Професията вече остарява за 5 г.

https://www.24chasa.bg/Article/1131759 Професията вече остарява за 5 г. Професията вече остарява за 5 г. www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Професионалните знания днес остаряват за 5 г., докато преди наученото веднъж е стигало за цял живот. Това заяви Иван Нейков, шеф на Балканския институт по труда и социалната политика на VI национална конференция за корпоративна социална отговорност и професионално ориентиране на възрастни.

Динамичното развитие на икономиката направило десетки професии неактуални, а някои напълно изчезнали през последните 10-15 г. Пример за това били машинописките.

80% от работещите у нас смятат, че са направили грешен професионален избор, каза още Нейков. 50% пък били неудовлетворени от решението си и склонни на промяна. Това правело изключително актуално професионалното обучение за възрастни.

За работодателите също това ставало важно предизвикателство. Заради демографския срив през следващите 30-40 г. те все по-често ще трябва да разчитат на възрастни, затова имат интерес от модерната им квалификация, каза Нейков.

Всеки безработен още при регистрацията си на борсата да получава задължително професионална квалификация, предлагат от балканския институт. Нужна била целенасочена политика, която да регламентира широк достъп до консултации и професионално ориентиране.

"Професионалното ориентиране в България е голямо предизвикателство, много хора нямат професионална идентификация - работят малко като бармани, после като шофьори, след това като шивачи - нямат базова подготовка и насоченост",изтъкна Бертрам Ролман, шеф на най-голямото шивашко предпирятие "Пиринтекс пръдакшън" в Гоце Делчев. Това водело до ниска производителност. Ролман даде за пример Германия, Швейцария и Австрия, където бизнесмени се ангажирали с професионалното обучение на кадри за всеки бранш. У нас също вече се правели първи стъпки, като на гимназисти се дава възможност да учат занаят и да практикуват срещу заплащане.

Балканският институт награди за корпоративна социална отговорност "Пиринтекс пръдакшън", ваканционно селище "Дюни", хотел "Самоков"-Боровец, и мебелната фирма "Nikrom Veneer".

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Газ между България и Румъния тръгва ноември?

"През ноември най-сетне се очаква да стане възможен преносът на газ между Румъния и България. В края на октомври трябва да бъде готова  интерконекторната връзка през село Мартен,

Министър Петкова: Есента ще се изгради интерконекторът между България и Румъния

Добрата новина е, че с моя румънски колега Виктор Григореску направихме инспекция на това как върви строителството на една изключително важна междусистемна връзка между България и Румъния.

Теменужка Петкова: Чужд инвеститор иска да дострои АЕЦ „Белене”

Чужда компания може да дострои АЕЦ „Белене". Вече е заявен интерес от външен инвеститор, обяви енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от Нова тв.

Официално: В печурките от “Кауфланд” няма атропин

Веригата няма да съди агенцията по храните въпреки преките загуби от 60-70 хил. лв., апелира към по-голяма отговорност В пробите от гъби от веригата “Кауфланд” не е открит атропин.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Проф. Минасян: Редно е цените у нас да са 65 - 75% от средното европейско равнище

Валутният борд действа "възпиращо" на икономическото развитие, смята финансистът проф. Гарабед Минасян. Според него, България трябва да започне да прави постъпки за влизане в еврозоната.

Томислав Дончев: ДАНС проверява "Видахим"

ДАНС проверява "Видахим", съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. Той изказа притеснение, че в момента няма как да бъде защитен държавният

Министър Ангелкова: Регистрираме 10% ръст на записвания на турски туристи

Турция е един от целевите ни пазари и оттам към момента регистрираме доста голям ръст. При зимния туризъм имахме такъв, така и за лятото ръстът, който регистрираме на вече реални записвания е около

Китайска бизнес делегация представи проект за $100 млн. пред Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с бизнес делегация от Китай, която е на посещение в София, съобщиха от правителствения пресцентър.

Правилата за избор на състав на КФН не противоречали на закона

Правилата за избор на председател на КФН са съгласно закона, където срок не е определен. Правилата които са приети за избор на председател на КФН едно към едно преповтарят закона и изискванията.