Децата без пари в автобуса, но с карта

https://www.24chasa.bg/Article/1125571 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Децата до 7 години вече ще се возят безплатно в градския транспорт и в междуградските автобуси, а държавата ще субсидира тяхното пътуване. Това предвиждат промени в наредба на финансовото министерство, които бяха пуснати за обществено обсъждане.

Най-малките пътници вече ще трябва да имат издадена карта. В досегашния вариант на наредбата ученици и студенти имаха право на карти за градския транспорт с намаление, но безплатният превоз на малките деца се решаваше от общините.

Децата между 7- и 10-годишна възраст пък ще ползват 50% намаление при междуселищни превози според новите правила, предложени от вицепремиера Симеон Дянков. Държавата ще е длъжна да плаща и транспорта до детска градина на децата в предучилищна възраст, в чието населено място няма такива учебни заведения. Досега транспорт се осигуряваше само на ученици.

СИМЕОН ДЯНКОВ
СИМЕОН ДЯНКОВ

Абсолютно безплатен ще е градският транспорт и за военноинвалидите и пострадалите от войните. Досега те можеха да се возят безплатно само в своето населено място. С новата наредба обаче се премахва възможността държавата да компенсира превоз, който е осъществен с лек автомобил, а не с автобус.

Сумите, които държавата отделя за безплатно пътуване на полицаи, агенти на ДАНС и служители на съдебна полиция, пък ще се определят всяка година. От 2009 г. тези категории пътници имат право на безплатно пътуване, но само когато изпълняватслужебни задължения.

На 730 курса годишно пък се определя лимитът, до който държавата подпомага съществуването на автобусни линии, които са губещи, но свързват малки села с градове и изпълняват социална функция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов