“Мудис” смъкна и унгарския рейтинг

https://www.24chasa.bg/Article/1127804 www.24chasa.bg

Международната рейтингова агенция "Мудис" понижи кредитния рейтинг на Унгария с 1 пункт - от ВАА3 до ВА1, като предупреди, че може да го свали още.

Като причини са посочени "растящата неопределеност за способността на Унгария да изпълнява поставените средносрочни цели за консолидиране на бюджета и за съкращаване на държавните разходи", а също "високите дългове на правителството и силната зависимост от вътрешните инвеститори".

Негативната перспектива за по-нататъшно понижение е свързана с "отслабването на устойчивостта на икономиката на външни удари заради липсата на структурни реформи".

Дясното правителство на Виктор Орбан рязко осъди решението на "Мудис" и го нарече "несправедлива финансова атака" срещу Унгария. Според него то е необосновано, защото въпреки външните трудности през последната година и половина има благоприятни промени в повечето сектори на унгарската икономика.

Експерти обаче обръщат внимание, че само преди няколко дни Будапеща се обърна към МВФ и ЕС с молба за помощ, която да й осигури "обезопасителна финансова възглавница", която да я защити от дълговата криза в Европа. Те припомнят, че когато дойде на власт, кабинетът на Орбан демонстративно скъса отношенията с МВФ и се зарече, че ще търси собствени източници за финансова стабилизация.

Тези дни лихвите по унгарските дългове достигнаха рекордни стойности, както и курсът на унгарския форинт към еврото. Това изправи пред фалит хиляди унгарски семейства, които през 2005 г. при много висок курс на форинта и евтини заеми в чужда валута си купиха жилища на кредити. Сега обаче те не могат да изплащат ипотеките си и с трепет очакват съдия-изпълнител да потропа на вратите им и да ги изгони. (24часа)