На какво точно е баща Джон Атанасов?

https://www.24chasa.bg/Article/1132578 www.24chasa.bg
Джон Атанасоф

Статията “Гълъбин Боевски и бродещите призраци на комунизма” предизвика оживено обсъждане онлайн. Но най-активно то бе по тази част от публикацията, която се отнася до Джон Атанасов и приноса му към изобретяването на компютъра.

Авторът Борислав Зюмбюлев твърди, че преклонението към Джон Атанасов като “баща на компютъра” е пропаганден мит от времето на късния социализъм, а приносът на Атанасов е част от приноса на много водещи умове през 40-те години.

Канонизирането му като велик изобретател и превръщането му в източник на патриотичен плам е смешно и напомня на щенията на Скопие да припознава Александър Македонски, смята той.

Статията причинила дискусият
Статията причинила дискусият

Противно на очакванията повечето коментари относно Джон Атанасов подкрепят авторовата теза. Особено активен е потребител, подписал се с името Просвета, който, така да се каже, отприщва дискусията.

Ето какво пише той във вторник, 22 ноември 2011 г.

Просвета: Да обясня нещата за Джон Атанасов. Компютърът няма как да е измислен от един човек! Той е дело на хиляди знайни и незнайни блестящи специалисти, главно инженери и физици. Първият компютър е ЕНИАК. Той реално се използва от ВМС на САЩ. Патентован е през 1965 г. Наскоро след това фирмата “Хъниуел” завежда дело срещу притежателя на патента, а именно “Спери Юнивак”. В делото участва като свидетел и Джон Атанасов. Съдът през 1973 г. преценява, че са използвани и идеи на Джон Атанасов от 1941 г. и анулира патента на ЕНИАК. Което означава, че ако някоя фирма реши да произвежда компютри, не е нужно да купува патента!

Веднага следва реакция.

До Просвета: Първият компютър е ABC. ENIAC е по-голям ABC.

Раев: Много добра статия! Нищо не съм чел досега от този автор, но го поздравявам! Една горчива истина с няколко не по-малко горчиви подистини. И много точни примери, много ИСТИНА изобщо!

Огнян: Изключително точна статия. Поздравление! Тази статия е трън в очите на сълзливи комплексари и още веднъж потвърждава максимата, чеистината прави човек свободен! На унижения човек много му се иска все пак с нещо да се гордее. Той е унижен от мутри черепи, пищовчовци и други, но, разбира се, винаги са му виновни други, и то чуждоземци или природните явления, но не самият той.

Зюмбюлев се оказа пич. Много добра и отрезвяваща статия.

Спорът за Атанасов продължава.

До Просвета: Просвета, явно не си в час. Оперативната памет, опресняването на оперативната памет, използването на двоичен код, използването на електроника (не е аналогова машина) е принос на Атанасов. Създаден е и прототип. Имало е и техническа документация, приготвена за процедурата по патентоване. Самото патентоване не е стигнало докрай, но това не означава, че Атанасов не е създал първия прототип на съвременните компютри.

Четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Просвета: Не четете внимателно. Няма как ABC да е първият компютър, защото не е патентован. Може би е щял да бъде, но не е. Просто първият реално използван компютър се казва ENIAC. В съдебното решение не се казва кой е бащата и кой е майката на компютъра, а че патентът на ENIAC се анулира, защото съдът е приел, че са използвани и някои идеи от Джон Атанасов. Да не говорим, че след това се изобретява оперативна памет, централен процесор и т.н.

Просвета: Не четете, не четете внимателно. ОСНОВНИТЕ принципи на съвременния компютър датират от древността. Това е сметачната машина на Паскал, след това на Леонардо да Винчи, след това на Шикардо, след това на Жакард. През 1939-41 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери разработват електронна машина , която е била предназначена да смята системи уравнения. Същата не е била завършена докрай и не е била патентована. Успоредно с тях Мокли и Екерт създават първата ЕИМ през 1943 г. под името ENLAC. След това през 1945 г. създават следващата си машина, която е първообразът на съвременните ЕИМ и на базата на 18 000 лампи.Тя се казва ENIAC и е патентована през 1965 г. Същата реално е използвана във ВМС на САЩ.

Просвета - продължение: В съдебния процес през 1967-1973 г. като свидетел участва и Джон Атанасов. Съдът счита, че в ENIAC са били използвани идеи на Атанасов и Бери. Не само на Атанасов. И анулира патента на ENIAC. Атанасов и Мокли са били близки приятели и колеги и не е съвсем ясно кой от кого е копирал. Истината е, че по тяхното време се появява запаметяващо устройство от кондензатори и се въвежда двоичното броене. По-късно Джон Нойман за първи път предлага използването на оперативна памет и централен процесор. Това става през 1950 г., а ЕИМ се казва Юнивак. Истинският бум на компютрите започва след откриването на транзистора през 1947 г. и серийното им производство през 1954 г. от “Тексас Инструментс”. След това компютърът продължава да се развива с изобретяването на лентови устройства, периферия, дискови устройства, комуникации и т.н. Така че да се говори, че Джон Атанасов е баща на компютъра, е смешно. Той е един от многото блестящи учени и инженери. Най-малкото е работил в тандем с друг човек!

Събота, 26 ноември 2011 г.

До Просвета: Бих ви препоръчал да прочетете Atanasoff, Forgotten Father of the Computer, Iowa State University Press, Ames, 1988, C. R. Mollenhoff (Молендорф е журналист, носител на престижната награда "Пулицър"). Вярвам, че носител на награда “Пулицър” е малко по-достоверен източник на информация от г-н Зюмбюлев.

