За 90 минунти разграбват 30 000 акции на “Cофарма” във Варшава

https://www.24chasa.bg/Article/1130254 www.24chasa.bg
Донев удря камбаната за официалния старт на търговията на акциите на “Софарма” на Варшавската борса. До него е шефът й Лудвик Соболевски. СНИМКИ: АВТОРЪТ

“Софарма” - най-голямата публична фармацевтична компания в България, от днес ще се търгува и на фондовата борса във Варшава.

Точно в 11,20 ч българско време изпълнителният директор Огнян Донев лично удари камбаната за старт на търговията на акциите й на официалния пазар на най-бързо развиващата се борса в Централна и Източна Европа.

“Вярваме, че ще бъдем бижуто на Варшавската фондова борса”, каза Донев в речта си при листването на “Софарма” пред десетки брокери и журналисти. Той обясни, че тази стъпка на компанията е готвена 4 години и че с нея се поставя началото на ново поколение български компании, които ще докажат, че прозрачността и доброто корпоративно управление са желано положение, а не наследство от процеса на масовата приватизация.

Изпълнителният директор на
Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев и посланик Иван Найденов с бика - символа на борсата

Донев посочи, че изборът на борсата във Варшава е логичен, тъй като тя не само е лидер за региона на Централна и Източна Европа, но и продуктите на “Софарма” са добре познати в Полша, където се продават “Бусколизин”, “Трибестан”, “Табекс” и др.

Диаграма показва как вървят акциите на “Софарма”.
Диаграма показва как вървят акциите на “Софарма”.

Посочвайки, че “Софарма” има 78-годишна история, Донев подчерта, че след повече от 10 години усилена работа и лични саможертви тя сега е един модерен фармацевтичен производител с над 15 дъщерни компании. И след успеха на местния пазар в България премества фокуса към региона.

За 90 минунти разграбват 30 000 акции на “Cофарма” във Варшава

“През 2000 г. приходите ни от продажби бяха 37,6 млн. евро. Гордеем се, че през следващите 10 години ги увеличихме почти 10 пъти до 306,9 млн. евро, с което превърнахме 2010-а в най-успешната година на компанията”, заяви Донев.

Отбелязвайки, че продуктите на “Софарма” са познати в над 35 държави, той уточни, че през 2011 г. на пазара са представени 10 нови продукта и е подадена регистрация за още 13 медикамента. “Софарма” е получила редица награди за корпоративно управление, както и от Софийската фондова борса за приноса й към развитието на пазара през 2010 г.”, каза Донев и благодари на мениджърите на компаниите Wood & Co и Първа финансова брокерска къща, юристите в Weil и DTT и на Комисията за финансов надзор за усилената работа, довела до листване на компанията във Варшава.

“Софарма” планира да отделя за дивиденти поне 60% от печалбата си за тази и следващите 2 години, съобщи още Донев. Той не изключва възможността за изграждане на фармацевтично производство в Полша, но засега това били само планове.

По повод дебюта изпълнителният директор на “Софарма” получи борсовия символ - кристален бик, лично от шефа на Варшавската борса Лудвик Соболевски. На представянето беше и посланикът на България в Полша Иван Найденов. В речта си дипломатът обясни, че е щастлив, че първо българската “Софарма” е стъпила на голям официален чуждестранен фондов пазар. Той се надявал тя да “повлече крак” и този успех да споходи и други родни компании.

“Софарма” е 38-ата чуждестранна и единствената българска компания сред над общо 400, представени на основния пазар на Варшавската борса.

Преди седмица Комисията по финансов надзор в София потвърди проспект за търговия на акции на “Софарма” в размер на целия регистриран капитал на компанията, разпределен в 132 милиона акции с номинална стойност 1 лв. Те ще се търгуват с борсов код SPH.

Акции на дружеството могат да бъдат продадени във Варшава с посредничеството на Първа финансова брокерска къща, Уникредит Булбанк, “Интеркапитал маркетс” и “Елана трейдинг”. Именно през Уникредит Булбанк става връзката между Централен депозитар и Полския депозитар.

Всъщност търгуването на книжата на “Софарма” тръгна един час преди официалния дебют на компанията на Варшавската борса. За 90 минути те отбелязаха ръст 2,98% от стойността им при затварянето на Софийската борса в петък. За час и половина бяха купени над 30 хиляди акции. Проста сметка показва, че пазарната капитализация на компанията при тази цена на акциите е 436 млн. лева.

Така след вчерашния дебют “Софарма” ще е най-голямата фармацевтична компания на Варшавската фондова борса. Тя вече може да предложи на инвеститорите да търгуват с акциите си на по-ликвидния пазар във Варшава, а те да получат по-реална представа за цената на книжата си.

На пазар, на който не се предлагат акции на фармацевтични компании, подобни на “Софарма”, би трябвало да има интерес от страна на инвеститорите, коментираха експертите вчера на Варшавската борса.

БОРЯНА ЦАЧЕВА, НАШ ПРАТЕНИК ВЪВ ВАРШАВА

Огнян Донев: Целта ни е да влезем скоро в полския SOFIX

- Г-н Донев, какво е посланието ви, след като “Софарма” стана първата българска компания, която ще се листва на официалния пазар на борсата във Варшава?

- “Софарма” отвори вратите, разби бетонната стена, която беше изградена около Софийската борса. Смятаме, че именно постигайки листване на “Софарма” на официалния пазар на борсата във Варшава, отваряме вратата и за всички останали колеги, които имат желание да направят двойно листване на своите акции.

- Доволни ли сте от първите резултати, които виждаме на диаграмата - има ръст?

- На борсата има резултати нагоре и надолу. Важното е да има по-голяма ликвидност, по-голям интерес към акциите на компанията. Курсът е нещо вторично.

- Очаквате ли да порасне интересът към акциите ви в София, след като вече се листвате на Варшавската борса?

- Смятам, че по един или друг начин интересът ще порасне. Знаете, че има голямо затишие на Софийската борса. Да се надяваме, че излизането ни в Полша ще активизира търговията в София. Ще видим.

- А имате ли интерес от излизане на друга европейска борса?

- Сега точно не искам да коментирам. След 4 години усилия успяхме да постигнем целта да се листваме във Варшава. По време на закуската с президента на Варшавската борса се набеляза нова цел - да влезем в техния SOFIX (WIG20) в индекса на Варшавската борса, което включва 20 големи компании. Така че отново си поставихме една цел, която се надявам да постигнем и нея в следващите 6 до 12 месеца.

- А предстои ли стъпване на “Софарма” на нови пазари?

- Тази задача е постоянна. Нашите екипи постоянно работят. Последната ни регистрация е в Израел, което е също една нова дестинация. Иначе като строителство сега пред нас стои задачата до септември 2012 г. да завършим най-големия си строителен проект - завода за твърди лекарствени форми в София.

- Това, че “Софарма” е толкова позната на полския пазар на лекарствата, ще повдигне ли интереса към акциите на борсата?

- Да. Прави се някаква връзка между присъствието на пазара и оценяването на акциите на компанията. Именно затова избрахме и Варшава като място за двойно листване, защото тука сме добре познати. Аз мога да се пошегувам. Ще припомня, че бившата първа дама г-жа Квашневска ми връчи златната значка затова, че 100 хиляди са се отказали от цигарите благодарение на нашия продукт “Табекс”. Надяваме се да заслужим и други отличия.