Ю Несбьо - новият кримикрал от Норвегия

https://www.24chasa.bg/Article/1132574 www.24chasa.bg
Ю НЕСБЬО

Ю Несбьо е новата сензация в криминалния роман, която дойде от Севера - този път от Норвегия. 50-годишният писател е на път да засенчи Стиг Ларшон и трилогията му "Милениум". На български език вече са преведени три негови книги - "Немезида", "Червеношийката" и "Пентаграма", а лансирането му у нас е пионерско дело на издателката Василка Ванчева (ИК "Емас"). Тя държи в чекмеджето си готовия превод на романа му "Ловец на глави", който ще се появи на книжния пазар у нас заедно с премиерата на едноименния филм през януари догодина. Всеки, който е научил нещо за лентата, казва, че е изключително динамична тип "сървайвър" - обикновен човек трябва да оцеле, преследван от професионален убиец.

Неотдавна ръка на Несбьо "сложи" самият Мартин Скорсезе. Режисьорът легенда е впечатлен от романа му "Снежният човек", закупил е правата и се подготвя да го филмира. И в тази книга отново главен герой е постоянният любимец на писателя - полицейският инспектор Хари Хуле - мъж със сложна съдба.

Кой всъщност е Ю Несбьо? Футболист, китарист, финансист или романист? Или всичко заедно. Надали има по-нестандартна личност в литературите на Севера, белязана от външно спокойствие и ред. След години на изтощително съчетаване на ангажименти Ю избягва на другия край на света - в Австралия. И там започва... да пише. И написва първата си книга - "Човекът прилеп", която го прави известен. Следва ново пътуване - до Банкок, и нов роман - "Хлебарките". В това време умира баща му, с когото Ю поддържа много близък контакт. На него е посветен романът "Червеношийката". Ю Несбьо е в класацията на "Пьблишърс уикли" сред 20-те най-продавани автори в САЩ. (24часа)

Самият Мартин Скорсезе ще снима филм по романа на Ю Несбьо
Самият Мартин Скорсезе ще снима филм по романа на Ю Несбьо "Снежният човек" - история за сериен убиец, чийто "подпис" на местопрестъплението е ледена фигурка. СНИМКИ: АРХИВ