На какво точно е баща Джон Атанасов?

https://www.24chasa.bg/Article/1132578 www.24chasa.bg
Джон Атанасоф

Статията “Гълъбин Боевски и бродещите призраци на комунизма” предизвика оживено обсъждане онлайн. Но най-активно то бе по тази част от публикацията, която се отнася до Джон Атанасов и приноса му към изобретяването на компютъра.

Авторът Борислав Зюмбюлев твърди, че преклонението към Джон Атанасов като “баща на компютъра” е пропаганден мит от времето на късния социализъм, а приносът на Атанасов е част от приноса на много водещи умове през 40-те години.

Канонизирането му като велик изобретател и превръщането му в източник на патриотичен плам е смешно и напомня на щенията на Скопие да припознава Александър Македонски, смята той.

Статията причинила дискусият
Статията причинила дискусият

Противно на очакванията повечето коментари относно Джон Атанасов подкрепят авторовата теза. Особено активен е потребител, подписал се с името Просвета, който, така да се каже, отприщва дискусията.

Ето какво пише той във вторник, 22 ноември 2011 г.

Просвета: Да обясня нещата за Джон Атанасов. Компютърът няма как да е измислен от един човек! Той е дело на хиляди знайни и незнайни блестящи специалисти, главно инженери и физици. Първият компютър е ЕНИАК. Той реално се използва от ВМС на САЩ. Патентован е през 1965 г. Наскоро след това фирмата “Хъниуел” завежда дело срещу притежателя на патента, а именно “Спери Юнивак”. В делото участва като свидетел и Джон Атанасов. Съдът през 1973 г. преценява, че са използвани и идеи на Джон Атанасов от 1941 г. и анулира патента на ЕНИАК. Което означава, че ако някоя фирма реши да произвежда компютри, не е нужно да купува патента!

Веднага следва реакция.

До Просвета: Първият компютър е ABC. ENIAC е по-голям ABC.

Раев: Много добра статия! Нищо не съм чел досега от този автор, но го поздравявам! Една горчива истина с няколко не по-малко горчиви подистини. И много точни примери, много ИСТИНА изобщо!

Огнян: Изключително точна статия. Поздравление! Тази статия е трън в очите на сълзливи комплексари и още веднъж потвърждава максимата, чеистината прави човек свободен! На унижения човек много му се иска все пак с нещо да се гордее. Той е унижен от мутри черепи, пищовчовци и други, но, разбира се, винаги са му виновни други, и то чуждоземци или природните явления, но не самият той.

Зюмбюлев се оказа пич. Много добра и отрезвяваща статия.

Спорът за Атанасов продължава.

До Просвета: Просвета, явно не си в час. Оперативната памет, опресняването на оперативната памет, използването на двоичен код, използването на електроника (не е аналогова машина) е принос на Атанасов. Създаден е и прототип. Имало е и техническа документация, приготвена за процедурата по патентоване. Самото патентоване не е стигнало докрай, но това не означава, че Атанасов не е създал първия прототип на съвременните компютри.

Четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Просвета: Не четете внимателно. Няма как ABC да е първият компютър, защото не е патентован. Може би е щял да бъде, но не е. Просто първият реално използван компютър се казва ENIAC. В съдебното решение не се казва кой е бащата и кой е майката на компютъра, а че патентът на ENIAC се анулира, защото съдът е приел, че са използвани и някои идеи от Джон Атанасов. Да не говорим, че след това се изобретява оперативна памет, централен процесор и т.н.

Просвета: Не четете, не четете внимателно. ОСНОВНИТЕ принципи на съвременния компютър датират от древността. Това е сметачната машина на Паскал, след това на Леонардо да Винчи, след това на Шикардо, след това на Жакард. През 1939-41 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери разработват електронна машина , която е била предназначена да смята системи уравнения. Същата не е била завършена докрай и не е била патентована. Успоредно с тях Мокли и Екерт създават първата ЕИМ през 1943 г. под името ENLAC. След това през 1945 г. създават следващата си машина, която е първообразът на съвременните ЕИМ и на базата на 18 000 лампи.Тя се казва ENIAC и е патентована през 1965 г. Същата реално е използвана във ВМС на САЩ.

Просвета - продължение: В съдебния процес през 1967-1973 г. като свидетел участва и Джон Атанасов. Съдът счита, че в ENIAC са били използвани идеи на Атанасов и Бери. Не само на Атанасов. И анулира патента на ENIAC. Атанасов и Мокли са били близки приятели и колеги и не е съвсем ясно кой от кого е копирал. Истината е, че по тяхното време се появява запаметяващо устройство от кондензатори и се въвежда двоичното броене. По-късно Джон Нойман за първи път предлага използването на оперативна памет и централен процесор. Това става през 1950 г., а ЕИМ се казва Юнивак. Истинският бум на компютрите започва след откриването на транзистора през 1947 г. и серийното им производство през 1954 г. от “Тексас Инструментс”. След това компютърът продължава да се развива с изобретяването на лентови устройства, периферия, дискови устройства, комуникации и т.н. Така че да се говори, че Джон Атанасов е баща на компютъра, е смешно. Той е един от многото блестящи учени и инженери. Най-малкото е работил в тандем с друг човек!

Събота, 26 ноември 2011 г.

До Просвета: Бих ви препоръчал да прочетете Atanasoff, Forgotten Father of the Computer, Iowa State University Press, Ames, 1988, C. R. Mollenhoff (Молендорф е журналист, носител на престижната награда "Пулицър"). Вярвам, че носител на награда “Пулицър” е малко по-достоверен източник на информация от г-н Зюмбюлев.

До Просвета: В голяма грешка си. Съществуващите идеи и аналогови сметачни машини и машинки допреди ABC са на съвсем друг принцип. ABC е първата машина, която реализира логическо решаване на проблем а не чрез аналогови методи. Нойман обобщава натрупания след ABC и Ениак опит.

истината: Истината е, че Атанасов въвежда запаметяващо устройство от кондензатори и използването на двоичната броЙНА система.

Неделя, 27 ноември 2011 г.

shina: За съжаление съзнанието на повечето коментатори е плод на комунистически митове. Може Зюмбюлев да е псевдоним на автора, но го поздравявам. Дай боже да има повече такива журналисти, за да оправят промитото съзнание на българите!!! А колкото до Атанасов е същото, като да си мислиш, че правят Силиконовата долина!

самодива: Атанасов въобще не е първият, който дефинира принципите на съвременния компютър, защото това е сторено преди него! А прототипът му не е работел и затова той го зарязва. Съветвам ви да четете повече и да не коментирате въпроси, които не са ви ясни!

Компютърджия: Да се твърди, че Атанасов е бащата на компютъра, просто е смешно. Двоичното броене е въведено преди Атанасов, а именно 1931 г. от Чарлз Уилямс, Кеймбридж, Великобритания, 1937 г. Джордж Стибитс, Бел Лабс, САЩ, 1938 г. Конрад Зюс, Германия-Z1 Нещо повече, Конрад Зюс в неговия компютър Z1 предлага архитектурата на Нойман, реализирана по-късно. Т.е. предлага основните принципи на съвременния компютър. Атанасов и Бери са зарязали през 1942 г. собствения си проект и не са го патентовали, защото той не е работил добре. Използвани са перфокарти за вторична памет на базата на прогаряне, а не на перфориране, което е довеждало до неудовлетворително висок процент на грешки!! Така че, преди да твърдите неща, които са доста далече от истината, трябва да имате повече знания и нюх към компютъра! Компютърът не е нещо, което може да бъде изобретено от един човек!

до самодива: Самодива, не мога да разбера защо си пускате безсмисленото мнение за неща, които не само не знаете, но и не разбирате. Когато вие направите за първи път в света 'един вид по-сложен калкулатор', елате да ни обясните колко е просто. Машината, на която сте написали безсмисления си пост, работи на принципите, дефинирани и използвани за първи път от г-н Атанасов. Дали е българин, дали е половин българин или малкият пръст на левия му крак е български, е без значение. Атанасов дефинира първи принципите на съвременния компютър и създава прототип, доказващ, че идеите му са работещи.

ananyk: До истината: Двоичната бройна система, моето дете , е въведена 100 години преди Джон Атанасов от Джордж Бул :))

до ananyk: Използването на двоична бройна система се използва в устройството, наречено компютър (от Атанасов) за първи път от Атанасов. Преди него, всеки, построил някаква аналогова сметачка, е използвал 10 бройна система. Аз (твоето дете) съм на около 50 години.

Вторник, 29 ноември 2011 г.

Лаик: Въпросът е не в съдебното решение, което е изненадало всички, а в това защо Атанасов-Бери не са завършили и развили по-нататък своя компютър, а тези, които уж са откраднали идеите, развиват своя?? И защо никой не знае за компютъра на Атанасов-Бери до 1971 г.? Т.е. никой не го е използвал и не е патентован?? След като знаеш събитията, как да си обясним, че всички развиват първоначалните си идеи с изключение на Атанасов-Бери?? Или може да кажем, че Атанасов-Бери са бащите на "незавършения компютър"? Просто този компютър никога не е работил !

до лаик: Лаик, цитираш мнението на някой си, известен с това, че пише книги за историята на компютрите и всички ние трябва да му повярваме, защото не можем да мислим, да оценим фактите и да вземем решение? Ще ти задам един прост въпрос: Защо, след като съдът отсъжда, че ЕНИАК е на база откраднати идеи от Джон Атанасов, присъдата не се обжалва?

Просвета: Не разбирам в какво ме убеждавате. Първо, Атанасов не е работил сам, а със свой студент. Компютърът , който е създаден от тях, НЕ Е ПАТАНТОВАН. Не е завършен. Трябва да говорите за Атанасов-Бери. По същото време ПАРАЛЕЛНО с тях работят и Мокли и Екерт. Учени, които са близки с Атанасов. Трудно е да се каже кой точно е въвел двоичното броене и запаметяващото устройство от кондензатори. ЕНИАК е патентован и реално е използван за разлика от АВС, който е бил в идеен проект. В делото през 1967 г. Джон Атанасов НЕ Е ИЩЕЦ, а един от СВИДЕТЕЛИТЕ. В съдебното решение се казва, че се анулира патентът на ЕНИАК, защото са използвани идеи на Атанасов. Къде тук личи кой е създателят? Ако това беше Атанасов, той щеше да бъде ищец и патентът присъден нему! И защо компютърът на Атанасов-Бери НЕ Е ПАТЕНТОВАН?? Помислете добре.

Мони: Феноменален анализ!!! Толкова качествена продукция не бях виждал скоро от нашата платена журналистика.

  • Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Е-преброяването като машинния вот - трябва добра разяснителна кампания

    Служебният кабинет удължи с 13 дни до 30 септември периода, в който хората могат да се преброят електронно (виж 8-а стр.). Причината - непрекъснатите атаки срещу сървърите на НСИ, които лишиха много хора от възможността да се преброят. Достъпният софтуер за преброяването не трябва да бъде толкова опростен, че да излага на опасност целия процес
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо