Избраха Станишев за лидер на ПЕС с пълно единодушие

https://www.24chasa.bg/Article/1125553 www.24chasa.bg
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

Лидерът на БСП Сергей Станишев бе избран за лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) с пълно единодушие. За поста не е имало други кандидатури.

Досегашният лидер на европейските социалисти Поул Нирюп Расмусен лично избрал Сергей за свой наследник. Заради здравословни проблеми бившият датски премиер сам решил да се оттегли. Станишев ще е лидер на ПЕС до есента на 2012 г., когато е следващият редовен конгрес на партията. Вероятно шефът на БСП ще се включи в битката за лидер тогава.

За мен е много голяма лична чест, защото този избор показва доверието, което БСП, а и аз като неин лидер от 10 г. сме извоювали, бе първият коментар на Станишев след избора му. Участници в заседанието разказаха, че на въпрос от Расмусен към залата: “Съгласни ли сте?”, вместо да гласуват, всички вкупом избухнали в аплодисменти.

Станишев си спомни как, когато през 2004 г. мисиите на ПЕС идвали у нас да изпитват БСП дали е достатъчно модерна, не можел и да си мечтае, че българин някога ще я оглави. Призна, че гледа на новия си пост и като успех на България и си пожела да види свои колеги на подобни позиции в ЕНП. След заседанието Расмусен се пошегувал, че сега премиерът Бойко Борисов няма защо да ходи до Брюксел, когато ще му трябва подкрепата на ПЕС за Шенген, а ще трябва да се разходи само до “Позитано” 20.

Като пръв приоритет и своя амбиция Станишев посочи окончателното изготвяне на социалната и икономическа алтернатива на дясната политика, която задълбочила кризата в Европа. Според него вече е налице и криза на основните демократични ценности в ЕС, срещу което левите също ще се борят.

Една от първите мисии на новия шеф на ПЕС ще е излъчването на единен кандидат на левицата в ЕС за европейските избори през 2014 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12