На жп стачката и доктори, пивовари, металурзи, трамваи

https://www.24chasa.bg/Article/1125510 www.24chasa.bg
Железничарите излязоха на ефективна стачка за 8 часа, спряха от движение влакове. Тези, които все пак потеглиха, бяха изпращани от стачниците с пожелание да им се скъса контактната мрежа. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Да му се скъса контактната мрежа, предател!

Това процеждаха тихо стачкуващи железничари към машинист, който подкара влака от Стара Загора към София в деня на жп протеста. Сигналът на локомотива бе заглушен от освиркванията.

Така с полярни мнения и с противоречиви твърдения започна и свърши първият ден от ефективната жп стачка. Според синдикатите бяха спрени 218 от всичките 264 влака. Според шефовете на БДЖ на перон са останали само 80 влака от 180.

Фоторепортер снима възрастен човек от Карнобат, който бе единият от общо двама пътници в бързия влак от Бургас за София.
Фоторепортер снима възрастен човек от Карнобат, който бе единият от общо двама пътници в бързия влак от Бургас за София. "Имам време, чакам", каза той. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Пътници по гарите почти липсваха. Вместо тях под жп знамената освен служителите на БДЖ се включиха колегите им от НКЖИ. Софийски трамваи пътуваха вчера из града с надписи "Подкрепяме стачката на БДЖ".

На Централната автогара в София нямаше наплив заради спрените влакове. Не се наложи да пускат извънредни автобуси.
На Централната автогара в София нямаше наплив заради спрените влакове. Не се наложи да пускат извънредни автобуси.

7,45 ч на Централна гара София вече се бяха събрали протестиращите с виолетови и сини знамена. Сред множеството от 150-200 души имаше и протестиращи от градския транспорт, топлофикация, лекари, металурзи, даже пивовари. Дошли сме за подкрепа, казваха те.

Нито един влак не тръгна от Централна гара в часовете на протеста. 
СНИМКИ: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН
Нито един влак не тръгна от Централна гара в часовете на протеста. СНИМКИ: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

И в София кънтяха викове "Страхливци" по повод стачкоизменниците.

На жп стачката и доктори, пивовари, металурзи, трамваи

Пенсионерка от село Бов бе тръгнала сутринта към София на лекар.

Шефът на БДЖ Йордан Недев бе при стачкуващите. Те му искаха оставката отново.
Шефът на БДЖ Йордан Недев бе при стачкуващите. Те му искаха оставката отново.

В 8,00 ч влакът спря на гара “Север” и там замръзна. За да се прибере обратно, жената дойде на Централна гара, учуди се на пустотата, застана до таблото с разписанието, а после тръгна да търси друг превоз. Мъж пък пътуваше до Мездра. И той поседя пред таблото, на което текат часовете на тръгване на влаковете, но останалите графи - на кой перон и на кой коловоз е композицията, липсваха. А под разписанието, се появи надпис: “Приятно пътуване с БДЖ!”

Никога огромното хале на Централна гара не е било толкова празно. Както и пероните. Там обаче беше шефът на БДЖ Йордан Недев. Той заяви, че за цялата страна има заявление за стачка от...25-има железничари. 15 от Пловдив, 9 от Горна Оряховица и 1 от София.

В 8,05 ч обаче, когато трябваше да тръгне първият влак - за Кюстендил, новата мотриса "Сименс" си остана на релсите. Вторият влак, пак от новите мотриси, също не помръдна. В 8,45 ч в третата композиция - международната за Букурещ, се качи превозната бригада, но машинистът не се виждаше. Стачкуваме, казаха от влака. В 9,30 ч самият Недев поиска данни колко влака не се движат.

Съобщиха му, че от 72, са спрени 45. Междувременно се разбра, че в стачка са диспечерите, както и ръководителите движение на Централната гара.

Когато синдикатите видяха шефа на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев, избухнаха възгласи Локауд . Обвиниха го, че подменя стачкуващи ръководители- движение с нестачкуващи началници на гари.

Какво се случи в страната. На гарата в Самуил в 8 ч останаха бързият влак Русе-Варна и пътническият Исперих-Русе.

Бързият за Варна потегли в 8,15 ч в нарушение на правилника, без кондукторката да даде сигнал. Жената се присъедини съм протестите. Колегите й обаче не стачкуваха и композицията потегли по маршрута си, но без пътници.

