Помагаме на тялото да се възстанови само

https://www.24chasa.bg/Article/1126049 www.24chasa.bg
Д-р Пачова препоръчва на пациентите си природосъобразни методи на лечение. СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Д-р Дора Пачова е председател на Асоциацията по хомеопатия.

- Д-р Пачова, вие практикувате хомеопатия от 1992 г. С какво прегледът при вас е по-различен?

-Добрият специалист по хомеопатия има искреното желание да разбере как са се стекли събитията и заболяванията в живота на пациента. Интервюто продължава около час. През това време се прави анализ не само на заболяванията - в каква последователност са се появили конкретните оплаквания, но и на хода на събитията в живота на човека. Снемаме подробен анализ на структурата на личността и на чувствителността на тялото - към какво във физичната среда и емоционалната сфера е чувствителен човек.

Прави се и подробен запис на наследствените заболявания.

Тази информация се анализира, за да се подбере терапията - най-адекватната за съответния човек и момент. Хомеопатичното интервю представлява комбинация от медицински преглед, изследване на психиката и “пейзажа” около пациента - семейство, работа, общество, климат.

- С какви оплаквания ви търсят пациентите?

- В началото, преди 18 г., идваха само хора, които бяха ходили къде ли не, и в крайна сметка решават да пробват и това. Много се радвам, че сега при мен идват родители с новородени деца. Казват, че нямат проблеми, но искат да се запознаем и в момента, когато се появи проблем с детето, да започна да го лекувам. Снемаме анамнезата на бременността и наследствените фактори. Хомеопатията е и мъдра житейска философия. Тя помага на майките да гледат по-добре децата си.

- Давате ли им съвети предварително?

- Обяснявам, че организмът е едно единно цяло и не можем да разделим органите и системите му нито на физическо, нито на ниво психика. Не можем да изолираме емоциите, наследствените фактори и влиянието на средата. Тогава самите хора започват да гледат по различен начин на нещата. Настъпва процес на автокорекция.

- Как емоциите увреждат тялото? Първо тях ли овладявате?

- Не ги овладяваме, а ги балансираме. Хомеопатичните лекарства са енергоинформационни стимули, които помагат на тялото да се освободи и да изчисти натрупана стара информация - например обида или гняв, задържан 20 г. в тялото. Благодарение на хомеопатичното лекарство настъпва освобождаване от тези негативни емоции. Наскоро имах показателен случай. 3 г. от живота на една жена бяха преминали в съмнения, терзания, гняв и обида. Развивала успешен бизнес, но настъпва разрив с партньорката. Тази жена беше в депресия. Мислеше да се откаже от всичко постигнато, защото не издържаше повече. Проведе курс на лечение. Хомеопатичното лекарство й помогна да се освободи от негативните емоции и натрапчиви мисли. Това проясни съзнанието и тя доби ясна визия какво да направи, за да не излиза губеща от ситуацията. Последния път, когато я видях, каза: “Имам чувството, че преди не съм била аз. Все едно се събуждам от сън и започвам наново.”

- Какво представляват хомеопатичните лекарства?

- Те са лекарства от ново поколение и начинът, по който се приготвят, няма нищо общо със стандартните методи. Взема се активно вещество, което многократно се разрежда с вода и спирт като разтворител. На всеки етап от разрежданията разтворът се разтръсква енергично, това се нарича потенциране. Постепенно намалява до минимум и изчезва химичното вещество, но паралелно се увеличава енергията в разтвора и се запазва информацията за това с какво вещество е била в контакт водата. Хомеопатията има противници, защото доскоро не беше възможно да се докаже, че водата има памет. Не беше доказано наличието на биофотони и как всъщност влияят те на човешкия организъм. Вече има немалък брой научни публикации за паметта на водата и за това, че крайните разтвори фактически не са просто разтворител, а сложна структура, в която има съхранена информация. Разтворите се накапват на таблетки или гранули за удобство на пациента.

- Лекари споделят, че някои пациенти дълго се лекуват с хомеопатия от сериозни заболявания - дори рак или пневмония, и се стига до усложнения.

- Компетентността на хомеопатите не бива да се приравнява с възможностите на самия метод. В държави, където има хомеопатични болници, резултатите са съвсем различни. Пневмония би могла да се лекува с хомеопатия, но само от лекар с много голям опит, иначе може да се сгреши.

Понякога пациентите и след прием на един-два антибиотика правят пневмония. Има периоди от живота на човека, когато имунитетът му пада, и независимо от терапията - с антибиотици или друга, болестта може да се задълбочи. Същото е и с рака. Никой още не може да каже, че се справя на 100% успешно с туморите. Неуспехи има и при стандартните методи. Някои оздравяват от тях. Когато говорите с такъв човек, ще установите, че най-вероятно той е проявил житейска мъдрост - променил е пътя, по който досега е вървял в живота си. Не си е разрешил да попадне отново в същата комбинация от психични и физически фактори, която е отключила болестта. Но има и пациенти, при които всичко е по “каноните” на съвременната медицина, но след 2-3 г. процесът тръгва отново, и то не защото са били на хомеопатия. При тях е налице много силен вътрешен процес на саморазрушаване.

- Как въздействат хомеопатичните лекарства?

- Начинът, по който те са произведени и проучени, дават възможност за много по-фино въздействие върху човешкото тяло. Ако дойде дете, което има страх от кучета, един стандартен преглед не би установил нищо съществено - просто то се страхува от кучета. Какво да правим тогава? Да му дадем успокоителни? Не става. Да му кажем, че няма нищо страшно - не действа. Но ако му дадем хомеопатично лекарство, което помага да се преодолее този страх, ефектът ще е по-бърз и добър. Не рядко след уплаха детето започва да заеква.

- Какви са активните съставки?

- Най-разнообразни - растения, минерали, има цяла серия от змийски отрови, дори готварска сол. В ниско разреждане D6 тя е известна като Шуслерова сол №8 и влияе на водно-солевия баланс на тялото. Може да лекува сериозни заболявания - психически и физически страдания - главоболие, хипертония, депресия, алергия, проблеми на щитовидната жлеза.

- Какво представляват Шуслеровите соли?

- Това са 12 минерални соли, естествена част от нашето тяло. Открити са от немския лечител Вилхелм Шуслер през ХIХ в. Произвеждат се по хомеопатичната методика - разреждане и потенциране. Това се прави между 6 и 12 пъти. Въздействието им върху човешкото тяло е уникално. Възстановяват възможността на клетките да обменят тези соли и да поддържат много добър баланс на минералните вещества. В медицината ни има изключително сериозни затруднения да се въздейства на саморегулацията на тъканите. Да не забравяме, че всяка тъкан или кост трябва да е с точно определена плътност, еластичност, химичен състав на клетките. Например лигавицата трябва да е с точно определена влажност - нито повече, нито по-малко. Шуслеровата терапия регулира процесите на клетъчно и на тъканно ниво. Например има много хора със слаба съединителна тъкан. Имат халтави стави, лош емайл на зъбите, склонни са към стрии по време на бременност, разширени вени и хемороиди. Но стандартната медицина не предлага решение на проблема, докато Шуслеровата терапия има. Това например е Шуслерова сол №1 калциев флуорид - тя възстановява здравината и еластичността на съединителната тъкан.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.