреева ще е и временно изпълнителен директор на “Шейново” до провеждането на конкурс. Фандъкова подчерта, че очаква окончателния доклад на комисията за причините, довели до смъртта на Надежда и бебето й. Комисия от общински съветници пък ще инспектира организацията на работа в болницата.

ДАРИНКА ИЛИЕВА

АГ шеф разбрал ден по-късно за мъртво бебе

Д-р Мишел Озиолор, шеф на АГ клиниката в Разград, разбрал чак след 24 ч за умряло новородено. Не медицинският персонал, а родилка, която била в една стая с майката на мъртвото пеленаче, му докладвала за инцидента. Д-р Озиолор призна това дни по-късно. Сание Алиосманова разказала, че Виктория Карастан накърмила към 1 ч бебето си и вместо да го сложи обратно в креватчето, го взела при себе си в леглото. Предполага се, че е заспала и го е притиснала. Към 3 часа се е пробудила, ридаейки, че детето й не мърда. Самата Виктория твърди, че лекарите не се отзовали на искането й да прегледат детето, защото просвирва при дишане. Изключили апарата за изкуствено дишане още докато бебето имало тонове.

ВИОЛЕТА МИНЧЕВА