До Просвета: В голяма грешка си. Съществуващите идеи и аналогови сметачни машини и машинки допреди ABC са на съвсем друг принцип. ABC е първата машина, която реализира логическо решаване на проблем а не чрез аналогови методи. Нойман обобщава натрупания след ABC и Ениак опит.

истината: Истината е, че Атанасов въвежда запаметяващо устройство от кондензатори и използването на двоичната броЙНА система.

Неделя, 27 ноември 2011 г.

shina: За съжаление съзнанието на повечето коментатори е плод на комунистически митове. Може Зюмбюлев да е псевдоним на автора, но го поздравявам. Дай боже да има повече такива журналисти, за да оправят промитото съзнание на българите!!! А колкото до Атанасов е същото, като да си мислиш, че правят Силиконовата долина!

самодива: Атанасов въобще не е първият, който дефинира принципите на съвременния компютър, защото това е сторено преди него! А прототипът му не е работел и затова той го зарязва. Съветвам ви да четете повече и да не коментирате въпроси, които не са ви ясни!

Компютърджия: Да се твърди, че Атанасов е бащата на компютъра, просто е смешно. Двоичното броене е въведено преди Атанасов, а именно 1931 г. от Чарлз Уилямс, Кеймбридж, Великобритания, 1937 г. Джордж Стибитс, Бел Лабс, САЩ, 1938 г. Конрад Зюс, Германия-Z1 Нещо повече, Конрад Зюс в неговия компютър Z1 предлага архитектурата на Нойман, реализирана по-късно. Т.е. предлага основните принципи на съвременния компютър. Атанасов и Бери са зарязали през 1942 г. собствения си проект и не са го патентовали, защото той не е работил добре. Използвани са перфокарти за вторична памет на базата на прогаряне, а не на перфориране, което е довеждало до неудовлетворително висок процент на грешки!! Така че, преди да твърдите неща, които са доста далече от истината, трябва да имате повече знания и нюх към компютъра! Компютърът не е нещо, което може да бъде изобретено от един човек!

до самодива: Самодива, не мога да разбера защо си пускате безсмисленото мнение за неща, които не само не знаете, но и не разбирате. Когато вие направите за първи път в света 'един вид по-сложен калкулатор', елате да ни обясните колко е просто. Машината, на която сте написали безсмисления си пост, работи на принципите, дефинирани и използвани за първи път от г-н Атанасов. Дали е българин, дали е половин българин или малкият пръст на левия му крак е български, е без значение. Атанасов дефинира първи принципите на съвременния компютър и създава прототип, доказващ, че идеите му са работещи.

ananyk: До истината: Двоичната бройна система, моето дете , е въведена 100 години преди Джон Атанасов от Джордж Бул :))

до ananyk: Използването на двоична бройна система се използва в устройството, наречено компютър (от Атанасов) за първи път от Атанасов. Преди него, всеки, построил някаква аналогова сметачка, е използвал 10 бройна система. Аз (твоето дете) съм на около 50 години.

Вторник, 29 ноември 2011 г.

Лаик: Въпросът е не в съдебното решение, което е изненадало всички, а в това защо Атанасов-Бери не са завършили и развили по-нататък своя компютър, а тези, които уж са откраднали идеите, развиват своя?? И защо никой не знае за компютъра на Атанасов-Бери до 1971 г.? Т.е. никой не го е използвал и не е патентован?? След като знаеш събитията, как да си обясним, че всички развиват първоначалните си идеи с изключение на Атанасов-Бери?? Или може да кажем, че Атанасов-Бери са бащите на "незавършения компютър"? Просто този компютър никога не е работил !

до лаик: Лаик, цитираш мнението на някой си, известен с това, че пише книги за историята на компютрите и всички ние трябва да му повярваме, защото не можем да мислим, да оценим фактите и да вземем решение? Ще ти задам един прост въпрос: Защо, след като съдът отсъжда, че ЕНИАК е на база откраднати идеи от Джон Атанасов, присъдата не се обжалва?

Просвета: Не разбирам в какво ме убеждавате. Първо, Атанасов не е работил сам, а със свой студент. Компютърът , който е създаден от тях, НЕ Е ПАТАНТОВАН. Не е завършен. Трябва да говорите за Атанасов-Бери. По същото време ПАРАЛЕЛНО с тях работят и Мокли и Екерт. Учени, които са близки с Атанасов. Трудно е да се каже кой точно е въвел двоичното броене и запаметяващото устройство от кондензатори. ЕНИАК е патентован и реално е използван за разлика от АВС, който е бил в идеен проект. В делото през 1967 г. Джон Атанасов НЕ Е ИЩЕЦ, а един от СВИДЕТЕЛИТЕ. В съдебното решение се казва, че се анулира патентът на ЕНИАК, защото са използвани идеи на Атанасов. Къде тук личи кой е създателят? Ако това беше Атанасов, той щеше да бъде ищец и патентът присъден нему! И защо компютърът на Атанасов-Бери НЕ Е ПАТЕНТОВАН?? Помислете добре.

Мони: Феноменален анализ!!! Толкова качествена продукция не бях виждал скоро от нашата платена журналистика.

  • За хигиената на съдийската независимост и лечението на хипертония

    За хигиената на съдийската независимост и лечението на хипертония

    Скандалната история с пуснатия в “домашен арест” сърбин Жарко Момчилович и неговото високо кръвно показва важни и необорими обстоятелства, с които реформата на съдебната система в България може да се окаже печално неосъществима. Първото е, че колкото и да твърдят обратното всякакви опоненти на тази и всяка предишна власт
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си