Проверяват заеми на фирми на Ковачки от Общинска банка

https://www.24chasa.bg/Article/1125565 www.24chasa.bg
Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на СОС Андрей Иванов (вляво) подкрепиха създаването на анкетна комисия за Общинска банка. СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

Проверка на разпоредителни сделки и кредити, отпускани на свързани лица, ще е част от финансовата инспекция на Общинска банка, която трябва да направи новият надзорен съвет. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

“Списъкът на сделките е дълъг. Не мога да кажа точен брой, но включва и такива със свързани лица с бизнесмена Христо Ковачки, чиито фирми доскоро контролираха банката”, обясни Алексиев.

Ревизията, която ще стартира по искане на СОС, ще обхване периода 2010-2011 г. и ще завърши с правен анализ. Новият надзорен съвет е провел първото си заседание в понеделник и е избрал за председател Стефан Ненов, работил в “Прайсуотърхаус Купърс”. Зам.-шеф пък е изпълнителната директорка на Пощенска банка Петя Димитрова, а за член Спас Димитров. Те ще се представят във вторник пред съветниците от финансовата комисия.

Очаква се БНБ да одобри предложените за членове на управителния съвет - бившия шеф на Българска банка за развитие Сашо Чакалски, който е номиниран и за изпълнителен директор, ексшефа на Пощенска банка Борислав Моянов и директорката на клон на ОББ Иванка Попова, уточни Алексиев.

С решение на СОС той оглави анкетната комисия, която трябва да провери как е променен уставът на банката през 1997 г. Комисията беше създадена по предложение на ген. Атанас Атанасов от ДСБ и в нея влизат 7 съветници от всички партии.

“Резултатите ще са готови след 2 месеца. Трябва да установим дали тогавашният кмет Стефан Софиянски и председателят на СОС Антоан Николов са действали законосъобразно като представители на общината в общото събрание”, обясни Алексиев. Според него обаче вероятно ще се окаже, че те са действали законно, защото тогавашната наредба не е изисквала изричен мандат от СОС.

София си върна банката преди десетина дни, след като БНБ лиши служебно от право на глас в общото събрание фирми, близки до Христо Ковачки. Те притежаваха 27% от акциите, но години блокираха общината, макар да е мажоритарен собственик.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12