Бързият влак Варна-Русе потегли с 1 пътник под охраната на 14 полицаи с куче. Около 70 железничари освиркаха колегата си машинист, който се оказа, че е сменил пожелалия да стачкува титуляр. 10 минути по-късно при същата процедура и 5-има пътници потегли и бързият влак за София през Пловдив, управляван от бригада от Пловдив.

"Подменят кондукторите с други, които не са на смяна", алармира стачкуващ от Варна. Навсякъде началниците на гари приемат ръководството на движението, което е незаконно, провикна се друг стачник.

"Има стачкуващи, но хората са доста малко. Останалите си изпълняват задълженията. Няма подмяна на стачкуващи", казаха началници от БДЖ във Варна.

Само 3 влака бяха спрени на гара Горна Оряховица в 8 ч вчера. Според синдикатите на първи перон не са излезли 350 служители на БДЖ, според ръководството те не са повече от 10.

Засилен трафик от автомобили имаше между Перник и София. Протестът на БДЖ бе подкрепен и от таксиметрови шофьори от Радомир. В Благоевград железничарите не стачкуват, защото сред тях нямало съкратени.

Теснолинейката Септември-Добринище вчера се движеше по разписание и не беше спряна. Международният влак от Гърция за София следобед е спрян на гарата в Петрич към 15,30 ч и след протеста продължи. На гарата в Мездра стачката стартира точно в 8 ч и към нея се присъединиха всички в пътническите и в товарните превози на регионалния център. Минути преди това в гарата влезе бързият влак от Лом за София, но не продължи и пътниците хукнаха към близката автогара. Разделението между жепейците беше явно, защото на гарата за 8 ч остана международният влак от Истанбул за Букурещ, но бързият от Бургас за София продължи по разписание точно в 9,41 ч. Жп стачката е безсрочна. (24 часа)

Само един протестира в Добрич

Само един жепеец стачкуваше на гара Добрич. Хората се колебаха до последно, някои оправдаха своето неучастие с връчени предизвестия за съкращение, казаха от КНСБ. Имало и служители, които се страхували, че няма да могат да се пенсионират. Смелчагата, който дръзнал да стачкува сам, е служител на "Железопътна инфраструктура". Мотрисите се движеха по разписание, но празни. В Бургас стачката се провали. Първите два влака в 9,10 ч до Ямбол и бързият в 10,50 за София заминаха по разписание, но полупразни. От КНСБ обясниха това с административен натиск. В гара Завой се наложило да сменят стачкуващия началник - движение с друг, който по график почивал. На колега от Айтос пък нервите му не издържали и на 20-ата минута спрял стачката.

ЮЛИЯНА ВЕЛЧЕВА, ДИМЧО РАЙКОВ

Шефът на БДЖ: От спрените влакове пестим

По никакъв начин не ни вреди стачката, каза вчера шефът на БДЖ Йордан Недев. Дори като не се движели пътническите влакове, се свивала загубата, каза още той.

Шефът на железниците обаче бе категоричен, че са взели мерки да не губят от товарните превози. Може и да е имало спрян някой, друг товарен влак, но това по-скоро е единичен случай, каза той.

Според изчисленията на мениджмънта на БДЖ в стачката са участвали около 400 техни служители, което било около 2,5% от целия им състав.

Според тяхното броене са спрени около 40 на сто от всички композиции. Много е лесно да спреш движението на влаковете. Стига един човек да стачкува и да пусне червен семафор, каза още Недев.

Изобщо не било ясно колко хора от БДЖ и от инфраструктурата са протестирали и колко хора, които нямат нищо общо с железниците, са се включили в протеста, допълни той. (24 часа)

РАЗМИНАВАНИЯ В ЦИФРИТЕ ЗА СТАЧКАТА

Към 16 часа по данни на КНСБ

264 влака , които е трябвало да се движат, 218 са спрени.

Не събират данни за броя на стачкуващите.

В депо "Надежда" от 220 човека 200 били спрели работа.

От всичко 250 гари били сменени ръководителите на движение на 60 гари.

Над 10 превозни бригади на влаковете са сменени.

Към 16 ч по данни на ръководството на БДЖ

От 180 влака са спрени 80. Това правело 40% от пътническите композиции, а 60 на сто се движели и превозвали пътници.

Стачкували са 400 служители на БДЖ, което било 2,5% от състава на железницата.

Не било вярно, че едва ли не всички в депото в Надежда стачкували.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни