Спират брикети на бедните заради мръсния въздух

https://www.24chasa.bg/Article/1125698 www.24chasa.bg
ЕВДОКИЯ МАНЕВА

Бедните българи да не получават помощи от държавата, за да се отопляват с брикети, е едно от предложенията на екоминистерството за изчистване на въздуха в населените места. Битовото отопление с твърди горива е една от основните причини за опасното замърсяване на въздуха през зимата.

Вместо към брикети енергийните помощи ще се пренасочат към висококалорични въглища или екопелети, обясни зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

"За да се осъществи тази мярка, е нужна голяма помощ от държавата, която в момента се изчислява", разказа още тя.

Налага се да се намерят и средства, с които бедните да бъдат подпомогнати, за да си купят нови печки за екобрикетите. Според Манева все още нямало яснота какви пари са нужни и откъде ще се намерят. Правителството вече обяви, че от 2012 г. ще започне подмяната на печките тип "циганска мечта" и "пернишко чудо" с енергийно ефективни котли с 228 млн. лв. Плановете са финансирането да стане чрез еврофондовете.

278 лв. е месечният размер на енергийните помощи, които отпуска държавата. В момента те могат да се ползват, както за закупуване на всякакъв вид твърди горива, така и за плащане на сметки за ток или парно.

При новите условия просто ще бъде забранено покриването на разходи за закупуване на твърди горива, които са големи замърсители и са неефективни, обясниха промяната експерти от работната група.

България е страната с най-голямо замърсяване с фини прахови частици в целия ЕС според доклад на Еврокомисията. Заради отоплението с брикети и въглища по домовете пък от повече от седмица въздухът над цялата страна е замърсен с опасния за здравето прахоляк.

ВИКТОР ИВАНОВ

Брюксел ни праща на съд заради газа и телефоните

Европейската комисия счита, че България и Румъния все още не изпълняват напълно европейските правила за газовия пазар и затова е взела решение да изправи двете страни пред Европейския съд, съобщиха вчера от пресслужбата на комисията.

Според Брюксел потребителите в България и Румъния са лишени от възможността да получат оферти за доставки на газ от други страни, тъй като пазарите не са достатъчно интегрирани.

Комисията смята още, че България и Румъния имат пропуски по отношение на капацитета за реверсивен поток (доставката на газ обратно по тръбата при нужда - бел. ред.)

Трансгранична търговия може да се извършва само ако всички участници на пазара имат равен достъп до газопреносните мрежи за снабдяване на потребителите, което изисква на пазара да се предлага максималният мрежов капацитет, коментират от Брюксел.

Европейската комисия изпрати писма и до 16 държави, които още не са въвели новите правила на ЕС в телекомуникациите. Срокът за това бе на 25 май.

Сред новите права на потребителите са смяна на оператора за ден, като запазят номера, и възможността да знаят как доставчиците на интернет ползват трафика и каква е защитата за клиента. Освен България със забележка са Белгия, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Унгария, Холандия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния и Словения. Те може да бъдат глобени, след като бъде сезиран съдът на ЕС. (24 часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи